Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een soort Hans Klok of toch een spiritist?

(voor Daniel Dunglas Home (1833 - 1886))

Je bent geboren op 20 maart 1833 in Currie. Je vader William Home was de onwettige zoon van Alexander, de tiende graaf van Home. Je moeder Elizabeth McNeill was een zieneres. Je vader werkte in een papierfabriek in Balerno. Hij was een sombere alcoholist en agressief tegen zijn vrouw. Ze hadden acht kinderen. Je was een teer en nerveus kind. Je groeide op bij de zus van je moeder, Mary Cook, die in Portobello woonde. Rond je zevende ging je met je pleegouders naar Amerika, waar jullie in Norwich woonden. Je had rode haren en sproeten. Je ging in Greeneville naar school. Op je dertiende verdronk je 12-jarige zus Mary. Je 17-jarige broer Adam overleed op zee.

Je wandelde met je vriend Edwin door de bossen. Je verhuisde naar Troy, waar je op een avond een helder verlichte Edwin bij je bed zag staan. Je voelde dat Edwin overleden was. Drie dagen later werd dit door een brief bevestigd. Je moeder en andere gezinsleden woonden met jou in Waterford. Op je 17-de overleed je moeder. Je werd protestants en in het huis van tante Mary zaten klopgeesten en een tafel danste, zelfs met Mary erop. In maart 1851 had je een eerste seance, waarbij een tafel zichzelf leek te verplaatsen.

Je ging zieken genezen en met de overledenen communiceren, ook al was je verlegen. Je woonde bij rijke bewonderaars en je kreeg geld en cadeaus. Je wilde de onsterfelijkheid bewijzen. Een tafel met 850 kilo erop bewoog en je werd getest door professor Hare en rechter Edmonds, die geen fraude ontdekten. In augustus 1852 was je in het huis van de zijde-fabrikant Ward Cheney, waar je twee keer tot het plafond zweefde. Deze levitatie ging gepaard met harde klopgeluiden, agressieve tafelbewegingen en zeeschipgeluiden in een storm. Iemand beweerde dat je levitatie een goocheltruc van Robert-Houdin was, die je geleend had. Maar daarmee is de onechtheid niet bewezen.

Je verhuisde naar Bryant Park, New York. Je grootste tegenstander was de schrijver William Thackeray, ook al was hij onder de indruk van een draaiende tafel, hij vond het dwaas bijgeloof. Je woonde in Newburgh, waar je geneeskunde studeerde, maar begin 1854 werd je ziek en stopte je met je studie. Je had tuberculose en je ging in Europa herstellen. Eind maart 1855 zeilde je naar Engeland. De hoteleigenaar William Cox geloofde in jouw spiritisme en je mocht gratis in zijn Londense hotel verblijven. Je hield er demonstraties van bewegende objecten. Je gasten waren o.a. David Brewster, Edward Bulwer-Lytton, Thomas Trollope en James Wilkinson. Brewster, Michael Faraday, Thomas Huxley, Frank Podmore en de dichter Robert Browning waren niet overtuigd. Browning vond je een bedrieger, maar zijn vrouw niet.

Je kon zeven meter boven de grond zweven, wat mij alleen in dromen en minstens in trance astraal lukt. In 1858 trouwde je met de 17-jarige Alexandrië de Kroll, een adellijke Russin, en jullie kregen zoon Gregoire. Alexandrië overleed in 1862 aan tuberculose. De scheikundige William Crookes onderzocht jou en hij vond dat je door psychische kracht opereerde en niet door geesten. Een uit zichzelf spelende accordeon kon ook door een verstopte mondharmonica onder je snor klanken voortbrengen of er speelde een handlanger op een verborgen accordeon. Je kon zelfs een zelfspelende accordeon kopen. Podmore en James Randi vonden het misleiding.

Je trad op voor Napoleon de Derde en koningin Sophie van Württemberg. Je liet een zware, gouden beker door de lucht zweven. Sophie vond je bleek en ziekelijk. In 1866 gaf de rijke weduwe Jane Lyon jou 60000 pond, maar later vond ze, dat jij haar geestelijk had beïnvloed. Je verloor het proces en je reputatie kelderde. De schrijver/spiritist Arthur Conan Doyle verdedigde jou. In 1867 raakte je bevriend met Lord Adare, de vierde graaf van Dunraven, met wie je een homoseksuele relatie had. In oktober 1871 trouwde je met de Russin Julie de Gloumeline en je werd Grieks-orthodox.

Op 21 juni 1886 overleed je aan tuberculose. Je werd drieënvijftig jaar en je bent begraven in de Russische begraafplaats van Saint-Germain-en-Laye.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 1 stemmen 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)