Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De grootste naaktmuze aller tijden

(voor Alice Ernestine Prin (1901 - 1953))

Je bent geboren op 2 oktober 1901 in Châtillon-sur-Seine. Je was een buitenechtelijk kind. Je moeder was Marie Ernestine Prin en zij was een linotypiste bij de lokale krant. Je vader was Maxime Legros en hij was een hout- en kolenhandelaar. Zijn vader verhinderde het huwelijk van je ouders. Je bent opgegroeid bij je geliefde oma. Op je twaalfde ging je naar je moeder in Parijs om te werken in winkels en bakkerijen. Op je veertiende poseerde je naakt voor enkele beeldhouwers. Je kreeg daardoor ruzie met je moeder en zij noemde je een 'vuile hoer'. Op je zeventiende zwierf je door de Parijse straten en sliep je in een zwervershut achter Gare Montparnasse. Voor drie francs liet je je borsten zien. In Café La Coupole ontmoette je de kunstenaars, waarvoor je poseerde. Je was veel en graag gezien bij de kunstenaars.

Naast model was je nachtclub-zangeres, actrice, memoiriste en kunstschilderes. Je was een blijvende bezienswaardigheid in het uitgaansleven van Montparnasse. Je werd Kiki, de Koningin van Montparnasse genoemd. Je zong erotische liederen en je maakte naïeve schilderijen, die succesvol waren. Je was de favoriete jongedame van Labion, de eigenaar van La Rotonde. De naaktfotograaf Julian Mandel maakte begin jaren twintig prachtige naaktfoto's van jou.

In 1921 kreeg je een liefdesrelatie met Man Ray, een dadaïstische, surrealistische kunstfotograaf en filmregisseur. Jullie woonden op 31-bis rue Campagne Première. Hij was elf jaar ouder en Joods-Amerikaans. Je werd zijn favoriete fotomodel. Hij maakte de beroemde foto van jou, waarbij er op jouw rug de openingen van een cello zijn getekend. Hij maakte enkele artistieke, zwijgende film van jou. Er werden ogen op je bovenste oogleden geschilderd. In 1923 zat je drie maanden in New York, waar men sterke drank uit theekopjes dronk. In Villefranche vocht je samen met Jean Cocteau tegen een café-eigenaar en een politieman. Ray betaalde de boete. Je was het liefste bij de ruimdenkende kunstenaars in Montparnasse, waar misdaden als peccadilles werden beschouwd. In 1929 gingen Ray en jij uit elkaar.

Na de breuk met Ray ging je bij de journalist Henri Broca wonen, die de eerste hoofdstukken van je memoires publiceerde. Je woonde in een flat aan de Rue Brea. Je woonde ook vier jaar samen met de kunstschilder Maurice Mendjinsky. In 1929 publiceerde je jouw memoires. In de jaren dertig bezat je enkele jaren het cabaret 'Chez Kiki' in de Rue Vavin. Je was bevriend met Apollinaire, Ernest Hemingway, Jean Cocteau en Arno Breker. Je kende Andre Breton, Gertrude Stein, Picasso, Matisse en James Joyce. Je woonde van 1940 tot 1953 aan de Côte d'Azur. Arno Breker maakte beelden voor de nazi's, waaronder borstbeelden van Hitler, Speer en Goebbels. Hij redde wel enkele Joden. Jij was het toonbeeld van de vrije, onafhankelijke vrouw.

Je poseerde voor meer dan 21 beroemde kunstenaars, o.a. voor Chaim Soutine, Per Krohg, Modigliani, Chagall, Kees van Dongen, Alexander Calder, Pablo Cargallo, Gustaw Gwozdecki, Antonio Salazar, Ernest Correlleau, Sava Sumanovic, Bob Lodewick en Moïse Kisling.

Je armoede wist je weg te lachen. Je had per dag genoeg aan een ui, een stukje brood en een fles rode wijn. Begin jaren vijftig had je verwilderde haren en was je vreselijk dun. Op 29 april 1953 stortte je in bij je flat in Sanary-sur-Mer. Je overleed door de gevolgen van zwaar alcoholisme en drugsgebruik, zoals cocaïne. Je werd eenenvijftig jaar en je bent begraven in het Cimetière Parisien de Thiais. De kunstschilder Tsuguharu Foujita zei dat met jou de glorietijd van Montparnasse voorgoed begraven is.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 september 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 94Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)