Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De slimme courtisane van de Engelse koning

(voor Eleanor (Nell) Gwyn (1650 - 1687))

Je bent geboren op 2 februari 1650 in St. Martin in the Fields. Je moeder was Ellen Gwyn en ze was van lage afkomst. Je vader was kapitein Thomas Guine en afkomstig uit Wales. Je zus was Rose.
Je vader verliet het gezin en je alcoholistische moeder runde een bordeel van ene mevrouw Ross, waar jij ook als kind aan hoererij moest doen. Verder was je haringverkoopster. Je groeide op in de sloppenwijk Coal Yard Alley. Vanaf je twaalfde had je twee jaar een vaste minnaar, mister Duncan.

Je woonde in een taverne in Maypole Alley en je werkte in Theatre Royal, Drury Lane. Rose en jij verkochten daar sinaasappels.
Op je veertiende werd je een actrice. Je was knap, vitaal en je had een zeer heldere stem. Je ging naar de toneelschool van Killigrew en je kreeg o.a. les van de acteur Charles Hart en de danser John Lacy. Beiden waren jouw minnaars. John was 35 jaar ouder.
Op je vijftiende debuteerde je als Cydaria in 'The Indian Emperour' van John Dryden. In mei 1665 speelde je in de komedie 'All Wrong, or the Mad Couple' en werd je een ster. Samen met Hart speelde je ook vaak een homofiel echtpaar.

Je verbleef een jaar met je moeder in Oxford. Daarna speelde je weer met Hart in diverse toneelstukken, met als grootste succes de tragikomedie 'Secret Love of the Maiden Queen' van Dryden. Je speelde de heldin Florimel en koning Charles de Tweede was op de première. De toneelcriticus Samuel Pepys was helemaal weg van jou en hij vond jouw rol het meest komische, wat een vrouw ooit heeft tentoongespreid. Alleen jij maakte die rol zo voortreffelijk.

Je verkleedde je als man en in 1667 werd je de minnares van Lord Charles Sackville, die in 1674 met Mary Bagot trouwde. Pepys was woedend op Charles, omdat hij jou uit het theater had gelokt, naar zijn huis in Epsom, samen met de komiek/toneelschrijver Charles Sedley. Na enkele maanden was de affaire met Sackville voorbij en ging je weer acteren.

In april 1668 ontmoette je koning Charles de Tweede in het theater in Lincoln's Inn Field. Je ging met hem uit eten en in de zomer van 1668 was het bekend geworden, dat jij zijn minnares was geworden en dat je daarmee Barbara Palmer had verdreven, met wie hij vijf kinderen had.
Je speelde in nieuwe toneelstukken van Dryden, o.a. het zeer geslaagde 'Tyrannick Love'.
Koning Charles was getrouwd met Catherine van Bragança, die steeds miskramen kreeg. Op 8 mei 1670 kregen Charles en jij zoon Charles.

Een paar maanden later kreeg je concurrentie van Louise de Kérouaille, die ook met Charles naar bed ging. Ze was de stammoeder van Diana Spencer en Camilla Parker Bowles. Jullie karakters botsten enorm, maar jullie dronken wel samen thee en jullie gokten met een kaartspel.

In 1671 speelde je voor het laatst in 'The Conquest of Granada' van Dryden. Vanaf februari 1671 woonde je in een herenhuis op 79 Pall Mall. Op 25 december 1671 werd je tweede zoon James geboren, die op zijn negende in Parijs is overleden. Misschien wel vergiftigd.

Je eiste van Charles om jullie zoon Charles in de adelstand te verheffen. Zo werd hij Charles Beauclerk, eerste Graaf van Burford en later nog Hertog van St. Albans. Eind 1676 woonde je ook in Burfold House in Windsor. In februari 1685 overleed de koning.

Op 14 november 1687 overleed jij door een derde beroerte, een gevolg van syfilis. Je werd zevenendertig jaar en je bent begraven in de Anglicaanse kerk St. Martin-in-the-Fields.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 79Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)