Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Samovar*

Echt reizen is een kunst(II)


Zowel kleine als grote veranderingen hebben ook mijn leven bepaald. Tot nu toe althans. In zowel de nabije als verre toekomst verwacht ik dat dit zich zal continueren en bestendigen. Standvastig vervolg. In het jaar na het jaar van de Millenniumwisseling en in de tussenliggende periode bovendien, was ik kwaad en ben ik uit frustratie gaan schrijven; venijniger dan ik voorheen deed. Als logisch gevolg van aangedaan leed, na een strijd van 10 jaar, maar dit geheel terzijde.

Zij nipte aan haar glas, keek voor de tijd op haar horloge dat zij aan haar andere pols droeg en liet haar zilveren armbandjes onderling communiceren, terwijl ik intussen het goud in haar decolleté aan een nadere inspectie onderwierp.

Eindelijk viel het kwartje; taal als bindmiddel tussen zilver en goud. 'Misschien wel, nee, zeer waarschijnlijk, de taal van de liefde die ik haar op een zilveren dienblad met goud omrand, presenteer'. Zij zal deze aannemen, opleggen en afrollen, maar niet voordat de woorden zijn gevallen die moeten worden gezegd, daar zij moeten worden uitgesproken: 'wij denken, dus wij zijn'. Deze meervoudsvariant van Descartes' 'Ik denk, dus ik ben', geeft
slechts aan dat wij allen levende wezens zijn met slechts één doel: OVERLEVEN! Uiteindelijk ook hetgeen ik heb nagestreefd na diverse jaren van tegenspoed. De doorbraak zelf, het realiseren van die wens, is de verantwoordelijkheid van iets of iemand anders. Het voortborduren op, maar vooral ná die omwenteling komt voor een belangrijk deel op het conto van schrijver dezes, maar beslist niet volledig.

Mijn 'belle epoque', mooi tijdperk, heeft zich tijdens mijn verblijf elders ontwikkeld. De grond die mij heeft verraden, heb ik alweer diverse jaren geleden voor wat betreft permanent wonen voorgoed vaarwel gezegd. Dezelfde grond die mij destijds opving, is precies die waarin ik viel toen het gat reeds was gegraven. Niet door mijzelf. Wel door een ander die misbruik in welke zin dan ook heel gewoon vindt.

HET RESULTAAT TENIET GEDAAN DOOR HET KWAAD: de zakken zijn zij en in as heb ik nauwelijks gezeten. Daar de tijd begon te dringen, wakkerde ik het vuur met enige bombarie aan. Nog beter gevolg: 'Rollende stenen', gedichten van Annejan Kuperus. Rollende stenen die pas stoppen als er geen lucht meer voorhanden is.

Rusland, Mongolië en China; juni 2001


*Samowaar; (lett. zelfkoker), Russisch toestel om thee te zetten

Schrijver: Annejan Kuperus, 22 december 2014


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 1 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)