Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je maakte je eigen balans op en je peerde 'em

(voor Ronny Louis Edmond Coutteure (1951 - 2000))

Je bent geboren op 2 juli 1951 in Wervik, aan de rivier de Leie. Als kind hield je al erg veel van toneel spelen. Je opa was cafébaas en verhalenverteller in Wervik. Op je negende verhuisde je met je ouders naar Tourcoing, een Franse industriestad. Eind jaren zestig speelde je de hoofdrol in een toneelbewerking van de roman 'Martin Eden' van Jack London. In 1972 had je je eerste one-man-show 'Masques de Jeux'. Je bent je carrière als clown begonnen. Naast acteur was je regisseur, cineast, tv-presentator, verteller, gastronoom en bieroloog.

In 1974 speelde je in het tv-drama 'La Colonie', naast Jenny Cleve. In 1976 speelde je in de film 'Deux jours à Wandignies' van Alain Dhouailly. In 1977 speelde je in 'Inutile d'envoyer foto' van Dhouailly, naast Hélène Dieudonné. Op 14 april 1977 heeft je mentor Raoul Godewarsvelde zichzelf opgehangen. Hij werd 49 jaar. In 1978 schitterde je in 'De belges histoires', waarvoor je veel lof ontving. In 1979 speelde je in 'Le dernier train', naast Véronique Silver, en in 'Les yeux bleus', naast Françoise Christophe. Verder speelde je in 'Le Dancing', waardoor je extra bekend werd. Voor 'No man's land' kreeg je de prijs voor de beste vertolking op het Humorfestival van Chamrousse en je 'Minitrip' werd beloond met de Prix Kammans. Je rol in 'Maria Vandamme', naar een roman van Jacques Duquesne, droeg ook bij aan je roem.

Op de tv-zender France 3 had je succes met je programma 'Ronny Coup de Coeur'. In 'Les aventures d'Yvon Dikkebusch' speelde je de hoofdrol, naast Jenny Cleve. Je speelde o.a. naast Nicole Courcel, Catherine Creton, Françoise Fleury, Mimi Bedin, Sylvie Milhaud, Agnès Soral, Chantal Neuwirth, Christine Pascal, Laure Duthilleul, Barbara Sukowa en Diane Bellego. In 1986 kreeg je de prijs voor nieuwe televisie-auteurs van de Société des auteurs et compositeurs dramatiques. Je speelde in de comedy 'Merci Bernard', naast Eva Darlan, en in 'Croquignole', naast Valérie Mairesse. In de comedy 'L'instit' speelde je de hoofdrol, naast Evelyne Dress.

Je eerste vrouw was Colette Talpaert, de nicht van Claude Talpaert, de echtgenoot van de actrice Jenny Cleve. Je tweede vrouw was Dianne van den Eijnden, een opera-zangeres, actrice, regisseuse, kunstenares en theater/zang docente. Dianne begon haar zangstudie in Maastricht en Amsterdam. Dianne en jij kregen twee kinderen. In 1989 speelde je de conciërge Valère in de Vlaamse tragi-komedie 'Blueberry Hill' van Robbe De Hert, naast Babette van Veen en Hilde Heijnen. In 1991 werd je wereldberoemd door je rol als Remy Baudouin in de Amerikaanse tv-serie 'The Young Indiana Jones Chronicles'. In 1995 speelde je in de tv-aflevering 'Les vacances de Maigret'. In de tv-serie 'Het verdriet van België' speelde je Nonkel Robert. In 1996 had je je laatste one-man-show 'L'entrée du Christ à Tourcoing'.

In 1999 maakte jij voor Dianne een eigen café-theater in Fretin, 'La Ferme des Hirondelles'. Je schreef de musical 'Verhalen van een bierdrinker' en je zei steevast 'Bier is geen alcoholische drank, maar een cultuur!'. Je kreeg van je opa al diverse biersoorten te proeven en daarna had je de smaak goed te pakken. In 2000 speelde je in je laatste film 'Thérèse et Léon' van Claude Goretta, een Zwitserse regisseur. Je speelde vaak in bijrollen op de voorgrond, maar daarnaast leed je door een fors gebrek aan erkenning. Door je komische rollen wilde je jouw genegenheid voor de gewone mensen tot uitdrukking brengen. Je zei 'Mensen die lijden, waar ook ter wereld, zijn een beetje mijn familie!'. Je was erg bang voor de teruggang van je carrière en je werd zwaar depressief.

Op 21 juni 2000 pleegde je zelfdoding in je huis in Fretin. Je hebt jezelf opgehangen, net als Raoul. Dat gebeurde nadat France 3 je show 'Ronny Coup de Coeur' annuleerde. Je werd achtenveertig jaar en je bent begraven op de Cimetière de Fretin. Dianne zei 'Je zelfdoding was een soort van artiestenuitgang, een manier om eervol te vertrekken!'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 januari 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 537Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)