Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Iona - Edge of the World

Iona is een Engelse, Keltische, christelijke, progressieve rock/folk band. De zangeres is Joanne Hogg.

Joanne Hogg is rond 1963 geboren in Ballymena, Noord-Ierland. Haar vader is een presbyteriaanse predikant en haar moeder, die in februari 1997 overleed, was een verpleegster. Ze heeft drie zussen en twee broers. Op haar tiende kreeg ze pianolessen en op haar veertiende was er geen pianoleraar meer in de verste omgeving te bekennen. Ze studeerde geneeskunde aan de Queen's University Belfast. In haar derde jaar zong ze bij een talent-evenement van christelijke artiesten, waarbij de zanger Adrian Snell jouw aanmoedigde.

Ze ging voor een jaar naar Denemarken om bij Youth for Christ te zingen, in scholen, universiteiten en buurthuizen. Daarna studeerde ze nog twee jaar medicijnen in Belfast. Ze werd junior arts in het Belfast City Hospital. Ze trouwde in de zomer van 1985 met ene Stephen en ze woonde met hem in Magherafelt. Na een half jaar werkzaamheid als arts werd ze ziek en had ze zeven maanden nodig om te herstellen. Er werd haar nadrukkelijk geadviseerd om op medische gronden te stoppen met het full-time medisch werk.

In 1989 stopte ze als arts en vormde ze samen met Dave Bainbridge (gitarist/toetsenist) en Dave Fitzgerald (bespeler van houtblazers, saxofoons, fluiten en de klarinet) de band Iona, vernoemd naar het eiland Iona. Ze zong in heel Europa en in Amerika. Iona is de best verkopende, christelijke band van Europa.

In 1990 verscheen het debuutalbum 'Iona' van Iona. In 1992 'The Book of Kells', in 1993 'Beyond These Shores', met 'Edge of the World' en 'Bird of Heaven'. 'Edge of the World' is in drie versies te beluisteren/bekijken op U-Tube, o.a. met een unieke live-opname in St Patrick's, Coleraine, gemaakt op 12 juni 2012. De albumversie is heel bijzonder, want daarop weet Joanne haar stem heel mooi te vervormen, als met steeds een terugslaande golfslag. In 1995 verscheen 'Journey Into The Morn', met 'Inside My Heart'. In 1996 verscheen het verzamelalbum 'Treasures'. Na nog een aantal albums verscheen in 2013 het live-album 'Edge of the World', het voorlopig laatste album.

In 1999 verscheen Joanne's eerste solo-album 'Looking into Light', met Keltische hymnen. Dit was een idee van haar vader. Dave Bainbridge was de producent en hij speelde er op mee. Het album bevat o.a. de oud-Keltische hymne 'Be Thou My Vision', Voor het Gaelic kreeg ze les van haar vriendin Moya Brennan, van wie ik ooit een concert heb meegemaakt, al zat ik zo hoog en ver van haar af, dat ik ergens een stipje zag bewegen, maar haar zangstem was werkelijk hoogst betoverend en zij is dan ook niet voor niets de koningin van de Keltische zang. In 2002 maakte Joanne samen met Moya Brennan en Margaret Becker het album 'New Irish Hymns'. Ze maakte nog drie albums met nieuwe, Ierse hymnen, samen met Margaret Becker en Kristyn Getty. In 2008 verschenen 'Journey Raphael's' en 'Personal'. In 2014 verscheen het meest recente 'Innumerable Stars'.

De andere, huidige leden van Iona zijn; de Nederlandse Frank van Essen, die drums, percussie en viool bespeelt, Phil Barker, de bassist, en Martin Nolan, die fluiten en pijpen bespeelt. Dave Fitzgerald heeft de band verlaten.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 januari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.7 met 3 stemmen 83Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
30 januari 2015
Wat een heerlijk rustgevende muziek. Ik ben er afgelopen nacht bij in slaap gevallen, en kreeg er mooie dromen van.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 januari 2015
... waarbij de zanger Adrian Snell haar aanmoedigde, moet het natuurlijk zijn. Het mag een zotte futiliteit lijken, maar ik wil dit toch recht zetten, omdat ik mijn taalperfectie in overeenstemming wil brengen met mijn immense respect voor Joanne Hogg, die werkelijk een topzangeres is, met zielsdiepe liefdesmotieven. Ware christenen herken ik meteen en hen sluit ik automatisch in mijn hart. Met Joanne zou ik voor eeuwig willen knuffelen onder een onverslijtbaar dekbed vol Texelse schapenwol!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)