Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Azam Ali - In Other Worlds

Azam Ali (afkorting van Aliafgerad) is geboren in 1970 in Teheran, Iran. Ze verbleef het grootste gedeelte van haar jeugd in Panchgani, India, omgeven door majesteitelijk natuurschoon.
Op haar vijftiende verhuisde ze met haar moeder naar Los Angeles en ze ontdekte de Perzische Santur, het hakkebord. Ze kreeg Santurlessen van de Perzische grootmeester Manoochehr Sadeghi (1938, Teheran). Ze herontdekte haar zangstem.

In 1995 ontmoette Azam de percussionist/drummer Greg Ellis in de Universiteit van Californië, waar zij allebeide een optreden verzorgden. In 1996 vormde Azam samen met Greg de wereldmuziek groep Vas. Naast de zang en het hakkebord bespeelt Azam de tambura en trommels.

Het debuutalbum van Vas was 'Sunyata', met 'Iman' en 'At Shiva's Feet'. In 1998 verscheen het album 'Offerings', in 2000 'In the Garden of Souls' en in 2004 het laatste album 'Feast of Silence'.

Azam is getrouwd met de Perzische muzikant Loga Ramin Torkian en zij kregen samen een zoon. Momenteel wonen Azam, Loga en hun zoon in Montreal.

Azam, Loga en de programmeur/producer/remixer Carmen Rizzo (1964, Akron) zijn de mede-oprichters van de trio-band Niyaz.
In 2005 verscheen het titelloze debuutalbum van Niyaz. 'Niyaz' is het Perzisch voor 'verlangen'. Het is mystieke muziek in een moderne jas, een mix van Soefi-muziek en trance-electronica. Er wordt gewerkt met Perzische, Indiase en mediterrane folk klanken, poëzie en liederen, o.a. de poëzie van de oerwijze Soefi-mysticus Jalal ad-Din Rumi (1207 - 1273).

Het debuutalbum van Niyaz bevat teksten in het Sufi en Urdu, poëzie met wervelende (denk aan de ronddraaiende, dronken van God makende derwisj-dans!), hypnotiserende beats. De stem van Azam komt sterk overeen met de stem van de Israëlische Ofra Haza, die mijn ziel heeft weten te verrijken. Naast Ruim is er gebruik gemaakt van de poëzie van de Perzische dichter Ubayd Zakani (1300 - 1371), die gewaagde en homoseksuele verzen schreef, de dichter/geleerde/mysticus/Soefi-muzikant Amir Khusrow (1253 - 1325) en de Perzische dichter Khwaju Kermani (1280 - 1352). Ze zijn ook beïnvloed door volksliederen uit o.a. Afghanistan, Pakistan en Iran.

In 2008 verscheen het tweede album van Niyaz, 'Nine Heavens'. met 'Beni Beni', gebaseerd op een 18de-eeuws, Turks Soefi volkslied.
In 2012 verscheen het album 'Sumud', met 'Parishaan', gebaseerd op diverse gedichten van de 11de-eeuwse, Iraanse Soefi-mysticus Baba-Tahir.
In maart 2013 verscheen de EP 'Samud akoestische EP'. In juni 2013 verliet Carmen Rizzo de band.

In 2002 verscheen Azam's solo-debuutalbum 'Portals of Grace' en in 2006 het album 'Elysium for the Brave', met 'I'm a Stranger in this World', 'Forty One Ways' en 'In Other Worlds'. De videoclip bij 'In Other Worlds' is één van de mooiste, die ik gezien heb. Het lied gaat over het in andere werelden vertoeven, volop spirituele werelden dus, waar de Liefde grenzeloos is. Azam is dan ook een sjamane pur sang. Aan het einde van de videoclip zie je Indiaanse opperhoofden verschijnen, die haar in wezen omarmen en kracht schenken. Het is een trancereis vol wijze initiaties. Ik geloof in die spiritualiteit en tijdoverstijgende verbondenheid, daar ik zelf ooit duidelijk een Indiaans opperhoofd heb ontmoet tijdens een blauwe korentrip nabij Nunspeet.

In 2011 verscheen het derde solo-album 'From the Night too the Edge of the Day', slaapliedjes, geïnspireerd door haar zoon. In 2013 verscheen 'Lamentation of Swans - A Journey into Silence', in samenwerking met haar man.`

Met de band Roseland maakte ze in 2007 een geheel Engelstalig album. Roseland bestaat verder uit de filmcomponist Tyler Bates. De drummer Greg Ellis was gastmuzikant.

Azam Ali is op 12 juni 2015, samen met haar band Niyaz, aanwezig tijdens het Holland Festival. Ze zal optreden in Paradiso, Amsterdam.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 februari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 2 stemmen 82Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
7 februari 2015
Wat een prachtige video. Zo mooi heb ik er inderdaad nog geen gezien. Adembenemend mooi.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)