Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Andrea Haugen - Your World In My Eyes

Andrea Haugen is geboren als Andrea Meyer in Noord-Duitsland. Ze is opgegroeid in Duitsland en ze verhuisde naar Noorwegen.
In 1990 studeerde ze in Londen esoterie en was ze lid van Illuminati van Thanateros, Ordo Templi Orientis en de Kerk van Satan. Ze werkte daar als model en ze hield van spookverhalen en vampiers. Ze heeft zichzelf verdiept in Wicca, magie, asatru en folklore.

Rond 1995 was haar eerste muzikale project Aghast met de heks Nacht. Ze werkte samen met Tania Stene en het debuutalbum 'Hexerei im Zwielicht der Finsternis' verscheen.
In 1996 ontstond haar muzikale project Hagalaz' Runedance, waarin haar spirituele denkbeelden uitgewerkt zijn. Dit is een Neofolk en Paganfolk project. Andrea eert de oude, heidense tradities/rituelen, met name de Scandinavische mythen en sagen. De Hagalaz is de negende rune van de Futhark en de zevende rune van het Noorse Runenschrift en het betekent 'hagel'.

Er bestaat een uilensoort 'Strix nebulosa'. Strix is het Latijn voor 'uil' en 'heks'. In het Duits wordt deze uilensoort 'Nebelhexe' genoemd. Nebulosa is mist. De Romeinen noemden heksen 'vrouwen van de uilen'. Andrea's 'geestvogels' zijn witte uilen, witte raven en witte kraaien. Zij vormen bij haar de verbinding tussen deze wereld en gene zijde. Ze heeft van jongs af aan een band met het occulte, wat vaak niet begrepen wordt. Zo is ze een hoogst intrigerende persoonlijkheid binnen de extreem alternatieve muziekstroming. Ondanks de populariteit van Hagalaz' Runedance is haar persoonlijke voorkeur van meer donkere muzieksferen.

Er wordt het meeste met akoestische instrumenten gewerkt. Haar thema's zijn vooral de Germaanse mythologie en de magie. Ze schrijft ook filmscripts, horror en satire. Ze is sterk tegen de remmende, massahysterische, patriarchale religies, die de innerlijke, vrije natuur van mensen zwaar beperken. Ze schrijft Gothic en surrealistische gedichten.

Het debuutalbum van Hagalaz' Runedance was 'Toen de bomen het zwijgen werd opgelegd', in 1998 opgevolgd door 'De winden die zongen van Midgard's noodlot'. In 1999 verscheen 'Urd - wat goed was' en in 2000' de single 'Op Vleugels van Extase' en het album 'Volven', waarop mijn keuze 'Your World In My Eyes' staat. In 2002 verscheen het laatste album onder de naam Hagalaz' Runedance, 'Frigga's Web'.

Onder haar artiestennaam Nebelhexe verscheen in 2004 het album 'Laguz - Inside The Lake', in 2006 'Essensual' en in 2009 'Dead Waters' en de EP 'Do Not Kill The Animals', samen met de Amerikaanse kunstenaar Jarboe. Ze schreef o.a. het boek 'De Oude Branden van Midgard', over Germaanse mythen en tradities. Ze is uiterst spiritueel, maar zeker niet religieus. Ze is grenzeloos gefascineerd door alle mysteries en spirituele filosofieën. Ze schreef ook 'De Erfenis van de Familie Rimbaud', wat mij als Arthur Rimbaud expert wel heel erg nieuwsgierig maakt. Haar sombere video's bevatten vaak diepzinnige, maar onbegrepen boodschappen. Voor bewegende beelden van haar kun je de video bij 'Underworld' van Nebelhexe bekijken. Schrik niet.

Andrea leeft zeer afgezonderd en ze was getrouwd met Tomas Haugen (1974, Hammerfest), een multi-instrumentalist binnen de Noorse black metal scene. In 1994 verbrandde hij samen met de schrijver/muzikant Varg Vikernes een kerk in Vindafjord. Daarom zat hij zestien maanden in de gevangenis.
Tomas en zij kregen een dochter, Alva. Hij hertrouwde met Erin en zij kregen een dochter. Ze is nog steeds goed bevriend met hem.

Ze heeft hazewindhonden, Arabische paarden en Oosterse katten. Ze heeft ook een woondomein in Engeland en ze is bevriend met bekende acteurs. Ze wil graag als actrice schitteren en ze doet aan kickboksen.
Met Aghast Manor verscheen in 2012 het album 'Gaslantaarns' en in 2013 'Doordringen'. Beide albums zijn gemaakt als filmmuziek. Ze beoefent Nichiren Boeddhisme, gebaseerd op de Lotus Soetra. Die stroming gaat er van uit dat ieder mens, hoe slecht ook, tot verlichting in staat is.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 februari 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 2 stemmen 81Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 februari 2015
Ik heb niks met de Kerk van Satan. Ja, ik weet het, Satan betekent niet duivel, maar 'tegenstander', en ze hebben een aantal interessante uitgangspunten, waarvan ik de visie dat de mens een dier is die zich volkomen onterecht belangrijker vindt dan andere dieren, van harte ondersteun. Maar hun kijk op wraak, vernietiging van wie je in de weg zit, en zwarte magie om te krijgen wat of wie je begeert, nee, daar heb ik niks mee. Dat zijn uitgangspunten die haaks staan op mijn spiritualiteit, die voor een groot deel gebaseerd is op de wicca/witte magie - die nooit de wil van een ander mag aantasten - en het esoterische christendom. Ik vind het ook jammer dat ze het omgekeerde pentagram als symbool gebruiken, waardoor veel mensen denken dat ze aan wicca doen, wat niet zo is. Eerder het tegendeel dus, hoewel het lijkt alsof een aantal van hun richtlijnen aan wicca verwant zijn, dat ook een zeer vrije manier van leven beoogt, maar in filosofie dus het tegengestelde is.

'Als je niemand kwaad ermee doet, doe dan wat je wilt' (wicca) tegenover 'Wie je in de weg zit en niet weg wil gaan, vernietig die dan' (satanisme). Tja. Ik ben bang dat we van dat laatste al teveel hier op aarde hebben..

Bovendien is ieder geloof dat zich in een kerk organiseert gedoemd te falen, omdat mensen dan regels van anderen/van buitenaf (exoterisch) gaan volgen in plaats vanuit zichzelf/van binnenuit (esoterisch). Om die reden heb ik me zelfs nooit bij een wicca coven aangesloten. Ik behoor tot de stroming van solo heksen die geloven dat de echte oude natuurreligie alleen uit jezelf kan komen. Het lijkt er overigens op dat Andrea, door zich in vele stromingen te verdiepen, wel haar eigen weg volgt, ondanks haar (voormalige) lidmaatschap van diverse kerken.

Mooi liedje muzikaal gezien, maar ik kan de tekst ervan nergens vinden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)