Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Karen Matheson - Chi Mi Bhuam

Karen Matheson is geboren op 11 februari 1963 in Schotland en ze groeide op in het dorp Taynuilt in het raadsgebied Argyll and Bute. In Taynuilt weigerde haar moeder Gaelic met haar te praten, omdat ze als 14-jarige zelf geen Gaelic meer mocht praten, toen ze in een hotel werkte.

In de jaren tachtig vormden Karen en Donald de Schotse folkband Auerhoen (Capercaillie) door hen opgericht. Karen was de zangeres. Een auerhoen is een inheemse, Schotse vogel. Ze brengen traditionele Gaelic songs en bekende Engelse songs. Ze gebruiken synthesizers, drumcomputers, elektrische gitaar en bas. In 1984 verscheen hun debuutalbum 'Cascade' en in 1987 verscheen het tweede album 'Crosswinds'.

In 1989 verscheen 'Sidewaulk', in 1991 'Delirium' en in 1993 'Secret People'. In 2013 verscheen hun elfde album 'At The Heart of It All'. De andere bandleden zijn o.a. de fluitist Michael McGoldrick, de multi-instrumentalist Manus Lunny, de bassist Ewen Vernal, die met zijn vrouw en kinderen in Nederland woont, en de drummer James Mackintosh.

Karen was lid van Dan Ar Braz, oftewel Daniel Le Bras (1949, Quimper), een Bretonse gitarist en oprichter van L'Héritage des Celtes, wat uitgroeide tot 75 muzikanten. Naast Karen waren daar o.a. Dónal Lunny, Elaine Morgan, de doedelzakkenband Bagad Kemper en de meesterlijke, Keltische harpbespeler Alan Stivell. Karen zong vaak de leadvocals, al of niet samen met Elaine Morgan. In 1996 vertegenwoordigde L'Héritage des Celtes voor Frankrijk het Eurovisie Songfestival met het lied 'Diwanit Bugale' (Laat de kinderen geboren worden). In augustus 2000 was het laatste concert van L'Héritage des Celtes en ging Daniel weer solo verder. In 2001 verscheen zijn solo-album 'La mémoire des volets blancs', een eerbetoon aan zijn overleden jeugdvrienden.

In 1995 zong Karen het lied 'Ailein Duinn' in de avonturenfilm 'Rob Roy' van Michael Caton-Jones, met Liam Neeson en Jessica Lange. In 1997 was ze gastzangeres op het album 'Weights and Measures' van de Canadese folkrock band Spirit of the West, met als leadzanger John Mann, die in september 2014 werd gediagnosticeerd met een vroege vorm van Alzheimer. Hij blijft optreden, zolang hij kan. In 1999 zong ze het lied 'Prayer' op het album 'Dawn of a New Century' van het Noorse duo Secret Garden, bestaande uit Fionnuala Sherry en Rolf Lovland. In 1995 wonnen ze het Eurovisie Songfestival met het lied 'Nocturne'.

Fionnuala Sherry is een Ierse zangeres en violiste, in 1962 in Naas geboren. Ze werkte o.a. samen met Bono Vox, Sinéad O'Connor, Chris de Burgh en Van Morrison. Karen is getrouwd met Donald Shaw en ze kregen een zoon, genaamd Hector.
In 1996 verscheen Karen's solo-debuutalbum 'The Dreaming Sea', met 'Mi Le M'Uilinn' en 'There's always a Sunday'. In 2002 opgevolgd door 'Time to Fall', met 'Bonnie Jean' en 'Speed of Love'. In 2005 verscheen 'Downriver', met het meeslepende lied 'Chi Mi Bhuam' en 'I Will not Wear the Willow'.

Sean Connery beschrijft haar als 'Een keel, die zeker is aangeraakt door de hand van God!'. Bilboard Magazine beschrijft haar als 'De mooiste Gaelic zangeres, die tegenwoordig in leven is!'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 maart 2015


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)