Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Inna Yurievna Zhelannaya - The Wheat

Inna Yurievna Zhelannaya is de grootste en meest geliefde zangeres van Rusland. Haar stem is loepzuiver, fenomenaal en ontroerend.
Ze is geboren op 20 februari 1965 in Moskou en ze is opgegroeid in Zelenograd, waar ze studeerde aan een muzikale school. Ze zong in een koor, dat door haar moeder Alla Yosifovna geleid werd. Na haar afstuderen ging ze naar het muzikale college in Elista, de hoofdstad van de republiek Kalmukkië.

Daarna ging Inna terug naar Moskou om haar muzikale opleiding te vervolgen. Als studente hield ze van rockmuziek en ze begon eigen liederen te schrijven. Op haar twintigste vormde ze samen met Eduard Vokhmyanin haar eerste band Focus. Twee jaar later werd ze de leidster van haar eigen groep M-Depo.

In 1989 werd Inna zangeres van de bekende Moskouse band Alliance en ze werkte samen met de schrijver/multi-instrumentalist Sergey Starostin, die haar liet kennis maken met de Russische, muzikale folklore. Sergey werd lid van Alliance. In 1991 verscheen het album 'Sdelano v Belom' (Gemaakt in Wit), wat in 1993 bij Radio France International de beste Oost-Europese album award won.

In 1992 kreeg ze een kind. Ze combineerde oude, Russische volksliederen met moderne muziek. In 1994 vormde zij de band Farlanders, met Sergey Starostin, de bassist Sergey Kalachyov en de klarinettist Sergey Klevensky. In 1995 verscheen het debuutalbum 'Vodoros' (Zeewier) en ze deden een tournee in Amerika, gestart in Washington DC. De climax was een optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta. In 1998 verscheen het album 'Inozemets', opgenomen in Nederland. In Amerika heette dit album 'Inna and the Farlanders'.

In 2000 verscheen het live-album 'Moments', opgenomen in Bremen.
In 2001 verscheen 'Winter in Moskou', een samenwerking met Sergey Starostin en de Noorse zangeres Mari Boine, wat al in de vroege jaren negentig was opgenomen.
In 2002 verscheen 'Tansy Teney' (Schaduw Dansen), een aantal akoestische liederen, geschreven door Sergey Kalachyov, gebaseerd op teksten van Inna. In 2004 verscheen 'Vymysly' (Sprookjes), met Russische volksliederen.
In 2004 was er ook een tienjarig jubileum-concert, wat in 2006 op DVD verscheen.
In 2004 ging Farlanders uit elkaar, omdat Inna vond dat de creatieve groei van de band was gestagneerd.

April 2005 trad Inna op bij het Goldenmask Theaterfestival met de Amerikaanse muzikant/bassist Trey Gunn.
In 2008 verscheen het live-album 'Zima' (Winter), opgenomen juni 2007 in het Moskow Art Theatre.
In 2009 verscheen 'Kokon', waarbij Trey Gunn op drie nummers meespeelde. Vanaf juli 2013 werkt Inna in een nieuwe band, samen met Sergey Kalachyov, de saxofonist Oleg Maryakhin, de drummer Dmitry Frolov en de geluidstechnicus Vladimir Goubatov.

In haar recente liederen combineert ze elementen van folk, progressieve rock, jazz, trance, elektronisch en psychedelica. Ze is de eerste, Russische, muzikale wereldster.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 maart 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)