Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Silje Nergaard - Norwegian Boatsong

Silje Nergaard is geboren op 19 juni 1966 in Steinkjer, Noorwegen. Ze is een jazz- en popzangeres en songwriter. Op haar derde verhuisde ze naar Hamar, waar ze opgroeide. Haar ouders zijn leraren en haar moeder heet Bodil Nillskog. Als kind luisterde ze graag naar het gitaarspel van haar vader. Door haar moeder kwam ze al jong in aanraking met de muziek van de Amerikaanse jazz-muzikant/tenor saxofonist Stan Getz en de Braziliaanse muzikant João Gilberto.

Op haar zestiende deed ze mee aan een jamsessie op Moldejazz, het internationale jazzfestival van Noorwegen. Haar stem werd meteen opgemerkt. Haar eerste, succesvolle nummer was 'Tell me where you're going', wat in Japan op nummer één stond. Ze heeft een heldere, fragiele en kinderlijke zangstem en een hoogontwikkelde zangtechniek. Op haar achttiende deed ze mee met het Eurovisie Songfestival, met het lied 'Say it, say it'. Op haar negentiende begon ze haar eigen band 'Blue Girls', met o.a. Kristin Berglund.

Ze werd beïnvloed door Al Jarreau, ABBA en Joni Mitchell. In 1990 verscheen haar debuutalbum 'Tell Me Where You're Going' bij het EMI-label. In 1991 verscheen 'Silje' en in 1993 'Cow On The Highway'. In 1995 verscheen 'Brevet', bij haar nieuwe platenlabel Kirkelig Kulturverksted, een geheel Noorstalig album, net als het in 1996 verschenen 'Hjemmefra'. In een pauze van vier jaar werd haar eerste dochter Erle geboren. Ze is getrouwd met de Noorse zanger Heine Totland (1970, Moster). Ze wonen in de wijk Ekeberg in het centrum van Oslo.

Silje zong o.a. met Al Jarreau, de componist/jazz-gitarist Pat Metheny, Toots Thielemanns en Morten Harket van A-ha. De jazz-pianist/componist Tord Gustavsen en de jazz-muzikant Jarle Vespestad zijn haar vaste bandleden. In 2000 verscheen 'Port Of Call' bij Emarcy Records, waarmee ze internationaal bekend werd. In 2001 verscheen 'At First Light', haar definitieve, internationale doorbraak. In 2003 werd haar tweede dochter Karla geboren.

In 2003 verscheen 'Nightwatch' en ontving ze de Spellemannsprisen. In 2005 ontving ze de Jazz Gammleng-prisen. In 2006 deed ze een optreden tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag. In 2007 'Darkness Out Of Blue' en op 6 november 2007 ontving ze een Edison in het Frits Philips Muziekcentrum in Eindhoven. In 2009 'A Thousand True Stories', in samenwerking met het Nederlandse Metropole Orkest, wat een groot succes in Europa en Azië was. In 2010 verscheen 'If I Could Wrap Up A Kiss' bij Sony Records, in 2012 verscheen 'Unclouded'.

Vanaf 2012 is ze adoptie-ouder van de uit Ethiopië afkomstige Johah. Voor haar lied 'I Do not Want To See You Cry' won ze de Honorable Mention Award. Silje is ambassadrice voor SOS Kinderdorp in Malawi.

Maart 2015 verscheen haar album 'Chain Of Days', met 'Lady Charlotte', 'Cafe de Flore' en de A-ha cover 'Hunting High and Low'. Het lied 'Norwegion Boatsong' zingt ze samen met Knut Reiersrud, die ook over een wonderschone stem beschikt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 april 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 90Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)