Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In wezen voelde jij je 'vreemd fruit'

(voor Billie Holiday (1915 - 1959))

Je bent geboren op 7 april 1915 als Eleanora Fagan in Philadelphia. Je 19-jarige moeder was Sarah Julia Fagan en je 16-jarige vader was Clarence Holiday, een jazz-gitarist, die ook banjo en trompet bespeelde. Vlak na jouw geboorte liet je vader jullie in de steek voor zijn carrière. Je moeder kreeg geen steun van haar ouders en jullie verbleven bij haar oudere, getrouwde halfzus Eva Miller in Baltimore. Je had een afschuwelijke jeugd en je miste je moeder, die bij de spoorwegen werkte. In 1922 trouwde je vader met Helen Boudin en ging hij naar Philadelphia terug. Op je negende kwam je voor de jeugdrechter, omdat je van school spijbelde. Je ging naar een roomse school, waar je gedoopt werd.

Op je elfde ging je naar je moeder terug, die het restaurant East Side Grill had geopend. Op 24 december 1926 werd je bijna verkracht door een buurman, maar je wist je te verdedigen. Die man werd gearresteerd en jij werd boodschappenmeisje in een bordeel Op je twaalfde luisterde je naar Louis Armstrong en Bessie Smith en begin 1929 ging je bij je moeder in Harlem wonen. De hospita Florence Williams was een hoerenmadam en je moeder werd een hoer. Jij was dertien, toen jij ook moest hoereren voor vijf dollar per klant. Op 2 mei 1929 werd het bordeel overvallen en moesten je moeder en jij naar de gevangenis.

Na je vrijlating begon je in nachtclubs te zingen, onder de naam Billie Dove, je favoriete actrice. Je buurman, de tenorsax-speler Kenneth Hollan begeleidde je tot 1931. Je kreeg contact met je vader, die bij de Fletcher Henderson Band speelde. Op je zeventiende verving je Monette Moore in Club Covan. Op je achttiende regelde de producent John Hammond je debuut met twee songs, o.a. 'Your Mother's Son in Law', samen met Benny Goodman. In 1934 trad je op in het beroemde Apollo Theater en je zong met de alcoholistische tenorsaxofonist Lester Young, de jazzpianist Count Basie en de jazzklarinettist Artie Shaw. Je doorbrak de rassenscheiding door met blanke muzikanten samen te spelen.
In 1936 had je een hit met 'Summertime'.

Op 1 maart 1937 overleed je 38-jarige vader, die in de Eerste Wereldoorlog een longziekte had opgelopen. Je vader kreeg geen behandeling voor zijn fatale longziekte, puur uit discriminatie. Je werd de vriendin van je concurrente Ella Fitzgerald. In november 1938 werd je in het Lincoln Hotel gediscrimineerd. Je moest de dienstlift nemen en via de keuken vertrekken. In 1938 scoorde je met 'I'm Gonna Lock My Heart'. Eind jaren dertig ontdekte je het lied 'Strange Fruit' van de dichter/songwriter Abel Meeropol, wat het lynchen van een zwarte man beschreef. Meeropol was een Joodse leraar uit Tne Bronx. 'Strange Fruit' was je best verkochte single. Door het bittere onrecht, dat je vader uit discriminatie onbehandeld bleef, werd jij gestimuleerd om 'Strange Fruit' te blijven zingen. Je werkte succesvol samen met de jazzpianist Teddy Wilson.

Vele mannen hebben je uitgebuit en mishandeld. In 1940 begon je met de harddrugs. In 1941 verscheen je succeslied 'God Bless The Child'. In september 1946 speelde je in je eigen grote film 'New Orleans', een muzikaal drama, waarvan diverse scènes verwijderd werden. Je verdiende ruim duizend dollars per week en dat ging grotendeeld op aan de heroïne en de sterke drank. Je minnaar/drugsdealer Joe Guy voorzag jou van de harddrugs. Op 16 mei 1947 werd je gearresteerd voor het in bezit hebben van zware, verdovende middelen. Je moest naar de gevangenis en op 16 maart 1948 kwam je vrij en werd je liefdevol ontvangen door je hond Mister. In 1947 had je gekapt met Joe Guy en je man Jimmy Monroe.

Begin 1959 had je levercirrose en op 31 mei 1959 ging je naar het Metropolitan Hospital in New York, vanwege je leverziekte en je hart- en vaatziekten. Je werd zelfs nog op je sterfbed gearresteerd en geboeid omwille van je drugsbezit. Alsof je weer spijbelde, maar dan in het groot en uiterst verklaarbaar. Op 17 juli 1959 overleed je door levercirrose, verergerd door je heroïneverslaving. Je werd vierenveertig jaar en je bent begraven op de Saint Raymond's Cemetery in New York City.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 april 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 712Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)