Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Agnes Obel - Fuel To Fire

Agnes Caroline Thaarup Obel is geboren op 28 oktober 1980 in Gentofte, in Denemarken.
Haar vader had drie kinderen uit een eerder huwelijk en hij verzamelde bijzondere rariteiten en muziekinstrumenten.
Haar moeder Katja was een juriste en een briljante muzikante, die Chopin en Bartók op de piano speelde.
Agnes leerde al jong piano spelen. Ze had een klassieke pianoleraar en ze mocht van hem spelen wat ze leuk vond.

In haar jeugd werd ze geïnspireerd door de folk muziek van de jazz-muzikant Jan Johansson, bekend van zijn lied 'Hier komt Pippi Langkous'. Op zijn 37-ste overleed hij door een auto-ongeluk.

In 1990 was Agnes de zangeres/basgitariste van de kleine band Sohio en in 1994 had ze een kleine rol in de film 'The Boy Who Walked Backwards' van Thomas Vinterberg. Haar broer Holger speelde de hoofdrol. Zij speelde een leerlinge, die haar tafel deelt met de nieuwe leerling Andreas.
Agnes zat op het Det frie Gymnasium, een Vrije School, waar ze ook muziek speelde. Op haar zeventiende ging ze van school en ontmoette ze de eigenaar van een muziekstudio. Ze studeerde muziek aan de Universiteit van Roskilde.

In 2006 verhuisde ze met haar vriend Alex Brüel Flagstad naar Berlijn. Alex is een fotograaf en animatiekunstenaar, die de video's bij de songs 'Riverside', 'Dorian', 'The Curse' en 'Aventine' heeft gemaakt.

September 2010 verscheen haar debuutalbum 'Philharmonics' bij het Belgische platenlabel PIAS. Het album stond op nummer één in Denemarken en België. Ze is beïnvloed door Erik Satie, Claude Debussy, Maurice Ravel, Roy Orbison en Nina Simone. Ze zingt over de eenzaamheid en de onzekere toekomst. Haar songs zijn eenvoudig, mysterieus en allegorisch. Johanna Seban noemt haar diep melancholische balladen van een ontwapende puurheid. Het pianospel en het zingen zijn even belangrijk voor haar. Alle songs heeft ze zelf geschreven, behalve 'Close Watch' van John Cale.

Ben Edgell vergelijkt haar met Ane Brun en Eva Cassidy. In maart 2011 gaf ze een concert in Austin, Amerika. Het album won diverse muziekprijzen, o.a. vijf Deense Music Awards en de European Border Breakers Award. Voor het lied 'Riverside' won ze de Robert Award voor het beste lied van 2011.

September 2013 verscheen haar tweede album 'Aventine', met naast het titelnummer o.a. 'Dorian', 'The Curse' en 'Fuel To Fire'. In oktober 2014 verscheen er een luxe uitgave van 'Aventine', met een remix van 'Fuel To Fire' door de legendarische allround kunstenaar David Keith Lynch, die zegt: 'Ze heeft een zeer mooie stem en ze kan dingen doen met haar stem, die uniek en buitengewoon zijn!'.
Ze speelde in de beroemde muziekzaal L'Olympia in Parijs en op 8 oktober 2014 was ze in Carré.

Haar derde album is in aantocht, waarin ze mogelijk minder piano speelt en meer op een spinet of klavecimbel speelt. Er wordt opnieuw een meesterwerk verwacht.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juni 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 130



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)