Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De magie van je surrealistische kunst schittert alsmaar feller

(voor Remedios Varo (1908 - 1963))

Je bent geboren op 16 december 1908 in Anglès. Je volledige naam was Maria de los Remedios Alicia Rodriga Varo y Uranga. Jouw geboorte hielp jouw moeder om het overlijden van een andere dochter te verwerken, vandaar deze naam. Je Argentijnse, roomse moeder Ignacia Uranga Bergareche had je naar de heilige Maagd van Los Remedios vernoemd. Je intellectuele vader Rodrigo y Varo Zajalvo stimuleerde jouw artistieke ontwikkeling, o.a. met technische tekening vaardigheden en onafhankelijk denken.

Je las Dumas, Verne en Poe. Later las je boeken over mystiek en filosofie. Je vader was een hydraulisch ingenieur. Je woonde op het Iberische schiereiland en in Noord-Afrika. Je ging naar een kloosterschool, wat je rebelse neigingen bevorderde. Je verwierp de religie en je studeerde aan de School of Arts and Crafts. Je maakte een zelfportret en portretten van je familieleden. Op je vijftiende ging je naar de San Fernando Academie voor Schone Kunsten in Madrid.

In 1930 was je een gediplomeerd tekenlerares. Je hield van het surrealisme en je bezocht geregeld het Prado Museum, waar je vooral de schilderijen van Hieronymus Bosch bewonderde, met name het drieluik 'De Tuin der Lusten'. In 1930 trouwde je met de jonge schilder Gerardo Lizárraga. In 1935 zijn Gerardo en jij gescheiden. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, waarbij je jongste broer Luis sneuvelde, vluchtte je naar Parijs en na een jaar ging je naar Barcelona, waar je een artistieke vriendenkring vormde, met o.a. de schilder Esteban Francés, je minnaar, de schilder Óscar Domínguez, die in 1957 zijn polsen in bad doorsneed, en Josep Lluis-Florit. Je ontmoette de surrealist Marcel Jean en je deed aan cadavre exquis, uitgevonden door André Breton, als onderdeel van het surrealistische automatisme.

Je tweede man was de surrealistische dichter Benjamin Péret, die met de Republikeinen mee vocht. In 1937 ging je met Benjamin naar Parijs, na de machtsovername van generaal Francisco Franco. Je deelde een atelier met Benjamin en Esteban. Via Benjamin ontmoette je o.a. André Breton, Leonora Carrington, Wolfgang Paalen en Max Ernst. Je exposeerde op de Internationale, surrealistische exposities in Parijs en in 1938 in Amsterdam. Ondanks de omgang met rijke kunstenaars leefde jij in armoede, waardoor je schilderijen vervalste om geld te innen.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden Benjamin en jij vanwege jullie politieke mening gevangen gezet. Eenmaal bevrijd wisten jullie op 20 november 1941 naar Mexico-City te vluchten, waar je de rest van je leven bleef. De eerste drie jaar deed je aan de commerciële kunst, reclame en decoreren. Je was de assistente van Marc Chagall bij het ontwerpen van de kostuums voor een balletuitvoering. Benjamin had een liefdesaffaire met Nathalia Sedova, de weduwe van Leon Trotsky. Eind 1947 ging hij naar Parijs terug, waar hij op 18 september 1959 overleed.
Van 1947 tot 1949 woonde je in Venezuela.

Pas in 1953 was je eerste expositie in Galeria Diana in Mexico-City. Je had veel contact met kunstenaars als Wolfgang Paalen, de ex van de schilderes/dichteres Alice Rahon en die zich in 1959 door zijn hoofd schoot, Kati en José Horna, Leonora Carrington en de piloot/avonturier Jean Nicolle. Je laatste man was Walter Gruen, die de nazi-concentratiekampen had overleefd en die jou emotioneel en economisch hielp. In 1962 had Juan Martin twee galerieën voor jou geopend.

Op 8 oktober 1963 overleed je door een hartaanval. Je werd vierenvijftig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 juni 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 192



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 juni 2015
Jeetje, Ton, weet je dat deze reactie van jou mij diep ontroerd, alsof je mijn ziel weet te scannen!... Maar waar dan, man?...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
5 juni 2015
Soms dringt zich aan mij toch sterk
het beeld op dat jij, beste J.R., een
oude ziel herbergt die in andere tijden
in deze kunstenaarsmilieus leefde..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)