Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Fiona Apple McAfee Maggart - Criminal

Fiona Apple McAfee Maggart is geboren op 13 september 1977 in New York City. Haar vader is de acteur/schilder/schrijver Brandon Maggart (1933, Carthage) en haar moeder is de ex-zangeres Diane McAfee. Haar zus is Amber. Haar oma was de zangeres/actrice Millicent Green. Brandon was eerder getrouwd met Lujan, met wie hij vijf kinderen kreeg. Amber is een bekende cabaretière/cabaretzangeres geworden, die de artiestennaam Maude Maggart gebruikt. In de zomers verbleef ze bij haar vader in Los Angeles. Als kind is ze klassiek geschoold op de piano. Vanaf haar achtste begon ze haar eigen songs te componeren. Fiona's halfbroer is de acteur Garett Maggart. Ze werd vooral door Billie Holiday en Ella Fitzgerald beïnvloed.

Op haar twaalfde wandelde Fiona van school naar huis, een appartement in Manhattan, waar zij met haar moeder en Amber woonde. Vlakbij haar huis is zij verkracht. Daarna ontwikkkelde zij de eetstoornis anorexia nervosa, want ze wilde haar lichaam doelbewust vermageren, omdat ze dat als 'lokaas' zag. Als kind gedroeg ze zich antisociaal en ze leed aan een obsessieve-compulsieve stoornis, waarvoor ze behandeld is. Ze is ook chronisch depressief en ze heeft een bipolaire stoornis. Ze deed ook aan automutilatie.

Via haar vriendin Kathryn Giver kreeg Andy Slater van Sony Music een tape met o.a. 'Never Is A Promise' van haar. Na het tekenen van een platencontract, verscheen op 23 juli 1996 haar debuutalbum 'Tidal', met 'Shadowboxer', 'Slow like Honey', 'Criminal', 'Sleep to Dream', 'The First Taste' en 'Pale September'. Het meeste rond haar zestiende geschreven. De single 'Criminal' won in 1998 een Grammy Award voor Beste Vrouwelijke Rock Vocale Prestaties. Fiona kreeg een MTV Video Music Award voor Best New Artist voor 'Sleep to Dream''. Ze zong 'Across the Universe' van The Beatles en 'Please Send Me Someone to Love' van Percy Mayfield voor de soundtrack van de film 'Pleasantville'.

Fiona was kort getrouwd met een Franse fotograaf en op 9 november 1999 verscheen haar tweede album 'When the Pawn...', geproduceerd door Jon Brion, met 'Fast As You Can', 'Paper Bag', 'On the Bound', 'A Mistake', 'I Know' en 'Limp'. Haar geliefde van toen, de filmmaker Paul Thomas Anderson, maakte drie video's voor haar. In 2000 verhuisde ze naar Los Angeles en ze zong duetten met Johnny Cash. Op 30 september 2005 verscheen haar derde album 'Extraordinary Machine', met 'O 'Sailor', 'Get Him Back', 'Window', 'Oh Well', 'Red Red Red' en 'Not About Love'. In 2006 ging ze op tournee met Coldplay en in 2007 met Nickel Creek, een progressief, akoestisch muziektrio. Ze coverde 'I Want You' van Elvis Costello en 'Why Try to Change Me Now' van Cy Coleman. Ze werkte samen met de biseksuele Margaret Moran Cho op haar album 'Cho Dependent'.

Op 19 juni 2012 verscheen haar vierde album 'The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do', een zin uit een gedicht van Fiona. Met 'Every Single Night', 'Jonathan', 'Left Alone', 'Regret' en 'Anything We Want'. Fiona is lid van PETA en ze is veganiste. Haar tatoeage 'FHW' betekent 'Fiona Has Wings'. Op 19 september 2012 werd ze gearresteerd bij een grenspost in Sierra Blanca, omdat ze hasj en wiet bij zich had. Ze werd vastgehouden in de gevangenis van Hudspeth County. Vele artiesten voor haar werden daar ook al eens opgepakt. In november 2012 stelde ze haar Zuid-Amerikaanse tournee uit, omdat haar geliefde reddingshond, de bijna 14-jarige, pacifistische pitbull Janet, een borsttumor en de ziekte van Addison had. Janet sliep bij haar in bed en logisch dat ze de laatste tijd van haar leven bij haar grootste vriendin wilde zijn.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

2.5 met 2 stemmen 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)