Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een Catweazel met wel degelijk toverkracht

(voor Gerald Brosseau Gardner (1884 - 1964))

Je bent geboren op 13 juni 1884 in Blundellsands, Engeland. Je vader was William Robert Gardner, werkzaam in het familiebedrijf, de houthandel Joseph Gardner and Sons. Je moeder was de Amerikaanse Louise Burguelew Ennis, de dochter van een groothandelaar in kantoorartikelen. Je oudere broers waren Harold en Robert en je jongere broer Francis. Je Ierse kindermeisje was Josephine McCombie. Je had astma, waardoor je met Josephine in 1888 naar Nice ging, de Canarische Eilanden, Accra en Funchal. Op Madeira bleef je negen jaar, alleen in de zomers was je in Engeland. Je verzamelde wapens en je ging nooit naar school. Josephine ging op mannenjacht en ze vond jou maar lastig. Je leerde jezelf lezen en 'There is no death' van Florence Marryat beïnvloedde je. Het gaat over spiritisme en seances. Hierdoor kreeg je een vast geloof in een leven na de dood.

In 1900 trouwde Josephine met David Elkington, die een theeplantage in Ceylon had. Jij leerde daar de theehandel. Je verbleef in een bungalow naast een bungalow, die kort geleden was bewoond door Aleister Crowley en Charles Bennett. In 1904 woonde je in een eigen bungalow en werkte je op een rubberplantage van je vader. Je bleef wapens verzamelen en je werd lid van de Ceylon Defence Force. Je opa Joseph bleek een heks te zijn en een Schotse voorvader is in 1610 als heks verbrand. In 1910 werd je leerling-vrijmetselaar en in 1911 ging je naar Borneo, waar je seances en genezende rituelen van de inheemsen bijwoonde. Je smulde van hun wapens en tatoeages. Toen je malaria kreeg, ging je naar Singapore. Je werd een niet praktiserende moslim en je was bezeten van de kris. Je kocht een eigen rubberplantage en als Principal Officer van de Douane nam je steekpenningen aan van de opiumhandel, wat je een fortuin opleverde.

Terug in Engeland onderzocht je spiritisme en mediumschap. Op 16 augustus 1927 trouwde je met Dorothea Frances Rosedale. Terug in Malaya dook je weer in de vrijmetselarij en de inheemse magie. Daarnaast was je een succesvol archeoloog. Je vond gouden munten en Ming-aardewerk. In 1932 was je in Londen bij twee lezingen over de cultus rond de Moedergodin. In 1936 ging je in Londen wonen, in een flat op 26 Charing Cross Road. Je was geraakt door de godin Astarte, vergelijkbaar met de Aramese godin Atargatis. Je werd een overtuigd nudist en je verhuisde naar 32a Buckingham Palace Mansions. Je verbleef op Cyprus, waar je in een vorig leven ook had gewoond. Je kocht er grond, maar een huis kwam er niet van.

Uit angst voor Duitse bombardementen verhuisde je naar Highcliffe, waar je contact met de Rozenkruisers zocht, maar je was al snel ontevreden over hun zelfingenomenheid en valse beweringen. Je werd lid van de Folk-Lore Society, de Historical Association en de Air Raid Precautions. Zo produceerde je molotov cocktails. Bij de Rozenkruisers had je Wicca-leden ontmoet en in The Mill House in Highcliffe werd je ingewijd. Je had je ware wortels gevonden in de New Forest coven, al eerder theoretisch aangewakkerd door de bevindingen van Margaret Murray, die de voorchristelijke hekserij verdedigde. Je stichtte de Bricket Wood coven en je verdiepte je in het esoterische christendom. Crowley benoemde tot hoofdopvolger van de Ordo Templi Orientis. Je zette je in om het gedachtengoed van Wicca te verspreiden, maar je zelfverzonnen Wicca-wetten vielen niet in goede aarde. Je was in je euforische hoogmoed doorgedraaid.

Op 12 februari 1964 kreeg je op het schip 'The Scottisch Prince' een fatale hartaanval. Je werd negenenzeventig jaar. Je bent in Tunis begraven, met als plaquette: 'Vader van de moderne Wicca, Geliefde van de Grote Godin'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 september 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 51Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
5 september 2015
Gerald Gardner is inderdaad de grondlegger van de moderne wicca. Hij was echter in een aantal zaken beïnvloed door Aleister Crowley, die in bredere wicca-kringen niet erg gewaardeerd werd. Doreen Valiente heeft Gardner daarin gecorrigeerd.

Er zijn nog steeds Gardneriaanse stromingen in de wicca die de sabbat rituelen in het zogeheten 'skyclad' uitvoeren. Afkomstig van het nudisme dat Gardner aanhing, verder heeft het weinig te maken met de oude voorchristelijke natuurreligie, waar de wicca in principe op gebaseerd is.

In de zomer lekker bloot zwemmen is heerlijk, maar bij rituelen houdt ik graag mijn kleren aan. Wel kleren van natuurlijke stoffen, want die geleiden de energie op de juiste manier. Een natuurheks draagt geen polyester.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)