Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Martika - Toy Soldiers

Marta Marrero is geboren op 18 mei 1969 in Whittier, Californië. Haar ouders zijn Marta en Gil Marrero. De stad is vernoemd naar de dichter John Greenleaf Whittier. Haar ouders kwamen uit Havana, Cuba. Op haar dertiende speelde ze één van de weesmeisjes in de film 'Annie', met Aileen Quinn als Annie. Marta speelde van 1984 tot 1986 Gloria in de komische musical 'Kids Incorporated', waarbij ze in een groep van zingende buurtkinderen naar lokale roem stijgt. Marta was samen met anderen van 'Kids Incorporated' te zien in de muzikale nummers van Mr. T (Lawrence Tureaud) in zijn video 'Be Somebody...Or Be Somebody's Fool!'. Marta tekende een contract bij Columbia Records en haar artiestennaam werd Martika.

Haar eerste solo-nummer 'We are Music' kwam alleen in Japan op de markt. In 1987 zong ze de cover 'Bounce Back' van Michael Jay en Gregory Smith. Op 18 oktober 1988 verscheen haar debuutalbum 'Martika', geproduceerd door Michael Jay. Met 'Toy Soldiers', wat in Amerika op nummer één stond. Het lied gaat over drugsverslaving. Ze schreef het voor een vriend van haar, die worstelde met zijn cocaïneverslaving. Hij overwon zijn verslaving. In het refrein zingen haar vroegere castleden mee; Renee Sands, Fergie Ferguson, Rahsaan Patterson en Jennifer Love Hewitt. Eminem coverde het lied en noemde het 'Like Toy Soldiers', terwijl Martika als koorzangeres mee zong. Ook met 'Cross My Heart', 'More Than You Know', 'I Feel the Earth Move' (Carole King cover) en 'Water', deels in het Spaans gezongen, ter ere van haar Cubaanse afkomst.

In 1990 speelde Martika de zangeres Dahlia Mendez in de politieserie 'Wiseguy'. Ze schreef mee aan 'Kiss Me Quick' voor Alisha Ann Itkin, terwijl zij de achtergrondzang deed. In 1991 vroeg ze Prince om enkele nummers voor haar te schrijven. Dat werden 'Love...Thy Will Be Done', 'Martika's Kitchen', 'Spirit' en 'Don not Say U Love Me'. Op 27 augustus 1991 verscheen haar tweede album 'Martika's Kitchen', met naast de vier songs van Prince o.a. 'A Magical Place', 'Safe in the Arms of Love' en 'Temptation'. Prince speelde mee op het album. In 1997 verscheen haar verzamelalbum 'The Best of Martika: More Than You Know'.

Martika trouwde met Michael Mozart (Nikki), een zanger/muzikant, geboren in Okinawa, Japan, en opgegroeid in Dayton, Ohio. Tot 2003 deed Martika vooral de achtergrondzang bij andere artiesten. Ze startte een eigen website voor haar fans en ze nam de songs 'The Journey' en 'Monkey' op, maar een nieuw solo-album bleef uit en haar website werd stopgezet. In 2003 vormde ze samen met haar man de band Oppera, met latin pop songs. In 2004 verscheen hun debuutalbum 'Violence' en in 2005 verscheen er een titelloos album.

In 2010 nam ze de artiestennaam Vida aan en startte ze de internet-serie 'I8ded', wat vier afleveringen behelsde. In oktober 2011 stopte ze met de naam Vida en begon ze een nieuwe, persoonlijke webside. In november 2011 kondigde ze een nieuw album aan, wat vooral house en dance muziek zou bevatten, getiteld 'The Mirror Ball'. De eerste single 'Flow With the Go' werd uitgesteld, vanwege het overlijden van een familielid. Ze kondigde een tweede single 'SloMotion' aan, maar die is ook nooit verschenen. Dat nieuwe album dus ook niet. Op 1 oktober 2012 zei ze, dat ze een Australische tournee zou doen, maar dat heeft ze op onverklaarbare wijze afgezegd. Tussen 2012 en 2015 deed ze vijf optredens in kleine clubs, wat zogenaamd The Mirror Ball tournee moest voorstellen, maar haar roem was voorgoed dramatisch gezonken, ook een in 2014 optreden in Chili, samen met Debbie Gibson, Samantha Fox en Rick Astley kon daar niets aan veranderen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 september 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 2 stemmen 83Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
24 september 2015
Je brengt een interessante song onder onze aandacht, Joanan, met een krachtige boodschap. De oorspronkelijke versie van Martika is prachtig gezongen. De rap van de Eminem cover is zeer indrukwekkend, met een veelzeggende video. Beide zeer de moeite van het zien en beluisteren waard!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)