Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jefferson Airplane - Somebody To Love (Live at Woodstock, 1969)

Jefferson Airplane was een Amerikaanse rockband uit San Francisco, opgericht in 1965. Ze maakten psychedelische rockmuziek. De oorspronkelijke bandleden waren de zanger/gitarist Marty Balin, de zanger/gitarist Paul Kantner, de zanger/gitarist Jorma Kaukonen, de zangeres Signe Anderson, de bassist Jack Casady en de drummer Skip Spence. Hun eerste optreden was op 13 augustus 1965 in de Matrix club in San Francisco, een voormalige pizzeria, gekocht door Balin. Marty is geboren als Martyn Jerel Buchwald op 30 januari 1942 in Cincinnati, Ohio. De band was geïnspireerd door The Beatles, The Byrds en Lovin 'Spoonful. Ze gaven een concert in de Longshoremen's Hall in San Francisco en in november 1965 tekenden ze een contract bij RCA Victor. Hun eerste single was 'It's no Secret'.

Op 15 augustus 1966 verscheen hun debuutalbum 'Jefferson Airplane Takes Off', met 'Tobacco Road' en 'Let's Get Together'. Signe werd vervangen door Grace Slick en Skip door Spencer Dryden, een neef van Charlie Chaplin. Grace is geboren als Grace Barnett Wing op 30 oktober 1939 in Highland Park, Illinois. Ze is van Noorse en Zweedse afkomst. Ze was verslaafd aan o.a. alcohol, marihuana en LSD. Voor de band The Great Society componeerde ze het psychedelische lied 'White Rabbit', een reflectie op de hallucinerende effecten van psychedelische drugs, wat ze in een uur had geschreven. Ook het lied 'Somebody To Love', geschreven door Darby Slick, nam ze mee naar Jefferson Airplane. Grace was van 1961 tot 1971 getrouwd met de drummer Jerry Slick. Van 1969 tot 1975 had Grace een relatie met Paul Kantner en op 25 januari 1971 is hun dochter China geboren. Van 1976 tot 1994 had Grace een relatie met de lichtontwerper van J.A., Johnson.

In februari 1967 verscheen 'Surrealistic Pillow', met 'Somebody To Love', 'Comin 'Back to Me', 'Today' en 'White Rabbit'. Beïnvloed door Jimi Hendrix en Cream verscheen in november 1967 'After Bathing at Baxter's', met 'The Ballad of You & Me & Pooneil', 'Young Girl Sunday Blues', 'Rejoyce' en 'Spare Chaynge'. Bij een concert in Amsterdam verscheen Jim Morrison wild dansend op het podium. Jim was onder invloed van diverse drugs en hij viel bewusteloos neer. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht. Grace had een korte, seksuele relatie met hem. In september 1968 verscheen 'Crown of Creation', met 'Triad', 'If You Feel' en 'The House at Pooneil Corners'. De bandleden woonden in een huis met twintig kamers en een opnamestudio in de kelder. Grace had een sexaffaire met Spencer Dryden en in november 1969 verscheen 'Volunteers', met 'We Can Be Together', 'Fredrick Hey', 'Wooden Ships' en 'Eskimo Blue Day'.

Dryden werd ontslagen en vervangen door Joey Covington. In maart 1971 verliet Marty Balin de band om een gezondere levensstijl na te streven. Geen alcohol en drugs meer, maar yoga. Op 13 mei 1971 kreeg Grace een ernstig auto-ongeluk, waarbij ze werd gered door Kaukonen, die haar op tijd uit de auto trok. In september 1971 verscheen 'Bark', met 'Crazy Miranda' en 'War Movie'. Op 20 juli 1972 verscheen 'Long John Silver', met 'The Son of Jesus', 'Twilight Double Leader' en 'Alexander the Medium'. Het uit de hand lopende alcoholisme van Grace werd een probleem voor de band. Op 4 januari 1974 verscheen het solo-album 'Mangat' van Grace, met 'Manhole Theme'. In 1978 werd een eerste concert in Duitsland afgelast, omdat Grace te dronken was. Bij het tweede concert was ze zo dronken, dat ze belabberd zong. Ze bespotte het publiek, omdat ze de Tweede Wereldoorlog hadden verloren en ze betastte de vrouwen van de band en het publiek. De volgende dag verliet ze de band. In 1989 was er een reünie, waarbij het laatste album werd gemaakt, met 'Freedom', 'The Wheel' en 'Now is the Time'. Op 18 maart 1980 verscheen het solo-album 'Dreams' van Grace Slick, met parels als 'Garden of Man' en 'Let it Go'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 september 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.3 met 10 stemmen 404Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)