Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Imago

Wat hen bindt, is de tragiek; het droevig en aangrijpend vastleggen van beelden. Als in een drama, een treurspel waarbij en waarin niemand wordt ontzien.

William Turners SNOWSTORM - 'Steamboat off a Harbour's mouth' is hiervan een goed, maar vooral mooi voorbeeld. Getuige alleen al de zuigende slurf, die wervelstorm die de stoomboot, inmiddels buitengaats, geselt. Buiten de haven waar het zeewater in hoge golven de oceaanstomer opheft en laat dansen op kolkend kabaal.

De tragiek in het werk van Anton Corbijn schuilt in zijn spionagethriller 'A Most Wanted Man', waarvan hij hoopte dat deze film op zichzelf kon staan. Door de dood van de hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman kreeg wat dat betreft het verhaal een heel andere wending; Hoffman werd op 2 februari 2014 dood in zijn appartement in New York, Manhattan, gevonden. Een overdosis drugs, volgens de politie van New York, is de doodsoorzaak geweest.

Net als bij Truman García Capote, een Amerikaanse schrijver. In de film CAPOTE uit 2005 speelt Hoffman de titelrol. Deze biografische film, deze BIOPIC, handelt over het leven van de auteur Truman Capote. Voor deze film, waarin Hoffman één van de drie hoofdrollen vertolkt, voor dit biografisch misdaaddrama, won Philip Seymour Hoffman een Academy Award voor beste hoofdrolspeler als Truman Capote.

In CAPOTE reist Truman Capote samen met vriendin en collega-schrijfster Harper Lee naar Kansas om op zoek te gaan naar informatie in verband met een familiemoord. Tijdens deze zoektocht raakt hij bevriend met één van de moordenaars.

Genomineerd voor vijf Oscars heeft Hoffman voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking van Capote er één verzilverd.

'Het geheim van een iconische portretfoto zit in de keuze voor het juiste attribuut'. Corbijn 'schiet plaatjes' voor tijdschriften, cd-hoezen en boeken. Als domineeszoon uit het Zuid-Hollandse Strijen, ontdekte hij zijn camera als, zeg maar, ideale 'backstage pass' bij concerten. In grofkorrelig zwart-wit heeft hij idolen op de gevoelige plaat vastgelegd; mooi zijn wat dat betreft de portretten van de Ierse zangeres Sinéad O'Connor als doodshoofdaapje en Miles Davis, jazzlegende, met handen voor zijn mond onder enorme schrikogen.

Vervolgens veel close-ups, op vierkant formaat afgedrukt en gelardeerd met een sepiawaas. Op veel foto's van Corbijn is het zwart dik aangezet. Zelfs vaak op het vettige af dat ervoor zorgt dat het contrast enerverend is. Vaak enigszins overdreven, maar daardoor wel pakkender. Imago speelt een belangrijke rol in de portretfotografie. Maar net getemde energie, mysterie en melancholie voegt Corbijn als fotograaf zelf toe. Bestanddelen die in hoge mate bepalend zijn voor hoe publiek de personen achter de portretten ziet...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 3 december 2015


Geplaatst in de categorie: kunst

4.0 met 2 stemmen 107Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)