Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bewierookt

Subtitel: Coloratuur

Vocale virtuositeit kan haar niet worden ontzegd. Deze coloratuur mezzosopraan en geboren Romeinse met een ongebruikelijk timbre; het eigenaardige in haar geluid dat ervoor zorgt dat de hoorder haar onmiddellijk herkent. De luisteraar die wordt geconfronteerd met haar herkenbare klankkleur.

Cecilia Bartoli is begiftigd met een stem die mensen ertoe dwingt te luisteren; gewild of ongewild, hoewel ik mij als schrijver van deze beschouwing het laatste, dus niet uit vrije wil, nauwelijks kan voorstellen. Sint-Petersburg, de stad die ondergetekende in 1997 met een bezoek heeft kunnen vereren, heeft de hulde als titel van het laatst uitgegeven, dus meest recente album van Cecilia Bartoli te dienen. Deze stad heeft echt alles in zich om op een professionele manier te worden bewierookt en bezongen. Dit heb ik eerder reeds gedaan, al schrijvend weliswaar. Vandaar dat ik mij tot het Mariinsky Theater in deze enerverende, maar bovenal kunstzinnige stad beperk. Dit theater is in zowel letterlijke als figuurlijke zin toonaangevend. Sinds 1988 staat het onder artistiek leiderschap van Valeri Gergiev, die in 2005 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw werd benoemd. Zijn expressieve stijl van dirigeren tekent zich door het feit dat hij met de muziek lijkt mee te prevelen, maar bovenal door zijn, weliswaar af en toe, op en neer springen.
Gergiev was tot 2008 ook chef-dirigent van het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Een Nederlands symfonieorkest met De Doelen te Rotterdam als thuisbasis. Onder chef-dirigent Eduard Flipse, die van 1930 tot 1962 over het Rotterdams Philharmonisch Orkest de leiding had, is het orkest geprofessionaliseerd.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie van Gergiev en Bartoli voor haar langverwachte concert in de Mariinsky Theater Concert Hall in Sint-Petersburg, bekende Cecilia Bartoli vliegen te vermijden, daar airconditioning slechts is voor haar stem en een jetlag allesbehalve goed voor haar lichaam.

Citaat: 'Nou, ik ben net aangekomen. Op een zeer eigenaardige manier, omdat ik heb besloten per schip te gaan. Graag wilde ik naar de zee om die te beleven met al dat ijs. Dit is echt iets voor een Romein. Ik bedoel: wij hebben nóóit sneeuw in Rome. Nou ja, toevallig vorig jaar winter, voor het eerst in vijftig jaar. Om hier te komen: per schip oversteken, snijdend het ijs. Een sterk gevoel. Heel, heel bijzonder'.

Gezegd op een reis van Duitsland naar het Russische Sint-Petersburg.

Deze stad met een Nederlands tintje is tevens de titel van Cecilia Bartoli's muziekdrager, de CD St. Petersburg, van 11 oor-strelende tracks voorzien.

Schrijver: Annejan Kuperus, 13 januari 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 72Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)