Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Die losbol Shelley was jouw liefde niet waard

(voor Fanny Imlay (1794 - 1816))

Je bent geboren als Frances Imlay op 14 mei 1794 in Le Havre. Je was vernoemd naar Fanny Blood, de beste vriendin van je moeder. Je moeder was de schrijfster/filosofe/feministe Mary Wollstonecraft, die in 1892 'Een Rechtvaardiging van de Rechten van de Vrouw' schreef. Je vader was de Amerikaanse, commerciële speculant/schrijver/diplomaat Gilbert Imlay. Hij was slim en gewetenloos. Je vader was snel moe van het huiselijk leven en hij verdween voor langere tijd. Je moeder raakte zwaar depressief. In april 1875 kwam je vader terug bij je moeder, maar hij wees haar af, waardoor ze zelfdoding wilde plegen, maar door je vader gered werd. Na een reis door Scandinavië probeerde je moeder zichzelf in de Thames te verdrinken, maar een vreemdeling redde haar.

Je moeder schreef over borstvoeding en hoe jij haar na tien maanden pijnlijk begon te bijten, zodat ze zelf eten beter vond. In 1797 hertrouwde ze met de filosoof William Godwin, met wie ze de dochter Mary Godwin kreeg, later een groot schrijfster en o.a. de auteur van 'Frankenstein'. William zei dat hij je echte vader was en je echte vader heb je na 1796 nooit teruggezien. Op 10 september 1797 overleed je moeder door bloedvergiftiging als gevolg van kraambedkoorts. Ze werd 38 jaar en ze is op het Old St Pancras Kerkhof in Londen begraven. Je bezorgde tantes Eliza en Everina werden door William weggejaagd. Op jouw zevende hertrouwde William met zijn buurvrouw Mary Jane Clairmont, die twee kinderen had, Claire en Charles.

De vrienden van William vonden Mary vulgair en oneerlijk. In 1803 werd William junior geboren. William senior vroeg aan Margaret King, de latere Lady Mount Cashell, om opvoedingsraad, de favoriete leerlinge van je moeder. Je kreeg een uitstekende opleiding, inclusief Frans, tekenen en muziek. Je ging naar de Anglicaanse kerk. Op je dertiende verhuisde je naar de wijk Clerkenwell in hartje Londen, waar je stiefouders in de boekenbranche faalden. Je geloofde dat je stiefvader een groot schrijver/filosoof was, waardoor je de mensen smeekte om hem financieel te ondersteunen. Je stiefvader was bevriend met de Amerikaanse politicus/vice-president Aaron Burr, Jr., die veel bij jullie op bezoek kwam.

De grootste invloed op jouw leven kwam door de dichter Percy Bysshe Shelley, die met jou wilde samenleven, wat je stiefvader weigerde. Ook je twee stiefzussen waren verliefd op Percy en zij gingen met hem mee naar Frankrijk en verder. In 1814 ging het drietal in Londen samenwonen, wat je stiefvader woedend maakte. Je stiefzus Claire was tevens de minnares van Lord Byron. Mary en Percy kregen twee kinderen. Je voelde je eenzaam achtergelaten in Londen en je werd net zo depressief als ooit je moeder was. Je stiefzus Mary deed lelijk tegen jou uit persoonlijke frustratie. Claire raakte zwanger van Percy en hij weigerde om jou in huis te nemen, hoe zwaar je leven bij je stiefouders ook was.

Op 9 oktober 1816 verliet je jouw stiefouderlijk huis en heb je in de herberg Mackworth Arms Inn in Swansea zelfdoding gepleegd door een overdosis laudanum. Je vroeg het kamermeisje om je niet te storen. Je was ongelukkig en je vond jezelf een jammerlijk, pijnlijk wezen. Je werd 22 jaar. Door je zogenaamde schandedaad belandde je in een armengraf. Je werd doodgezwegen en je doodsoorzaak al helemaal. Men dacht dat je het om Percy deed en Percy zelf vermoedde dat ook. De zelfdoding van zijn zwangere vrouw Harriet, twee maanden later, beangstigde hem veel minder.

Op 10 december 1816 verdronk Harriet zichzelf in De Serpentine in Hyde Park. Ze werd 21 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 januari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)