Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

John Denver - Rocky Mountain High

Je bent geboren als Henry John Deutschendorf op 31 december 1943 in Roswell, New Mexico. Je moeder was Erma Louise Swope en je Duitse vader was de luitenant-kolonel Henry John Deutschendorf, een Air Force officier, die een plaats in de Hall of Fame Air Force verdiende. Je Iers-roomse oma van moederszijde stimuleerde je liefde voor muziek. Je was het oudste kind en je vader kon zijn vaderliefde niet tonen. Door het legerberoep van je vader verhuisde je vaak en kon je moeilijk vrienden maken en behouden. Het grootste deel van je leven woonde je in Aspen, Colorado. Je woonde in Tucson, Montgomery en Fort Worth, waar je afstudeerde aan de Arlington Heights High School. Op je elfde kreeg je een akoestische gitaar van je oma. Je nam de achternaam Denver, genoemd naar de hoofdstad van je meest geliefde staat Colorado.

Je studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit van Texas. In 1963 verhuisde je naar Los Angeles, waar je in folk clubs zong. In 1965 was je lid van het Chad Mitchell Trio, samen met David Boise en Michael Johnson. In 1969 begon je aan een solocarrière en op 14 oktober 1969 verscheen je debuutalbum 'Rhymes & Reasons', met 'Leaving on a Jet Plane'. In 1968 trouwde je met Annie Martell, met wie jij tot 1971 in Edina woonde, waarna je een huis in Aspen kocht. Annie en jij kregen een zoon, Zachary John, en een dochter, Anna Kate. In 1970 verschenen de albums 'Take Me to Tomorrow' en 'Whose Garden Was This'. In 1971 verscheen 'Poems, Prayers & Promisis', met 'My Sweet Lady' en 'Take Me Home, Country Roads'. In 1972 verscheen 'Rocky Mountain High', met de gelijknamige wereldhit.

In 1974 verscheen 'Back Home Again', met naast de titelsong 'Thank God I'm a Country Boy', 'Sweet Surrender' en 'Annie's Song', voor je vrouw geschreven. In 1974 was je ook Dichter des Vaderlands van Colorado. In 1975 verscheen 'Windsong', met 'Calypso' en 'Fly Away'. De kunstenares Anna Zap ontwierp je T-shirts. Je kapte met je manager Jerry Weintraub, die jou boos 'een nazi' noemde, maar je wilde je principes niet door hem laten ombuigen. In 1979 verscheen het album 'John Denver', met 'What are you thinking of' en 'Songs of...'. In 1982 verscheen 'Seasons of the Heart' en in datzelfde jaar zijn Annie en jij gescheiden. Door de boedelscheiding was je zo boos, dat je Annie bijna wurgde, waarna je met een kettingzaag het echtelijke bed door midden zaagde. Annie bleef in Aspen wonen.

In 1988 verscheen 'Higher Ground', met 'For You' en 'Alaska & Me'. In 1988 hertrouwde je met de Australische actrice Cassandra Delaney (1961, Brisbane) en samen kregen jullie een dochter, Jesse Belle. In 1991 zijn Cassandra en jij gescheiden, wat in 1993 officieel werd bevestigd. Je werd gek van haar. In 1993 en 1994 reed je onder invloed van alcohol en in 1994 reed je je Porsche in Aspen tegen een boom. In 1996 mocht je niet meer vliegen, omdat je ook in beschonken toestand vloog. Je grootste liefhebberij was vliegen, dus kwam dit verbod hard aan. Je had een Learjet, een verzameling vintage tweedekkers, een Christen Eagle aerobatic vliegtuig, twee Cessna 210 vliegtuigen en een Rutan Long-EZ.

Op 12 oktober 1997 stortte je experimentele Adrian Davis Long-EZ vliegtuig neer in Monteray Bay, nabij Pacific Grove in Californië. Je was ernstig verminkt en je werd 53 jaar. Je was niet onder invloed van alcohol of drugs. Je wist de brandstoftanks niet te schakelen tijdens de vlucht en de brandstofmeter was onzichtbaar. Je had ook extra brandstof van een monteur geweigerd, omdat je nog maar een uurtje wilde vliegen. Heb je dat bewust geweigerd? Speelde je met je leven? Gaf dat je een extra kick? Of was je gemaskeerd suïcidaal? Verder was je gebrekkig opgeleid voor dit type vliegtuig. De begrafenisdienst was in de Faith Presbyterian Church in Aurora en je as werd in de Rocky Mountains verstrooid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 feb. 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3,3 met 6 stemmen 188Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Janny Bruining
Datum:
7 sep. 2020
Email:
janny_bruininghotmail.com
Ben het voor het grootste deel van de de schrijver eens maar om te schrijven dat John een zelfmoord poging gedaan heeft gaat mij iets te ver. Dat geheim heeft hij mee in zijn graf genomen. Laten we genieten van zijn nalatenschap. De prachtige muziek. RIP John Denver

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)