Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De guitige dubbelganger van Casanova

(voor Theo Kars (1940 - 2015))

Je bent geboren op 22 maart 1940 in Rotterdam. Je groeide op in een streng-gereformeerd gezin in Doorn. Tijdens je middelbare schooltijd had je heftige conflicten met je ouders, die wilden dat je dominee werd, maar je was atheïstisch, rationalistisch en genotzuchtig. Na je eindexamen gymnasium alpha verbrak je het contact met je ouders en ging je aan de Universiteit van Utrecht Nederlands en rechten studeren. In 1961 stopte je met studeren en ging je naar Amsterdam. In 1962 wist je na twee weken militaire dienstplicht ontslagen te worden door heimwee te veinzen. Dat verwerkte je later in de novelle 'De eerste trein na half zes'.

In 1964 richtte je samen met Boudewijn van Houten het literaire tijdschrift 'Tegenstroom' op, waarin je alle gevestigde, Nederlandse schrijvers aanviel, behalve Gerard Reve en Willem F. Hermans. In mei 1965 werden de redacteuren gearresteerd wegens oplichting van de posterijen (PTT) en de Rijkspostspaarbank. Het oplichtingsbedrag was pakweg twee ton. Als één van de hoofddaders kreeg je twee jaar en drie maanden gevangenisstraf en Boudewijn kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf. Boudewijn's vader was een SS'er en zijn negatieve visie over jou riekt duidelijk naar vette afgunst. In je gevangenistijd schreef je schreef je een roman over de oplichtingsaffaire, getiteld 'De vervalsers'. Later schreef je nog 'De huichelaars' over hetzelfde feit.

In 1969 verscheen 'De verleider'. In 1970 verscheen je roman 'Alice' of 'De koorts van het verstand', wat een onuitwisbare indruk op mij heeft achtergelaten en waarvoor je een prijs ontving, de eerste en de laatste. In 1972 verscheen 'De geisha'. Je was een voortdurende Giacomo Casanova en je leefde zelfs een tijd met twee vrouwen samen. In 1980 verscheen 'Avonturen op Ibiza'. Je verbleef jarenlang veelvuldig op het feesteiland Ibiza en in 1985 ging je er wonen. Één van je geliefde vriendinnen had schizofrenie, waardoor jij je ging verdiepen in de invloed van voeding op ziekte, gezondheid en levensduur. Je bestudeerde voedingssupplementen en levensverlengende therapieën en je begon naar die inzichten te leven. Onder het pseudoniem Hannah Kohn publiceerde je de Prisma vitaminen- en mineralengids.

Je onderging cel- en procaïnetherapieën en plastische en tandheelkundige chirurgie, die je combineerde met je hedonistische inborst. Je bleef roken en koffie drinken. Van 1987 tot 1991 was je columnist bij het weekblad Aktueel, met Peter R. de Vries als hoofdredacteur. Je vertaalde de twaalfdelige memoires van Casanova en in 'De strijd tegen de tijd' beschreef je hoe je jouw kennis van voeding en aanverwante zaken gebruikte om jezelf zo lang en zo best mogelijk fysiek en psychisch te conserveren. De media was meer in jou, dan in dit boek geïnteresseerd. In 1988 verscheen 'Losbandig leven' en in 1990 'Speelkoorts'. In 2003 verscheen 'Praktisch verstand', de som van je lees- en leefervaringen. Je vertaalde werk van Anatole France, E.M. Forster, Stendhal, Honoré de Balzac, Marguerite Yourcenar, Henry de Montherlant, Marianne Sinclair, Dan Jacobson en Baltasar Gracián.

In 2010 verscheen 'Memoires van een slecht mens, deel 1' en in 2013 verscheen deel 2. Je hield jezelf alleen aan de wetten van de door jou in de loop van het leven ontwikkelde, persoonlijke levenscode. Je was een volstrekte en trouwblijvende non-conformist. Een mens met jouw instelling wordt gelukkiger naarmate hij zich minder aantrekt van door anderen bedachte regels en wetten. In deel 2 schrijf je dat je na je gevangenisstraf als schrijver bent tegengewerkt, maar dat het je toch is gelukt om van je pen te leven. Je schrijft ook over de vergeefse strijd van je schizofrene vriendin. Nadat er bij jou ongeneeslijke slokdarmkanker was ontdekt, heb je op 10 november 2015 zelf voor je levenseinde gekozen. Je wilde geen zware behandelingen ondergaan. Je hield niet van nodeloos lijden en je wilde niet als een kasplantje eindigen. Volgens jou kan zelfdoding een uiting van levenslust zijn. Je werd 75 jaar en je bent in besloten kring gecremeerd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 februari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.4 met 7 stemmen 82Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
16 februari 2016
Mooie beschouwing van een heerlijk eigenzinnig mens. Ik denk dat ik zijn boek 'De hond als mens' eens ga lezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)