Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

The First Lady of Songs van Newfoundland

(voor Joan Morrissey (1933 - 1978))

Je bent geboren op 27 januari 1933 op de Southside in St. John's, Newfoundland, Canada. Je was één van tien kinderen. Op je negende zong je voor het eerst in een radioshow. Op je dertiende belandde je in de muziekindustrie van Newfoundland. Op je dertiende was je ook werkzaam in Ayre's warenhuis op Water Street, daarna in de Ayre's Supermarket op Parade Street en daarna in de Knightville Snackbar op Allandale Road. Op je negentiende trouwde je met Thomas Morrissey. Jullie kregen vijf dochters en één zoon; Debbie, Beverly, Colleen, Linda, Sherry en Tommy.

In de vroege jaren zestig van de twintigste eeuw begon je een zangcarrière en zong je op de lokale radiozenders, zoals CJON, VOCM en CBC Radio. In 1967 verscheen het album 'All Time Country favourites', in 1973 'Home Brew' en 'Headin 'Eastbound' en in 1974 'Round About Christmas'. 'Home Brew', met het populaire lied 'My Ding-a-Ling', verkocht 50.000 keer en je bereikte daarmee de gouden status. Je ontving ere-awards van de Newfoundland Eastern Seals en in 1972 kreeg je een Juno-award nominatie. In datzelfde jaar kreeg je een Newfoundland Musical Ambassador of Good Will door de provinciale overheid. Veel van je songs zijn een hommage aan de Newfoundland lifestyle en ze worden tegenwoordig nog veel uitgezonden door de Canadese radiostations.

Enkele van jouw meest opvallende songs zijn 'Thank God We're Surrounded by Water' en 'CN Bus'. Je vermaakte regelmatig patiënten in het Waterford Hospital en je was lange tijd medewerkster van de Eastern Seal Revue. De Vereniging voor de lichamelijk gehandicapten beloonde je met een prijs voor je bijdrage aan de samenleving. Door jouw talenten, energie en entertainment waarde wist de revue succesvol aan fondsenwerving te doen. Je was ook als leidster betrokken bij de 4 Mount Pearl Brownie Pack. Je was één van de grootste entertainers van jouw generatie. Je was zangeres, actrice en talkshow host. Je was vaak te gast in 'All Around the Circle' van CBC Television en je was gastvrouw in 'Talent Showcase' en 'Newfoundland' van CJON Television. Je was één van de toonaangevende, lokale uitvoerders van de country en western songs. Je was ook gastvrouw in de tv-programma's 'Variety Showcase', 'Country Sound' en enkele Kerstmis specials. Je trad ook op in nachtclubs rond het eiland en je genoot ervan om komische en parodie songs te zingen.

In oktober 1977 onderging je een openhartoperatie vanwege blokkades in je aderen. Na de operatie ging je kapot door de littekens op je borst en op je benen. Je leed aan een zware depressie en op 10 januari 1978 heb je in je huis in Mount Pearl zelfdoding gepleegd. Je bent 44 jaar geworden.

Na je overlijden verscheen nog het album 'Memories'. Rick Moriarity schreef en produceerde het toneelstuk 'Joan Morrissey Remembered', die op 4 november 1993 in het Holy Heart of Mary Theatre in première ging. Je oudste dochter Debbie Morrissey-Stafford zong in mei 2001 tijdens een gala in St. John's met oude beelden van jou samen met jou 'Scarlet Ribbons'. Het publiek was diep ontroerd. Debbie schreef de biografie over jou 'Yes My Dear...', wat werd genomineerd voor de Heritage and History Award 2005 voor Newfoundland en Labrador. Debbie woont met haar man Frank en hun dochter Tammy in Mount Pearl.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 maart 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)