Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

'Sans toit ni loi' van Agnès Varda

Arlette (Agnès) Varde is geboren op 30 mei 1928 in Elsene (zuidoost Brussel). Ze had een Griekse vader en een Franse moeder. Ze studeerde letterkunde en psychologie aan de Sorbonne en kunstgeschiedenis aan de École du Louvre. Van 1951 tot 1961 was ze de officiële fotografe van het Théatre National Populaire. Op haar 26-ste maakte ze haar filmdebuut 'La Pointe court', een voorloper van de Nouvelle Vague. Met de films 'Cléo de 5 à 7' en 'Le Bonheur' vestigde ze zich als één van de grondleggers van de vernieuwende film in Frankrijk. Ze maakte ruim dertig vaak sociaal bewogen, feministisch getinte films en documentaires. In 1985 won zij met het filmdrama 'Sans toit ni loi' de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Ze is de weduwe van de filmmaker Jacques Demy, met wie ze in 1962 trouwde en met wie ze samen zoon Mathieu Demy kreeg. Mathieu is acteur/regisseur/producent. Catherine Deneuve werd internationaal bekend door de hoofdrollen in drie van Jacques zijn films. Voor haar huwelijk kreeg ze samen met de komiek/opera-directeur Antoine Bourseiller op 28 mei 1958 dochter Rosalie Varda, die kostuumontwerpster en artistiek directrice is. Jacques is in 1990 overleden door aids. In 1991 maakte Agnès de film 'Jacquot de Nantes' als eerbetoon aan haar overleden man.

De hoofdrol in 'Sans toit ni loi' werd gespeeld door Sandrine Bonnaire, zij speelde op sublieme wijze de zwerfster Mona Bergeron. Sandrine is geboren op 31 mei 1967 in Gannat. Op haar zestiende begon ze te acteren. In 1983 speelde ze in 'À nos amours' van Maurice Pialat, over een meisje uit een voorstad, die seksueel ontwaakt. Ze ontving hiervoor de César van meest beloftevolle actrice. Met 'Sans toit ni loi' brak ze internationaal door en won ze een tweede Cécar. In 'Blanche et Marie' speelde ze naast Miou-Miou. In 'Les Innocents' van André Téchiné speelde ze de hoofdrol. Een film geïnspireerd op een roman van William Faulkner. Ze speelde Alice in de misdaad-thriller 'Monsieur Hire' van Patrice Leconte en in zijn film 'Intimate Strangers' speelde ze de hoofdrol. In 1991 speelde ze in de film 'La Peste', naar de roman van Albert Camus, en kreeg ze een relatie met de Amerikaanse acteur William Hurt, met wie ze samen een dochter kreeg. Ze speelden in 1994 samen in 'Secrets Shared with a Stranger'. In 1995 speelde ze de hoofdrol in 'La Cérémonie' van Claude Chabrol, naar de roman 'A Judgement in Stone' van Ruth Rendell. Ook met Isabelle Huppert en Jacqueline Bisset. In 2002 speelde ze in 'Femme fatale' van Brian de Palma. In maart 2003 trouwde ze met de acteur/scenarioschrijver Guillaume Laurant. Hij schreef o.a. de film 'Un long dimanche de fiançailles', naar de roman van Sébastien Japrisot. Ze is sinds enkele jaren ook regisseuse en in 2007 debuteerde ze met 'Elle s'appelle Sabine', een documentaire over haar autistische zus Sabine. In 2011 maakte ze de documentaire 'J'enrage de son absence'.

De film 'Sans toit ni loi' begint met het tragische feit, dat de jonge vagebond Mona Bergeron, overleden in een diepe greppel, door een Tunesische man wordt gevonden. Ze is door de winterkou en de uitputting gestorven. Daarna toont de film de laatste weken van haar leven. Ze ontmoet diverse mensen, maar geen van hen leert haar werkelijk kennen. Velen hebben spijt dat ze haar hebben laten gaan of weggestuurd. Ze wast auto's om te overleven. Een automonteur doet het met haar in haar tentje, terwijl ze zegt dat hij stront in zijn kop heeft. Ze is op een speurtocht naar de absolute vrijheid. De schaduwkanten zijn gewelddadigheid, honger, dorst, angst, kou en geldgebrek. Ze verwildert meer en meer. Ze raakt aangesterkt in een nonnenklooster en ze vindt onderdak in een geitenboerderij met aardige mensen. De geitenboer zegt dat al zijn vrienden door de eenzaamheid zijn opgevreten. Mona maakt geitenkaas en ze woont in een caravan. Ze heeft karakter, ze weet wat ze wil. Ze houdt van hasj, maar ze heeft te weinig geld om het te kopen. Ze stinkt en ze is aan de drank, wat ze o.a. van een bezorgde, geleerde vrouw krijgt. Ze eet met haar hand vis uit blik en ze drinkt cognac met tante Lydie, een stokoude dame met wie ze lol trapt. Met de Tunesische Assoun werkt ze in de wijngaarden, maar als zijn Marokkaanse medebewoners terug keren, willen ze geen vrouw in huis. Een mannelijke zwerver wil geld met haar in de porno-industrie verdienen, maar ze ontvlucht een brandend huis en de zwerver met snode plannen. Ze geeft bloed om wat geld te krijgen en ze overnacht in een steenkoude kas. In het dorp wordt ze achterna gezeten door raar uitgedoste dronkenlappen, die haar met rode wijn besmeuren en angst aanjagen. Uitgehongerd en moegestreden valt ze dan in een diepe greppel.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 maart 2016


Geplaatst in de categorie: film

4.7 met 3 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)