Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Fischer Z - Marliese

Fischer Z was een Engelse New Wave en art-pop rockband, opgericht in 1976 door de muzikant/multimedia-kunstenaar John Watts. Hij is geboren op 27 december 1954 in Frimley, Engeland. Hij komt uit een zingende familie en hij studeerde klinische psychologie. Nadat hij werkzaam was in punk- en New Wave bands vormde hij met Steve Skolnik op de Brunel University Londen de band Fischer Z. In 1978 kregen ze een platencontract bij UA, net als The Buzzcocks, The Stranglers en Dr. Feelgood. De originele line-up bestond uit John Watts (zang, gitaar), Steve Skolnik (keyboards), David Graham (bas) en Steve Liddle (drums). De bandnaam is een woordspeling op Fish Head.

In mei 1979 verscheen hun debuutalbum 'Word Salad', met 'Lies', 'Pretty Paracetamol', 'The Worker', hun eerste hit, en 'Remember Russia'. Watts zingt in beeldverhalen over de wereldpolitiek. In mei 1980 verscheen het album 'Going Deaf For A Living', met de superhit 'So Long', 'Room Service', 'Crazy Girl', 'Haters' en 'Limbo'. Na dit album verliet Skolnik de band en nam Watts de keyboards over. De songteksten van Watts zijn vooral gebaseerd op zijn ervaringen van het bestuderen van de klinische psychologie en als werknemer in de geestelijke gezondheidszorg. In 1981 verscheen het album 'Red Skies over Paradise'. Veel songs gaan over de politiek, met enkele verwijzingen naar de Koude Oorlog.

Het album 'Red Skies over Paradise' bevat naast de titelsong o.a. de tophit 'Marliese', 'Berlin', 'In England', 'You'll Never Find Brian Here', 'Battalions of Strangers', 'The Writer', 'Wristcutter's Lullaby' en 'Cruise Missiles', wat over de nucleaire wapenwedloop gaat en de wederzijdse dreiging van de grootmachten met een nucleaire oorlog. Inmiddels hebben meer landen nucleaire wapens en claimen de opgeblazen kikkers in Noord-Korea dat ze ook zulke wapens hebben. Na dit derde album koos Watts in de zomer van 1981 voor een solocarrière. In 1982 verscheen zijn eerste solo-album 'One More Twist'. Zijn solodebuutsingle was 'One Voice'. In 1983 verscheen 'The Iceberg Model' en in 1984 'Quick Quick Slow' als de band The Cry, samen met de gitarist Mike Francis, David Graham en Theo Thunder. De producer was Jimmy Douglass.

Begin 1987 verscheen het vierde album van Fischer Z 'Reveal', met Watts als enig origineel lid van Fischer Z, al verzorgde Skolnik een kleine bijdrage. Met de bassist Ian Porter, de drummer Steve Kellner, de zangeres Jennie Cruse, de gitarist Alan Morrison en de toetsenist Denis Haines. In 1989 verscheen 'Fish's Head', in 1992 'Destination Paradise', in 1993 'Kamikaze Shirt' en in 1995 het achtste en laatste album van Fischer Z 'Stream', met o.a. 'Jesus Give Me Back My Life', 'Protection', 'Big Man Buddha', 'Buffalo Heart', 'Stream Of Unconscious' en 'Magic Moon'. In 2002 verscheen het solo-album 'Ether' van Watts. Op 24 april 2014 begon John Watts in 'De Vorstin' in Hilversum een vierdaagse tournee, waarna hij zijn tournee in Duitsland vervolgde. Zijn laatste album tot nu toe is 'This is My Universe'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 maart 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 6 stemmen 142Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)