Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Moede(r)loos alleen in een ver land

(voor Teri Moïse (1970 - 2013))

Je bent geboren op 25 maart 1970 in Los Angeles. Je vader was een allochtone, Haïtiaan. Je ouders emigreerden van Haïti naar South Central in Los Angeles. Je was een Amerikaanse soulzangeres en songwriter van Haïtiaanse afkomst. Je zangstijl is beïnvloed door het Franse chanson, folk en pop. Je groeide op in de achterstandswijk South Central in Los Angeles. Na je middelbare school studeerde je economie aan de Universiteit van Californië-Berkeley. Enkele ooms van jou en André en Claude Pasquet waren de oprichters van de muziekgroep Magnum Band, die in 1997 Haïti vertegenwoordigde in het eerste, Creoolse Music Festival in Dominica. De band had succes in Guadeloupe, Frankrijk, Amerika en Canada.

In 1990 verhuisde je naar Parijs en werkte je als een au pair. Daarbij studeerde je letteren aan de Sorbonne en kreeg je een passie voor muziek. Je studeerde muziektheorie en je speelde in diverse groepen als basgitariste. Daarna keerde je naar Amerika terug en studeerde je aan het Los Angeles Musician Institute, waar je in 1992 afstudeerde. In 1992 keerde je terug naar Parijs en werkte je als achtergrondzangeres. Je stuurde een demo met drie nummers naar de Franse muzikant Etienne Wersinger. In 1996 verscheen je titelloze debuutalbum met Franstalige nummers. Het album is geproduceerd door de DJ Etienne de Crécy (1969, Lyon). In 1997 werd de single 'Les poèmes de Michelle' een grote hit in Frankrijk. Ook het lied 'Je serai là' werd een grote hit. Het waren de twee meest invloedrijke, Franse R&B uitgaven van de jaren negentig.

In 1997 won je de Victoire de la Musique voor de beste, Franstalige artiest van dat jaar en de Vincent Scotto Prijs voor 'Les poèmes de Michelle'. In het najaar van 1998 verscheen je tweede, titelloze album. Je zong op diverse festivals, o.a. de Francofolies de Spa en Montreal. Je tweede album had veel minder succes, waardoor je langzaamaan vergeten werd. In 1999 gaf je in het Olympia een akoestisch concert en gaf je een aantal concerten in en buiten Frankrijk. Je wilde af van je platencontract, wat de arbeidsrechtbank in 2001 voor jou besliste. Je verdween uit de mediawereld en je verhuisde met je metgezel naar Barcelona. Je bleef componeren, maar je nieuwe nummers zijn niet opgenomen. Andere songs waren o.a. 'Fais semblant', 'Star', 'Il Était Mon Avenir' en 'Comment Aller Là-Bas'. Je ging terug naar de Verenigde Staten om voor je moeder te zorgen. Na het overlijden van je moeder verhuisde je naar Berlijn.

Op 7 mei 2013 pleegde je zelfdoding in een hotelkamer in Madrid. Je werd 43 jaar en je bent gecremeerd. Je was negentien jaar samen met Patrick Houlez geweest en je was een paar weken van hem gescheiden. Patrick vernam je overlijden via internet. Je had ooit samen met Patrick uit het leven willen stappen. Dat maakte de shock des te erger voor hem. Je had ruim 4000 boeken in diverse talen gelezen. Je had Duits en Spaans geleerd. Er zat een mogelijke comeback aan te komen, want je had genoeg werk om een derde album uit te geven. Je had als ras-soulzangeres een heerlijk warme en werkelijk betoverende stem.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 mei 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)