Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Amy, de documentaire

Ik zag op Bevrijdingsdag de documentaire 'Amy' op NPO3, die inderdaad een bejubeling waard is. De makers hebben diep gespit en een zo compleet mogelijk beeld gegeven. Op geraffineerde wijze wordt de ondergang van de jazz-zangeres Amy Winehouse belicht. Amy leed aan boulimia, maar in wezen aan een borderline persoonlijkheidsstoornis, waar ze niet voor in therapie wilde, vooral omdat ze koos voor de verdovende middelen, die de pijn van die psychiatrische ziekte onderdrukte. Tot zolang dat ging. Ze was veel te bang om oog in oog te komen te staan met de demonen, die ze in haar kelder had opgesloten. Liever speelde ze Russische roulette via harddrugs en sterke drank.

Haar ex-man Blake heeft haar harddrugs gevoerd, alsof het Engelse drop was. Hij was een bodylifter en een profiteur van haar rijkdom. Via haar kon hij meegenieten met de grote hoeveelheden harddrugs. Hij had zich bij haar ingewerkt door te claimen, dat hij een getraumatiseerd slachtoffer was, die op zijn negende zijn polsen wilde doorsnijden. Amy herkende haar zelfdestructie in hem en dat schiep een band, zij het hoogst destructief. Als hij haar kuste, zoog hij het leven uit haar weg. Hij was de kwade genius, die haar op voodoo-wijze uitzoog en vermoordde. Hij misbruikte niet alleen haar lichaam, maar ook haar geest en ziel. Als een parasiet nestelde hij zichzelf in haar lichaam. Zolang ze hem maar van heroïne, crack en cocaïne voorzag, bleef hij zoete broodjes voor haar bakken. Amy is er ingetrapt, want deze Frank was en is een oplichter, die niet weet wat liefde inhoudt.

Momenteel wordt deze 34-jarige Blake gezocht door de Engelse politie, omdat hij zichzelf niet is komen melden bij een politiepost. Hij heeft een bardame bestolen en dat geeft nogmaals zijn diefstalgedrag aan, die hij als onbetrouwbare partner van Amy ook op schandalige wijze hanteerde. Onbewust wordt deze misdadige Blake natuurlijk gezocht, omdat hij in wezen de moordenaar van Amy Winehouse is, al zal dat nooit echt bewezen kunnen worden, toch is het zo. Hij heeft de kwetsbare Amy op gewiekste wijze verleid en haar het gevoel gegeven, dat hij van haar hield, maar die goocheltruc is later ook door Amy doorzien. In feite roofde hij haar leeg en beloofde hij haar luchtkastelen. De naarling gunde haar het licht in de ogen niet en hij was de nagel aan haar doodskist.

Toen hij in de gevangenis zat, werd hij jaloers op haar vrijheid om maar te scoren wat ze wilde, waardoor hij op duistere wijze haar leven tot een gevangenis maakte. Dat overtrof hij door van haar te willen scheiden. Hij wilde haar pijn doen. Dat is hem helaas gelukt, want Amy trapte in die wrede val en ze dook steeds meer in de poel van zelfdestructie. Ze verscheen dronken op een podium, waar duizenden mensen op haar zangprestaties wachtten, maar het enige wat ze deed, was lief glimlachen naar die hongerige menigte. Ze wilde ook wel eens bemind worden om wie ze was en niet omwille van haar schone zangstem. Daar raakte ze de bodem van haar verdriet, want haar zangprestaties maskeerden een kwetsbaar mens, die omwille van zichzelf omarmd wilde worden.

De persmuskieten hebben haar ook onophoudelijk getergd en vernederd, waardoor ze nog meer aan levenskrachten moest inboeten. Haar stem was geniaal en van topniveau, maar haar wrange privéleven maakte daar te snel een einde aan. Haar vader ging met haar beroemdheid aan de haal en vergat de behoeften van zijn dochter. Hij was onterecht kritisch jegens haar. Hij probeerde op grove wijze een slaatje uit haar te slaan. Het is de vraag of hij haar tedere inborst wel ooit heeft begrepen.

Amy liet zich vooral inspireren door haar liefde voor de misleidende Blake, wat alles over haar liefdevolle inborst zegt. Dit heet 'Gekke Liefde' en ze was een prooi daarvan. Blake heeft haar op vuile wijze vergald maar hij weigert dat toe te geven. Zijn liefde stelde niets voor, omdat hij verliefd op de harddrugs was en wellicht nog is. Zijn onderduikreactie bevestigt zijn schuld.

Twee jaar na de scheiding van Blake pleegde Amy zelfdoding door een overdosis alcohol in haar woning te Camden, Londen. Ze was inmiddels een fysiek wrak en haar hart kon de overdosis alcohol niet meer verwerken. De stoere tatoeages op haar zwakke lichaam leken ineens op verwaterde strips. We zagen haar ontzielde lichaam weggedragen worden. We huilden stiekem achter onze televisies.

Bij 'Back To Black' voelden we onze eigen somberheid weerspiegeld. Amy is voor eeuwig in onze harten. Amy is de moderne Maria Magdalena.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=TJAfLE39ZZ8

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 mei 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 61Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)