Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als een Ivanhoe ten onder gegaan

(voor Ned Kelly (1854 - 1880))

Je bent geboren als Edward (Ned) Kelly in januari 1855 te Beveridge. Je vader was John Kelly, geboren in County Tipperary, Ierland, en hij werd op zijn 22-ste naar Van Diemen's Land gestuurd, omdat hij varkens had gestolen. Zeven jaar later werd hij vrijgelaten. Hij was een succesvol goudzoeker en in 1851 trouwde hij met je moeder Ellen Quinn. Op je elfde redde je het leven van Richard Shelton van de verdrinkingsdood, waarvoor je een groene sjerp kreeg, omwille van je moed. Je droeg die sjerp onder je kleren tijdens je laatste gevecht in Glenrowan. In Avenel was je een professionele veedief.

Op je twaalfde overleed je vader na zes maanden gevangenschap. Je eerste aanvaring met de strenge wet was op je veertiende, toen je de varken- en gevogeltehandelaar Ah Fook bestal en mishandelde. Je zat er vier dagen voor in de bak. Je leefde in bittere armoede en op je zestiende werd je samen met je schoonbroer drie jaar in de gevangenis gestopt, omdat jullie paarden hadden gestolen. Als jongeman had je veel conflicten met de politie. Op je negentiende won je in twintig ronden een bokswedstrijd tegen Jesaja Wright. Je moeder hertrouwde met George King, met wie ze drie kinderen kreeg, die aan runderendiefstal deden.

Op 18 september 1877 was je in Benalla in strijd met Constable Lonigan, die je pijnlijk in je ballen kneep, waardoor je hem later bij Stringybark Creek hebt doodgeschoten. Je was overigens een bijzonder knappe jongeman met een losse, artistieke baard en een stijlvol kapsel. Je had ook lieve, betrouwbare ogen. Op 15 april 1878 wilde de dronken Constable Alexander Fitzpatrick jou gevangen nemen en hij ging naar het familiehuis, waar jij niet was. Hij probeerde je zus Kate te verkrachten, maar jij en je jongere broer Dan waren net op tijd terug om hem te overmeesteren. Hij ging er als een haas vandoor en in de stad loog hij, dat jij hem in zijn linkerpols had geschoten, puur om jou in te rekenen. Er volgde een proces. Bill Skillion en jullie buurman William Williamson kregen zes jaar dwangarbeid. Je moeder Ellen, die een baby had, genaamd Alice, kreeg drie jaar dwangarbeid van de bevooroordeelde rechter.

Door deze onterechte, valse en misdadige veroordelingen was het voor jou duidelijk genoeg en vormde je samen met Dan, Joe Byrne en Steve Hart een bende. Jij en je bende begingen in Euroa en Jerilderie gewapende overvallen op o.a. banken. In Jerilderie heeft je bende de bekende politie-informant Aaron Sherritt als verrader doodgeschoten. Joe was de schutter, die de 25-jarige Aaron doodde. Je dreigde je vijanden steevast met de eindzin: 'Ik ben de zoon van een vogelvrije weduwe en mijn orders moeten worden opgevolgd!'. Op 25 oktober 1878 heeft je bende de Constables Lonigan, McIntyre en Scanlon doodgeschoten. Er werden 23 Kelly Gang sympathisanten gearresteerd. De bevolking was zeer verontwaardigd over het optreden van de politie, waardoor de meesten al snel weer werden vrijgelaten. Voor velen was je een soort Robin Hood.

Tenslotte werden jij en je bendeleden, na een mislukte overval op een politietrein, op 28 juni 1880 nabij Glenrowan omsingeld en er volgde een woest vuurgevecht. Jullie droegen zelfgemaakte, ijzeren harnassen en helmen. Jullie vochten tegen de politie van Victoria en alleen jij overleefde het, al was je wel zwaar gewond, maar een dokter heeft je behandeld. Dan is 19 jaar geworden. Steve is 21 jaar geworden. De opium-roker Joe is 24 jaar geworden. De rechter Sir Redmond Barry veroordeelde je tot de doodstraf. Je beet hem toe: 'Wanneer ik heen ga, zal ik je daar zien!'. Op 11 november 1880 werd je in de Old Melbourne Gaol opgehangen. Je zei: 'Zo is het leven!'. Je werd 25 jaar en je bent uiteindelijk op een begraafplaats in Greta begraven, nabij de graven van je moeder, die 95 is geworden, Dan en Steve Hart.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 juni 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 4 stemmen 44Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 juni 2016
Naschrift: De rechter Redmond Barry overleed op 23 november 1880. Slechts 12 dagen later dan de onterechte doodstraf van Ned Kelly. Hij zal raar opgekeken hebben en Ned om vergeving hebben gesmeekt!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)