Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eenheidsworst

In eerste opzet zou dit een milde bewering worden over “te veel van hetzelfde”, maar bij nader inzien was de beschikbare ruimte te krap. Een summiere Hartenkreet dan? Neen, want het merendeel van mijn inzendingen is daar al geplaatst. Dan maar een luchtige beschouwing op het tabblad met dezelfde naam plaatsen. Ik vertel u niets nieuws dat ik me, bij wijze van spreken, met een schoenlepel tussen de items kon wringen. Ondanks mijn waardering voor schrijvers van de site, heeft men door op “alles” te selecteren, de indruk op een pagina van een ouderwets telefoonboek terecht te zijn gekomen. De eerste bladzijde van het overzicht wordt bijna geheel gedomineerd door één naam, die onder vele titels steeds een andere boeiende inzending plaatst. Een veelzijdige schrijver, die van alle markten thuis is en voor zijn beschouwingen, naast eigen inbreng, toch maar weer iedere dag veel onderzoek moet doen. Hij is een meester in het schrijven van biografieën. Veel van hetzelfde, maar wie doet het hem na? Ik heb het gevoel, dat hij in staat is over een in een afbraakpand gevonden verroeste paperclip (het Nederlandse woord vindt men misschien binnenkort op het tabblad beweringen), een aandoenlijke biografie te schrijven. Joanan, hem bedoel ik natuurlijk, zou als kop vermoedelijk de titel kiezen: “Je gaf velen een beklemmend gevoel”.

Waar wil ik naar toe? Niet wetend of het is toegestaan, op welke manier dan ook, reclame voor een bedrijf te mogen maken, som ik enkele data op. In het jaar 1926 werd er een warenhuis opgericht, dat op dit moment, Nederland meegerekend, in Europa 760 vestigingen heeft. Het verhaal wil, dat in 1936 een filiaalhouder van dit warenhuis de toen al bekende halve rookworsten, die eerst koud werden verkocht, warm over de toonbank liet gaan. Dit genereerde een forse stijging van de omzet en binnen de kortste tijd waren alle in die tijd bestaande filialen bekend door juist deze lekkere warme hap. Ook ik at hem wel eens per week in ons winkelcentrum, ongeveer tien jaar lang, in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Ik herinner mij nog, dat ik voor een halve rookworst rustig in een rij ging staan. Ze kostten toen twee kwartjes, maar daarvoor had je ook, na het eten ervan, ontzettend kleverige handen. – Tijden veranderen en na minder goede jaren en zelfs crises, heeft het warenhuis alles overleefd. Ook tegenwoordig geuren de halve rookworsten je tegemoet in deze warenhuizen, zij het, dat je er alleen bij toeval een klant een worst ziet kopen. Komt dit wellicht “door te lang en teveel van hetzelfde?” Ondanks de al jaren durende tanende belangstelling voor de in het verleden zo geliefde hap, bleef en blijft het product in het assortiment.

Selecteer nu eens op nederlands.nl bijv. de tabbladen: Beschouwingen, Beweringen en Hartenkreten, dan valt onmiddellijk één feit op en dat is het grote aantal inzendingen door één schrijver of schrijfster. Niets nieuws en een al jaren bekend verschijnsel. Desondanks zou ik wensen over zoveel inspiratie te beschikken. Lees je vervolgens de inhoud van de tekst onder de gekozen kop, dan lijkt het alsof steeds dezelfde thematiek wordt beschreven, soms met grote verschillen maar veelal gelijkend op andere onderwerpen. Uitzondering vormt de inhoudelijke verklaring van vreemde woorden die in onze taal zijn geslopen op het tabblad Beweringen. Misschien ben ik wel een hansworst en zeker geen fijnproever. Bij de keuze van een onderwerp twijfel ik eerst een tijd, om het vervolgens maar niet te schrijven. Het blijkt, dat er altijd al iets is geschreven over wat mij als inzending voor ogen stond. Dat is soms knap vervelend. Uiteraard is ook dit weer de weergave van mijn eigen gedachten, voortbordurend op een zinsnede die ik ergens heb opgepikt. Maak u daarover niet druk of neem het met een korreltje zout. Een ieder is vrij te schrijven wat hem of haar goeddunkt. Enkelen vinden de hoeveelheid inzendingen van anderen eenheidsworst; tegelijkertijd heb ik echter ook de indruk dat het anderen, linksom of rechtsom, “een worst zal wezen”!

Schrijver: Günter Schulz, 18 juli 2016


Geplaatst in de categorie: overig

3.2 met 11 stemmen 964Er zijn 12 reacties op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
30 juli 2016
Ik bemoei me ff niet met de vete, maar kijk eens wat er na jou stukkie is ingezonden. Pure eenheidshansworst, ik zeg, nogmaals, 'nein' !
Naam:
Günter Schulz
Datum:
27 juli 2016
Aan alle gewaardeerde reagerende personen: Helaas zal ik bij mijn eerste antwoord als reactie aan Gabriëla als uitgangspunt blijven. Natuurlijk vind ook ik het prettig veel reacties te genereren en als deze voor mij negatief mochten uitvallen, dan kan ik best wel tegen kritiek al vind ik het niet leuk.

Jammer, dat het nu, zoveel reacties later niet eens meer over mijn inzending gaat maar er weer onenigheid onderling in niet mis te verstane bewoordingen worden geuit. Dat vind ik bijzonder spijtig.

Wanneer ik deze gang van zaken, al is het niet voor het eerst dat het zo uitpakt, had kunnen voorzien, dan had ik deze inzending nooit gedaan
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
27 juli 2016
Toch zullen we elkaar nog lange tijd op deze site spreken, Ben. Nog jarenlang. Want ik ga sowieso nergens anders heen. En jij kunt blijkbaar toch niet wegblijven. Ondanks alle onvree. Succes daarmee!

PS
Het woordje 'we' stond in dit verband voor alle mensen die deze site een warm hart toedragen. Waarvan akte.
Naam:
Ben van Haren
Datum:
26 juli 2016
Email:
tgroot.1hotmail.com
""Dat is nou niet bepaald een bijdrage die jou veel recht van spreken geeft als het gaat over hoe we deze site hier willen inrichten.""

@ Dag mevrouw Mommers, bij het lezen van deze bovenstaande zin begrijp ik dat u nu ook bij de redactie mag behoren, PROFICIAT!

let op, hoe - WE- deze site enz,enz...
Ik wens u veel succes hiermee.

En nee, ik schrijf óók geen artikelen in de kranten maar iedereen mag ook op andermans artikelen in de kranten reageren daar, normale gang van zaken.

Altijd maar met een dooddoener komen, u/jij/hij/zij schrijven hier niets dus: KOP houden!

En u zoektocht naar mijn inzendingen is inderdaad een onbegonnen klus, jammer van u tijd.
En of ik hier wel eens meer schrijf dat is voor u een vraag en voor mij een weet.
Dag mevrouw Mommers, met u ben ik geheel uitgesproken.

PUNT DUS!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
26 juli 2016
Beste Ben, ik kan me niet heugen hier ooit een inzending van jouw hand gelezen te hebben. Als ik op je naam zoek, zie ik één inzending van vier jaar geleden. Eén bewering, wel te verstaan. Dat is nou niet bepaald een bijdrage die jou veel recht van spreken geeft als het gaat over hoe we deze site hier willen inrichten. Ik vind het behoorlijk onfatsoenlijk van je dat je de grote groep van getalenteerde schrijvers van deze site meent te moeten beledigen. Wat ik maar niet begrijp van dat kleine clubje negatievelingen waar jij zo graag toe behoort: dat jullie zeggen het niet meer leuk te vinden en toch steeds weer terugkomen. Daar begrijp ik echt helemaal niets van! Richt lekker je eigen website op en doe het dan helemaal naar jouw zin. Kun je ons allemaal laten zien hoe het moet!
Naam:
Ben van Haren.
Datum:
25 juli 2016
Dat heeft u nu eindelijk eens heel goed begrepen Mevr. Mommers.
Die "club" van "wegblijvers" is héél, héél veel groter dan het handjevol inzenders die hun dagelijkse schrijf/lees/ en het reactie geven op elkaars inzendingen als dagtaak hebben.
Het gaat er niet meer om wat ze schrijven, maar dat ze schrijven, en het hier zo nodig dan allemaal moeten plaatsen ook.( Buiten je kwaliteit van hun schrijfsels om)

Ach weet u, het is zo December, waar maken we ons nu eigenlijk nog druk over?
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 juli 2016
Daar hebben we Ben weer. Die komt één keer per jaar langs om de site ervan langs te geven. Dat het allemaal niet meer deugt. Zoals Joke in een andere reactie al tegen Günter zei: het is een club. De zeikclub van nederlands.nl

Houdt eens een keer op met zeiken en schrijf eens wat leuks.
Naam:
Fred
Datum:
25 juli 2016
Nein !
Naam:
Ben van Haren.
Datum:
24 juli 2016
Mevrouw Mommers, u begrijpt het niet echt blijkt.
Een schrijfsite moet mensen, inzenders aanlokken.
Niet afstoten.
Wie wil hier met zijn of haar naam, nu nog tussen staan?
Naam:
Günter Schulz
Datum:
22 juli 2016
Het is jouw goed recht om het met de inhoud volstrekt oneens te zijn. In de rest van jouw reactie kan ik me goed vinden. Het is alleen een feit, dat ik niet in staat ben om met méér inzendingen bij te dragen aan het geheel. Ik ben daarvoor niet creatief genoeg en niet iedere senior is zo gezegend met de creativiteit van Kees en Han. Heb daarom wel proberen een mopperende toon te vermijden en het in het begin een milde beschouwing genoemd. Saai of niet, het verschijnsel blijft. Dank je, Gabriëla, voor jouw toch als opbouwend kritisch ervaren reactie.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 juli 2016
Een goed geschreven stuk waar ik het volstrekt mee oneens ben. Iedereen die klaagt over veelschrijverij van anderen, zou zelfs eens wat meer moeten schrijven. Daar zou de site wel bij varen, en dan is er vanzelf ook de gewenste variatie. Als de zogeheten veelschrijvers zouden stoppen met schrijven, dàn zou het pas ècht een saaie boel worden hier!
Naam:
J.de Groot
Datum:
20 juli 2016
Tja Günter, jij schrijft het, ik zeg niets (meer)!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)