Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De man die model stond voor Charles Swann

(voor Georges Rodenbach (1855 - 1898))

Je bent geboren als Georges Raymond Constantin Rodenbach op 16 juli 1855 aan de Rue des Augustins in Doornik. Je had een Franse moeder en een Duitse vader uit Andernach. Je vader was een ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Jouw oudoom vestigde de bierbrouwerij Rodenbach, vooral beroemd vanwege de kersenbier. Je stamde af van de romantische dichter Christoph Martin Wieland, die door zijn vriend Johann Wolfgang von Goethe werd ingewijd in de vrijmetselarij. Op je tiende verhuisde je naar Gent, waar je opgegroeid bent. Je was een briljante leerling aan het Collège Sainte-Barbe, waar je met Émile Verhaeren bevriend was. Daarna studeerde je rechten aan de Universiteit van Gent.

Je vader stuurde je naar Parijs om daar je studie te voltooien. Je ging vooral veel naar literaire kringen. In Brussel werd je de assistent van de advocaat/schrijver/filantroop Edmond Picard, die een tijd samen woonde met de romanschrijfster Judith-Jeanne Cladel, die vijftig jaar jonger was. Judith schreef een biografie over Auguste Rodin. Edmond was de grootste racist/antisemiet/fascist van België. In 1877 verscheen je dichtbundeldebuut 'De Foyer en de Champs'. In Parijs vertoefde je in de kring van De Hydropathes, opgericht door de dichter/romancier Emile Goudeau, die zijn medewerkers betaalde met absint. Je had contact met de dichter Catulle Mendes, wiens poëzie door Paul Verlaine zeer gewaardeerd werd, met de dichter Francois Coppe en de schrijver/politicus Maurice Barres.

Vanaf 1881 deed je aan literatuur en was je de directeur van het kunsttijdschrift 'La Jeune Belgique'. Je wist Villiers de l'Isle-Adam en Stéphane Mallarmé voor lezingen naar België te krijgen. Je was sterk beïnvloed door de filosofie van Arthur Schopenhauer. In 1888 verhuisde je naar Parijs en was je de correspondent van het Brussels Journal. In mei 1892 verscheen je succesvolle roman 'Bruges-la-Morte' bij uitgeverij Flammarion, opgericht door Ernest Flammarion en de boekhandelaar Charles Marpon. Het boek is een meesterwerk van de symboliek en een ode aan Brugge. Dit boek inspireerde André Breton tot het schrijven van 'Nadja'. Je was bevriend met de schrijver/kunstcriticus Octave Mirbeau, die bevriend was met Claude Monet en Auguste Rodin. Hij publiceerde in 1882 het gedicht 'Poison perdu' van Arthur Rimbaud in de literaire krant 'Le Gaulois'.

Jij was o.a. bevriend met Jules Bois, Félicien Rops, Jules Chéret, Jan Toorop, Claude Monet, Paul Cézanne, Odilon Redon, Georges de Feure, Jean-François Raffaelli, Albert Besnard, Lucien Lévy-Dhurmer en Eugene Carriere. In 1888 trouwde je met Anna-Maria Urban uit Frameries en jullie kregen samen een zoon, Constantijn. Je vrouw werd journaliste bij de Tribune de Genève. In Le Figaro schreef je over Belgische steden. In 1894 ontving je de Légion d'honneur. Op 12 augustus 1898 publiceerde je in Le Figaro een artikel over Arthur Rimbaud.

Op 25 december 1898 overleed je door appendicitis. Je werd 43 jaar en je bent begraven op Père Lachaise. De grafrede werd door de schrijver/occultist Catulle Mendes gedaan. Marcel Proust had zeer veel bewondering voor jou en jij staat dan ook model voor Charles Swann uit 'À la recherche du temps perdu'. De beeldhouwster Charlotte Dubray maakte een prachtig grafmonument voor jou, geïnspireerd door de Rozenkruisers, de Tempelieren en de Martinisten.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 juli 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)