Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je had de grote eer om Rimbaud te ontmoeten

(voor Jean-Louis Forain (1852 - 1931))

Je bent geboren als Louis-Henri Forain op 23 oktober 1852 in Reims. Je kwam uit een familie van spinners en wevers. Op je achtste verhuisde je naar Parijs. Je begon je carrière als karikaturist voor diverse, Parijse tijdschriften, o.a. 'Le Parisien Monde', 'Le rire satirique', 'L'Opinion' en 'Le Courier Français'. Je studeerde aan de École des Beaux Arts, waar je les kreeg van Jean-Léon Gérôme en Jean-Baptiste Carpeaux. Je kreeg ook teken- en schilderlessen van Jacquesson de la Chevreuse en André Gill.

Je beste spotprenten maakte je tijdens de Eerste Wereldoorlog. Samen met de politieke, satirische tekenaar Emmanuel Poiré richtte je het tijdschrift 'Psst...!' op, wat tegen Alfred Dreyfus was gericht. Het tijdschrift verscheen 85 keer en in jullie cartoons hekelden jullie de samenleving en zijn schandalen. Er werd gewelddadig antisemitisme getoond en de eer van het leger werd verdedigd. Poiré had vijf jaar in het Franse leger gediend, waar hij uniformen ontwierp en satirische illustraties in de legerkrant 'La Vie militaire' publiceerde. In 1870 vocht je mee in de Frans-Duitse oorlog.

Door je snelle en vaak bijtende verstand raakte je al snel bevriend met Arthur Rimbaud, Paul Verlaine en vele andere schrijvers, vooral Joris-Karl Huysmans, die bekend werd met zijn homoseksuele boek 'À Rebours', wat Oscar Wilde heeft beïnvloed. Huysmans had een knipperlichtrelatie met de naaister Anna Meunier. Je was één van de zeven gelukzaligen, die een eerste druk van 'Une Saison en Enfer' van Rimbaud ontving en wel rechtstreeks. Als jongste kunstschilder was je vaak in het Café de la Nouvelle Athenes in Montmartre, waar je meedeed aan de felle, hallucinerende debatten, geleid door Édouard Manet en Edgar Degas.

Je was een volgeling en beschermer van Degas en je was lid van de impressionisten. Voorts werd je sterk beïnvloed door de artiest Honoré Daumier. Je schilderde het liefste scènes uit het dagelijkse leven, gericht op het Parijse, populaire amusement, de renbaan, het ballet, de lachwekkende opera en drukbezochte cafés. Je eerste solo-expositie was in de galerie Boussod et Valadon, waar Theo van Gogh de directeur van was. Je was een vaste bezoeker van de salons van Nina de Callias en de gravin van Loynes. In 1878 maakte je het schilderij 'Le client', waarop een zittende heer met een hoge hoed in een bordeel enkele prostituées keurt om zijn keuze te maken. Snel en levensecht geschilderd. Opvallend hoe je rechtsboven in een raam je naam plaatste. Tussen 1879 en 1884 deed je mee aan drie tentoonstellingen.

In 1891 trouwde je met de schilderes/beeldhouwster Jeanne Bosc en jullie kregen in 1895 een zoon, genaamd Jean-Loup. Je bewonderde Goya en in 1894 en 1900 bezocht je Madrid. In de Eerste Wereldoorlog eerde je het patriottisme met je illustraties en was je in dienst bij de afdeling Camouflage, onder leiding van de schilder Lucien-Victor Guirand de Scevola. In je latere jaren maakte je vele afbeeldingen van het Justitiepaleis en andere Parijse instellingen. Je maakte met name vele sociaal-satirische karikaturen over het Parijse stadsleven aan het einde van de negentiende eeuw. Je was zeer bekend en je werd volop gerespecteerd. Henri de Toulouse-Lautrec beschouwde jou als een groot idool.

Je overleed op 11 juli 1931 in Parijs en je bent 78 jaar geworden. Je bent begraven in Le Chesnay, nabij Versailles, waar je onroerend goed bezat. In 1954 is Jeanne naast jou begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 1.157Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)