Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zorro

In het centrum van Caïro was het warm. Heet. Heel heet. In de opengestelde piramide van Gizeh was het warmer, heter, vies heet. Daarentegen zeer zeker meer dan de moeite waard. Het Egyptisch Museum, dat jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen bezoekers trekt, was ook voor wat betreft gradenniveau aanmerkelijk aangenamer.

Vanuit hotel Beirut, inmiddels alweer twaalf jaar geleden, waar wij met een vroeg-ontbeten buik vertrokken, zetten wij af naar de miljoenenstad aan 'the River Nile'. Rond de 13 miljoen inwoners herbergt deze stad op de oostoever van de Nijl in het noorden van Egypte. Een lange reis vanuit Hurghada aan de Rode Zee, die meteen de vroeg-ontbeten buik verklaart. In het westen van de hoofdstad Caïro ligt de wijk Gizeh waar ook die imposante piramides zijn gesitueerd.

Ook vandaag stond de tijd niet stil; in letterlijke zin althans. De Oudheid stabiliseert zich op een bepaald niveau, terwijl tijd zich voortschrijdt. Hiermee neemt de leeftijd van de Oudheid natuurlijk gestaag toe. Hetzelfde geldt voor het Gouden Masker van Toetanchamon. Dit masker is uit massief goud geschapen en alleen al om die reden heel veel geld waard; noch in Dollars, noch in Euro's uit te drukken. Hoewel daarentegen 'heel veel' vrij is te interpreteren en om die reden net zo goed nauwelijks tot zelfs absoluut niet of juist vrij eenvoudig wél te berekenen en dus te bepalen is. Dan heb ik het slechts over de geldelijke.

Als kind, enige decennia terug in de tijd, heb ik twee maskers gehad. Twee althans die ik mij kan herinneren; een clowns- en een Zorro-masker. Zorro is Spaans voor vos. Deze sluwe, gemaskerde held bestreed onrecht en corruptie in het tot Mexico behorende California van het zogenoemde Oude Westen voor 1848. Wie kent het verhaal van deze gezichtsmasker-dragende Zorro? Zeer waarschijnlijk niemand niet. Ergens in de jaren '30 van de vorige eeuw is Zorro voor het eerst op film gezet. Ook in de jaren '60 en '70, het decennium waarin ik keek, was Zorro een graag geziene gast op de zwart-witbeeldbuis bij ons thuis in de kamer.
De aanleiding voor het schrijven van deze beschouwing betreffende mom, ligt verscholen in het feit dat ik recent drie Ghanese maskers mocht ontvangen.

De Republiek Ghana is een land aan de westkust van Afrika gelegen. Ghana wordt westelijk door Ivoorkust, noordelijk door Burkina Faso, oostelijk door Togo en zuidelijk door de Golf van Guinea begrensd. Ghana heeft ruim 25 miljoen inwoners, waarvan er rond de 2 miljoen in de Ghanese hoofdstad wonen. Accra ligt aan de Atlantische Oceaan, waarvan de Golf van Guinea een brede inham is.

Het dragen van maskers, zowel in Accra, Boekel als Cadier en Keer verbeeldt de omgang met negatieve krachten en heidense goden...!


Egypte; Caïro, oktober 2003

Schrijver: Annejan Kuperus, 12 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: reizen

4.3 met 3 stemmen 319Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)