Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sommigen noemen Karel Appel ook een kliederaar

(voor Meertje Kaal (1930 - 2016))

Je bent geboren op 29 september 1930 in Wormerveer, waar je opgroeide. Je was een autodidactische kunstschilderes/dichteres en een nicht van ooit beroemde, Zaanse schilder Jaap Kaal. Jaap is geboren op 23 oktober 1893 in Zaandijk. Hij kreeg les van Freek Engel, Nicolaas van der Waay, Jan Bronner en Antoon Derkinderen. In 1936 had hij zijn eerste expositie bij kunsthandel J.H. de Bois in Haarlem. Hij leefde extreem sober en in 1954 trouwde hij met Anneke Kolijn. Hij overleed op 6 maart 1960 in zijn atelier te Wormerveer.

Jij maakte 14 dichtbundels en honderden schilderijen. Je leidde een tumultueus leven met veel alcoholgebruik en je kreeg pas op latere leeftijd erkenning voor je werk. Je was moeder van vier kinderen, die goed terecht zijn gekomen; Tanja, Sander, Eva en Daniël. Rond je 20-ste ging je liftend naar Parijs om au pair te worden, maar je kwam op de Rue du Vieux-Colombier terecht, naast een theater. Je moest de vloeren met was uitwrijven, met een boender aan je been gebonden. Ze verhuurden er kamers per uur en de lakens werden nooit gewassen, alleen opgestreken. Het was vooral een bordeel. Je moest koken en tot diep in de nacht mensen inschrijven en om 7 uur de vuilnisbakken buiten zetten, de kachel aanmaken, alle bedden opmaken en trappen vegen. Je werd er mooi slank en je leerde goed Frans spreken.

Dit merkwaardige hotel was van een lesbische dame met een bontjas en een hond. Ze woonde in een groot huis aan de Seine. De abstracte, Russische kunstschilder Serge Poliakoff had er ook een kamer gehuurd. Je zat vaak bij hem, terwijl hij aan het schilderen was. Later zag je in het Stedelijk Museum een schilderij van Serge terug, wat jij hem had zien maken. Serge was een leerling van Jean Deyrolle en hij overleed op 12 oktober 1969 in Parijs. In 2013 verscheen jouw dichtbundel 'Woest en onbehouwen' bij de Enkidu-Pers in Philippine. Er verschenen 120 exemplaren.

Je had een verstandhouding met de dichteres Sonja Prins, die Victor van Vriesland als literaire mentor had. Volgens Sonja was jij haar enige vriendin. Ze zat in het concentratiekamp Ravensbrück en ze woonde 35 jaar teruggetrokken in de Boshut aan de rand van Baarle-Nassau, midden in de rustgevende natuur. Haar dochter Issa pleegde zelfdoding. Ze overleed op 15 januari 2009.

Je was getrouwd met Hermanus Johannes Adema, geboren op 20 mei 1940 in Amsterdam. Hij is schilder, graficus, computerkunstenaar, wetenschapper, psycholoog en schrijver. Van 1971 tot 2005 was hij leraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Je had een groot verbaal vermogen. Je maakte reeksen kleurige collages en schilderijen en ook combinaties van die technieken. Je werkte vooral op ribkarton. Je woonde in de 'Dubbele buurt' van Amsterdam, zoals men die buurt vroeger noemde. Je vernieuwende, eigenzinnige, naïeve, originele kunstwerken zijn te vergelijken met de Cobra-beweging. Realistisch schilderen stond je ergens tegen, want dan kun je net zo goed een foto nemen.

Nog enkele dichtbundels van jou zijn 'Vergeef de wilde kat zijn beten', 'De wilde mosterdplant', 'Vergeet Venetië maar' en 'Zo hoort het ook'. Je was mede-oprichtster van de uitgeverij Soma, samen met Sonja Prins. Je werk hangt o.a. in Amerika, Duitsland, Frankrijk, België en Oostenrijk.

Je overleed op 16 mei 2016 in je Amsterdamse atelierwoning ten gevolge van een hersenbloeding. Je werd 85 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 september 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.4 met 5 stemmen 68



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
kristine
Datum:
12 september 2016
Email:
stovelotion1live.nl
Bagage bezit je.
Steeds weer... verwondering...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)