Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Artistiek gestimuleerd door Oscar Wilde

(voor Alice Pike Barney (1857 - 1931))

Je bent geboren op 14 januari 1857 in Cincinnati. Je vader Samuel Napthali Pike was de distilleerder van het whiskymerk Magnolia, hij was mecenas van de kunsten in Cincinnati, waar hij het Pike's Opera House liet bouwen. Je vader was een Duitse Jood en je moeder Alice Barney was een Nederlandse christin van Franse afkomst. In 1866 verhuisden jullie naar New York City, waar je vader het Grand Opera House liet bouwen. Je was de jongste van vier kinderen en je deelde als enige de culturele belangen van je vader. Als kind zong je en speelde je piano.

Op je zeventiende verloofde je met de ontdekkingsreiziger/journalist Sir Henry Morton Stanley, geboren op 28 januari 1841 in Denbigh, Wales. Zijn vader overleed enkele weken na zijn geboorte en zijn moeder Elizabeth Parry verliet hem als jonge baby. In een werkhuis voor de armen is hij als kind door de directeur seksueel misbruikt. Vanwege het leeftijdsverschil raadde je moeder jou met klem aan om te wachten met trouwen. Al in 1871 ontmoette Stanley in Ujiji David Livingstone en sprak hij de legendarische woorden 'Doctor Livingstone, I presume?'. Hij trouwde in 1890 met de neoclassicistische schilderes Dorothy Tennant, twee jaar ouder dan jou. Terwijl Henry in 1874 voor een expositie naar Afrika afreisde, trouwde jij met Albert Clifford Barney, de zoon van een rijke spoorwegexploitant.

Albert en jij kregen samen twee dochters, op 31 oktober 1876 Natalie, die schrijfster werd, en op 30 november 1879 Laura, die Bahá'i-lerares en filantrope werd. In de zomer van 1882 verbleef je met je familie in het Long Beach Hotel in New York, waar je een lezing van Oscar Wilde meemaakte. Oscar vertoefde een dag met jou en je dochter Natalie op het strand. Het gesprek met Oscar veranderde jouw leven voorgoed, het inspireerde je om de kunst serieus na te streven, ondanks de botte afkeuring van je man.

In 1887 ging je naar Parijs, terwijl je dochters op een kostschool van Marie Souvestre in Fontainebleau werden opgeleid. Je was de leerlinge van Carolus-Duran, ook later in 1896. Je was ook in de leer bij Claudio Castelucho en James Whistler. Vanaf 1899 had je een populaire salon aan de Rue Victor Hugo in Parijs, waar schrijvers en kunstenaars uit de hele wereld op bezoek kwamen, ook vaak de lesbische schilderes Romaine Brooks, Ezra Pound, de schrijfster/dichteres Anna de Noailles, de Russische ballerina/actrice Ida Rubinstein, de schrijver Gabriele d'Annunzio en de symbolistische schilders Lucien Lévy-Dhurmer, John White Alexander en Edmond Aman-Jean.

In 1900 verscheen het poëtische verzamelboek 'Quelques Portraits-Sonnets de Femmes' van je dochter Natalie, waar jij de illustraties voor had gemaakt. Het was een lesbisch boekwerk en Albert heeft woest de resterende exemplaren opgekocht en vernietigd. Hij eiste jullie terugkeer naar het zomerhuis in Bar Harbor. Er werd flink negatief over jou geroddeld, waardoor Albert rampzalig is gaan drinken en zijn bloeddruk ernstig toenam. In 1902 is hij overleden. In 1911 hertrouwde je op je 53-ste met de 23-jarige Christian Hemmick. In 1920 ben je van Christian gescheiden. Op 16 juli 1931 ben je in Los Angeles overleden. Je werd 74 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 september 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)