Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Peter Koelewijn - KL 204 (Als Ik God Was)

Je bent geboren als Peter Cornelis Koelewijn op 29 december 1940 in Eindhoven. Je familie bestond uit visverkopers. Na de Nuts Mulo, waar Anneke Grönloh ook op zat en met wie je op schoolfeesten vaak samen speelde, en de HBS werd je leerling-journalist bij het Eindhovens Dagblad, waar je in 1962 je opleiding voltooide. Ondertussen maakte je ook muziek.

Met je band Peter en zijn Rockets had je in 1959 groot succes met het lied 'Kom van dat dak af', opgenomen bij de platenmaatschappij Bovema in Heemstede. De Rockets waren de pianist Harry van Hoof, de basgitarist Charles Jansen, de saxofonist Claus Buchholz en de drummer Peter v.d. Voort. Later kwam de extra saxofonist Arnold Bagen er ook bij.
Je bent beïnvloed door de Amerikaanse rock 'n roll en als tiener luisterde je urenlang naar de juke-boxen, met elpees, die de in Duitsland geplaatste Amerikaanse soldaten hadden meegebracht.

Van Bovema ging je naar Phonogram (Philips), waar je o.a. 'Janus', 'Marijke', 'Laat me los', 'Speel die dans' en '24.000 kussen' uitbracht. Met Anneke Grönloh zong je 'Ma, hij wil zo graag een zoen'. Claus, Harry en Peter v.d. Voort verlieten de band en Jeroen Ophoff en Hans Sanders kwamen erbij.
In 1967 stopte je met de band en ging je schrijven en produceren voor andere artiesten, zoals 'En nou ik' voor Armand, 'Ik ben gelukkig zonder jou' voor Connie Vandenbos, 'I won't stand between them' voor Bonnie St. Claire, 'Kom uit de bedstee mijn liefste' voor Egbert Douwe (je vriend de Veronica-DJ Rob Out) en 'Oei oei oei, dat was me weer een loei' voor Johan Cruijff.

In 1971 hervormde je de Rockets en deed je vier jaar aan glamrock. Je werkte ook samen Nico Haak en Bertus Borgers. Je was DJ bij Radio Luxemburg. De nieuwe Rockets waren Janus Toethuis, Frans Meijer, Ad Damen en Nol Passon.
Je had een grote hit met 'Angeline, m'n blonde sexmachine'. Bertus Borgers (1947, Vessem) was vaak je gastsaxofonist. Bertus ging met de Golden Earring naar Amerika en hij richtte zijn band Sweet d'Buster op. Hij werkte samen met Herman Brood ('Still Believe' is een compositie van Bertus)en Raymond van het Groenewoud. Hij is directeur van de Fontys Rockacademie in Tilburg.

Je schreef o.a. 'Pappie loop toch niet zo snel' voor Herman van Keeken, 'Dokter Bernhard' voor Bonnie St. Claire, 'Carolientje' voor Willeke Alberti, 'Worstjes op mijn borstjes' voor Ria Valk, 'Foxy Foxtrot', 'Is je moeder niet thuis' en 'Honkie tonkie pianissi' voor Nico Haak, 'Ach Margrietje (de rozen zullen bloeien)' voor Louis Neefs en 'Rechtop in de wind' voor Marga Bult.

In 1977 verscheen je album 'Het beste in mij is niet goed genoeg voor jou', dat ik als jongeling grijs heb gedraaid. Met o.a. naast de titelsong de weemoedige klassieker 'KL 204 (Als Ik God Was)', 'Je wordt ouder papa', 'Dan Een Mooie Huid Alleen', 'Zie Je', 'Is dit alles?', 'Hotel Faro', 'Bonnie', 'Robbie' en 'Een Hete Zomer'.
In 2011 ontving je de Blijvend Applaus Prijs, waarbij je een bronzen beeldje van Iris Le Rütte (1960, Eindhoven) kreeg, 5000 euro en een feestelijk theaterprogramma.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=uIpnA_lh_Ug

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 september 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 93Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)