Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De handelsgeest van een vrolijke Eucalypta

(voor Susan Smit)

Je bent geboren op 24 februari 1974 in Leiden. Je groeide op in Noordwijk en je werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Op je 26-ste studeerde je af aan de Universiteit van Amsterdam, waar je Culturele Studies studeerde, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde. Als fotomodel vond je de wereld oppervlakkig en eenzaam. Je was ook korte tijd zangeres van een band en je liep stage bij het progressieve blad 'Ravage'. Na een artikel over hekserij ging je naar Amerika om je in de geschiedenis van de hekserij te verdiepen.

In Amerika leerde je over magie, het effect van kruiden en het uitoefenen van sacrale rituelen. Tenslotte ben je ingewijd als heks, voor zover dat mogelijk is. In 2001 verscheen je debuutboek 'Heks', over Wicca, waar je jezelf mee vereenzelvigt. Je definieert hekserij als 'meditatie, magie, geloof in reïncarnatie, natuurgeneeswijzen, intuïtieve ontwikkeling en verantwoordelijkheid voor je leven nemen'. 'Heks' gaat over je ervaringen als heks en de periode van je hekserij-verdieping. Het boek is zes keer herdrukt en het zorgde voor je populariteit, ook omdat je met je verhaal in talkshows, tijdschriften en kranten verscheen. In 2006 verscheen het zelfs als luisterboek, door jezelf ingesproken.

In november 2003 verscheen je tweede boek 'Wijze vrouwen' en ging je opnieuw aan de haal met de door jou opgesnorde kennis over hekserij. Ondanks je goede bedoelingen blijf je steken op een beperkt niveau en probeer je bewust een grote doelgroep te bereiken, wat sterk naar gemakzuchtige en arrogante kwakzalverij riekt. De hoogte van je bankrekening lijkt belangrijker dan je diepte-onderzoek. In feite ben je een fotomodel gebleven, die met buitenkantcharme goede sier wil maken. Klazien uit Zalk klonk geloofwaardiger. In 2004 verscheen je verhalenbundel 'De stad en de sterren' en borduurde je verder op je wankele basis als zogenaamd witte heks.

In 2005 verscheen jouw debuutroman 'Elena's Vlucht', een historisch verhaal over een onmogelijke liefde tussen een Roma-meisje en een katholieke jongen, uitgegeven bij de oppervlakkige en effect najagende uitgeverij Pimento. In 2006 verscheen 'De Zweefmolen', een verzameling columns uit o.a. 'Happinez', 'JFK' en 'BOEK'. Samen met de schrijfster/journaliste Siska Mulder stichtte je het schrijverscollectief 'Writers on Heels', om aandacht voor een nieuwe generatie schrijfsters te vragen. Leden waren o.a. Simone van der Vlugt, Saskia Noort en de in Gouda geboren Claire Polders.

Je onderging diverse therapieën, waar je meteen schrijvend brood van maakte en in '100 Spirituele plekken die je gezien moet hebben' beschrijf je de spirituele plekken, die je hebt bezocht. Alleen de titel verraadt al jouw hang naar snelle sensatie en goedkope verkooptrucs. Je had een elf jaar durende relatie met de popjournalist/schrijver Menno Pot. Vanaf 2009 leefde je samen met de vijf jaar jongere industrieel ontwerper Peter Veldhoven. Peter en jij kregen samen twee kinderen; in 2012 dochter Linde en in 2015 zoon Goof.

In 2015 verscheen je tot nu toe laatste boek 'En dan de liefde, lotgevallen van een romantica'. Daarin speelde je al met vuur, maar dat doen heksen en zelfs nepheksen nu eenmaal graag, dus moet je niet al te raar staan te kijken. In september 2016 is Peter van jou gescheiden, wat een grote shock voor je was/is, omdat je het niet zag aankomen. Daar is geen heksenkruid tegen gewassen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 september 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 240Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
25 oktober 2016
Altijd slaag je er wel in, beste Gouwenaar, om een waarderend stuk te schrijven. Dat siert je. Ik kan me maar niet door haar boeken heenvreten, Wel zie ik in dat het altijd nodig is gebleken om de kloof tussen het niveau van onwetendheid waarin de gemiddelde burger ronddoolt en het niveau van de esoterisch ingewijde te overbruggen met verschillende trappen van verdunning, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de populariteit van de boeken van Dan Brown en kornuiten. Daardoor kunnen ook de lezers van de Margriet, de Libelle en zelfs de Story en de bezoekers van de Huishoud-Rai op onbenullig niveau kennismaken met zaken waar ze zich misschien twee levens later in zullen verdiepen..
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 september 2016
Een succesvolle mediavrouw die op volwassen leeftijd als journaliste undercover ging in de wereld van de moderne hekserij. Haar verdienste is wellicht dat het onderwerp hekserij in ons calvinistisch landje wat meer aandacht heeft gekregen, en het uit de donkere middeleeuwen en de enge sprookjes is gehaald. Maar ik voel geen geestverwantschap met haar als ik haar op tv zie of stukken van haar hand lees.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)