Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

PIET MESSIE (In herinnering)

27 oktober 1923 - 10 maart 2016

Pieter Messie is geboren in 1923 in Rotterdam, in een gezin met nog een jongere zus naast zich. Hij groeit op, gaat naar het gymnasium om daarna theologie te gaan studeren aan de UVA in Amsterdam. In 1949 wordt hij proponent binnen onze doopsgezinde broederschap en wordt hij als predikant in de gemeente Terherne in Friesland beroepen.

In 1953 wordt hij namens de Doopsgezinde Zendingsraad uitgezonden naar Nieuw Guinea. Na drie jaar keert hij terug en komt in de doosgezinde gemeente Drachten te werken. Van 1959 tot 1988 is hij vol toewijding als geliefd predikant ruim 29 jaar werkzaam in de combinatie doopsgezinde gemeente Breda en Dordrecht.

Tijdens een studie-uitwisseling in Zwitserland in 1946 leert hij zijn vrouw Eva kennen. Zij trouwen in 1949 en het is in 1974, dat Eva aan haar ziekte van kanker overlijdt. Piet staat er dan alleen voor in de zorg om zijn beide zonen Han en Hermann. Zijn toewijding naar de binnencirkel van het gezin is groot.

Psalm 139 was één van de Psalmen die Piet Messie zeer dierbaar was. Hij heeft de Eeuwige in zijn leven mogen ervaren als nabije en dragende kracht. Voor hem was deze dragende kracht God, de bron waaruit hij leefde en kracht vond.

In zijn toewijding naar de Gemeenten die hij diende, sprak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zijn leven bestond uit theologie, uit lezen, uit in toewijding met zijn medemens onderweg zijn. Een man die solitair leefde. Piet kon goed op zichzelf zijn, terwijl sommige mensen om hem heen soms dachten, wat is deze man eenzaam. Maar Piet Messie was niet eenzaam, hij genoot van zijn solitaire leven, van op zichzelf zijn, van het ritme van zijn eigen levensklok.

Sinds zijn pensionering in 1988 is hij tot op 84-jarige leeftijd blijven preken, omdat dit ook een grote passie van hem was. Toen zijn ogen te slecht werden en hij niet meer auto kon rijden, werd hij nog zo'n drie jaar lang door andere mensen naar de kerk gereden, waar hij zou preken. Tot aan zijn dood bleef hij dagelijks bezig om de Bijbel in het Grieks en Hebreeuws te lezen. Een theoloog in hart en nieren.

De relatie met kinderen en kleinkinderen was voor Piet hartverwarmend. 's Zondags met de kleinkinderen een wandeling maken in het bos, hoorde bij het ritme van het leven.
Piet Messie een gemakkelijk mens, bescheiden, een vader die voor zijn kinderen klaar stond, een opa die er voor zijn kleinkinderen was. Op hoge leeftijd en een vol leven mocht Piet Messie, na een kort ziekbed, zijn rust vinden bij de Eeuwige.


Dominee Tom Rijken volgde mijn vader Pieter Messie op na zijn pensionering in 1988. Hij schreef deze herinnering. Ik, zijn zoon Han Messie, zette dit op beschouwingen.

Schrijver: Tom Rijken
Inzender: Han Messie, 9 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: liefde

4.0 met 3 stemmen 171Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Datum:
10 oktober 2016
Han, heel bijzonder om te lezen. Dank je.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)