Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Heftig gebrouilleerd en gekapt met het echtpaar Kroyer

(voor Viggo Johansen (1851 - 1935))

Je bent geboren op 3 januari 1851 in Kopenhagen. Jouw vader Frederik Christoph Johansen was de klokkenluider van de Trinity Church in het centrum van Kopenhagen en jouw moeder was Camilla Olivia Petrine Jepsen. Je artistieke talenten kwamen al snel tot uiting. De architect Christian Nielsen en jouw tekenleraar, de schilder Wilhelm Marstrand zagen dat en door hun complimenten ging je in 1868 naar de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten, opgericht in 1754 en oorspronkelijk gehuisvest in een deel van het Charlottenborg kasteel, gebouwd door Ulrik Frederik Gyldenlove.

Marstrand was sinds 1848 een professor aan de Deense Academie en vanaf 1853 de directeur, met een hiaat van 1857 tot 1863. Hij was getrouwd met Margrete Christine Weidemann, met wie hij vijf kinderen kreeg.

In 1875 verliet je de Academie en reisde je voor het eerst naar Skagen, op aanmoediging van jouw voormalige studiegenoten Karl Madsen en Michael Ancher. Met hen was je de eersten van het kunstenaarscollectief de Skagenschilders. In het begin speelde je meer piano in het Brondom-hotel, dan dat je schilderde. In 1876 exposeerde je jouw eerste schilderij, een portret. Je schilderde lange tijd in Hornbaek.

In 1880 trouwde je met Martha Moller, de dochter van een hereboer. Ze poseerde vaak voor jou. Ze was de nicht van de kunstschilderes Anna Ancher, die Johannes Vermeer bewonderde. In het begin van jouw huwelijk ben je weer intensief gaan schilderen. In 1884 schilderde je Martha van de achterkant in 'Keukeninterieur'. Ze schikte bloemen in een witte vaas. Mooi de koffiemolen naast de koffiekan op een plank boven de deur. In 1885 ging je met de schilder Julius Paulsen naar Parijs. In Amsterdam bestudeerden jullie Rembrandt. In Parijs werd je sterk beïnvloed door Claude Monet, vooral door zijn kleurgebruik. Dat is met name te zien op jouw schilderij 'Christian Bindslev is ziek'.

Je bent ook sterk door de Noorse schilder Christian Krohg beïnvloed. Krogh was getrouwd met de schilderes Oda (Othilia) Lasson, met wie hij twee kinderen kreeg. Oda was o.a. de minnares van de anarchist Hans Jaeger en de dichter Jappe Nilssen, maar ze keerde altijd naar Christian terug. Edvard Munch schilderde in 1894 de om Oda treurende Jappe Nilssen. In 1891 schilderde je 'Gelukkig Kerstfeest'. In 1891 kreeg je een langdurige ruzie met Peder Severin Kroyer en zijn vrouw, de kunstschilderes Marie Triepcke. In 1895 schilderde je 'De familie van de kunstenaar'.

De dochter van Martha en jou heette Ellen en zij was ook een kunstschilderes. Zij trouwde met de schilder Johannes Ottesen (1875 - 1936). Johannes maakte in 1909 het schitterende 'Portret van een vrouw', vermoedelijk Ellen.

In 1905 kreeg Marie een kind van de componist Hugo Alfvén, waardoor Peder en Marie gingen scheiden. Hun dochter heette Vibeke. Peder leed aan manische depressiviteit. Jouw ruzie met Peder en Marie zorgde ook voor spanningen tussen jou en Anna en Michael Ancher, waardoor jij en je vrouw voor lange tijd Skagen verlieten. Van 1911 tot 1914 was je directeur van de Koninklijke Deense Kunstacademie.
Op 18 december 1935 overleed je in Kopenhagen. Je werd 86 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)