Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrijmoedige tekeningen van een chique gentleman

(voor Tom Poulton (1897 - 1963))

Je bent geboren als Thomas Leycester Poulton op 3 februari 1897 in Engeland. Je studeerde aan de Slade School of Fine Art in Bloomsbury, waar de chirurg en tekenaar Henry Tonks jouw leermeester was. Je won een studiebeurs. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende je kort in het leger en daarna begon je een carrière in de medische tekenkunst.

Tussen 1921 en 1926 verschenen jouw anatomisch nauwkeurige, medische tekeningen in 'The British Journal of Surgery'. Jouw illustraties verschenen op de covers van 'The Radio Times' en sommigen in de Reader's Digest boeken. Je werkte een korte tijd als cartograaf voor het ministerie van Defensie.

In 1923 trouwde je met Diana Kibblewhite (1903 - 1995), een luitspeelster en een musicoloog. Diana was een vooraanstaand lid van de oude muziek revival en ze was een leerlinge van de muzikant/instrumentenmaker Eugène Arnold Dolmetsch.

Jij ontmoette Diana op de Slade School of Fine Art. Eugène was ongeduldig en hij schreeuwde veel, waardoor Diana aan het einde van bijna elke les moest huilen.
In het British Museum bestudeerde ze zelf Thomas Mace, Adrian le Roy, Thomas Robinson en Jean-Baptiste Besard. Zo maakte ze een enorme vooruitgang en werd ze een virtuoze.

Voor de Nonesuch Press maakte je nieuwe versies van 'Entretiens sur la pluralité des Mondes' van Bernard le Bovier de Fontenelle en 'The Compleat Angler' van Izaak Walton. Je werkte meestal met een zacht potlood en soms gebruikte je pen en inkt. Terwijl je in Khajuraho in India woonde, ontdekte je de Kama Sutra, wat je fascinatie voor erotische kunst aanwakkerde. In jouw leven maakte je een grote hoeveelheid erotische tekeningen en meestal in opdracht van diverse mensen, vooral voor jouw vriend, de playboy/zeiler Beecher Moore, die naast kunst en literatuur geïllustreerde en geschreven erotica verzamelde.

Aan de kleding op jouw erotische tekeningen is te zien, dat je deze tekeningen in de jaren veertig en vijftig van de 20-ste eeuw hebt gemaakt. Je wist de Engelse samenleving tussen 1948 en 1963 volop te onthullen qua vrolijke, ongeremde seksualiteit. Je maakte honderden tekeningen en schetsen over allerlei vormen van seksuele activiteit. Ze worden gekenmerkt door uitbundigheid en levensvreugde. Tijdens jouw leven hield je jouw erotische tekeningen geheim, uit angst dat het werk in beslag zou worden genomen en dat de politie jou zou arresteren.

Je woonde vele jaren in Soho, Londen, en je was lid van de Double Crown Club, net als o.a. de typograaf Stanley Morison, de schrijver/bibliofiel Holbrook Jackson, de componist/pianist Hubert James Foss en de uitgever/schrijver Frank Sidgwick.

Je werd lange tijd getergd door eenzaamheid en verlatenheid. Op 1 april 1963 overleed je in een flat in Camden, West-Londen. Je werd 66 jaar.

In de vroege jaren negentig verkocht Beecher Moore jouw erotische tekeningen en in 2006 werden alle tekeningen door de uitgever Benedikt Taschen uitgegeven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 70Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)