Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

George Michael pleegde zelfdoding

Intiem betrokkenen besloten direct om zijn overlijden als natuurlijk te verklaren, maar inmiddels weten wij wel beter. 'Hartfalen' is een algemene oorzaak van overlijden, die de lading amper dekt. Het is als een schijnheilig liefdeskleed, die de ware doodsoorzaak wil verdoezelen. Uit respect voor Michael willen de direct betrokkenen geen kwaad woord over hem horen en zijn ware doodsoorzaak het liefste voorgoed bedekken, maar de aap komt altijd uit de mouw.

George zijn meest geliefde geliefde overleed vroegtijdig aan aids en daar is hij nooit overheen gekomen, al zijn latere relaties ten spijt. Zijn weergaloze topsong 'Jesus to a Child' heeft hij aan zijn overleden geliefde opgedragen. Voor hem was zijn overleden geliefde ook echt Jezus. Dat valt niet te betwisten. Immers, Jezus zelf zei dat iedereen als Hem kan zijn. Velen waren en zijn dat dan ook. George heeft dat ervaren en hij wilde intens graag naar de liefdesgloed van zijn overleden geliefde terug. Alle geliefden na hem waren slechts magere aftreksels.

George leefde in extreme rijkdom en hij had weelderige woningen in Engeland en Australië. En even rijke, knappe lovers. Maar het gemis van zijn enige, echte, ware geliefde knaagde dagelijks aan zijn weke, té lieve hart. Inmiddels takelde zijn ooit zo strakke, bruisende, bloeiende lichaam af en werd hij super somber van zijn ingestorte, jeugdige imago. Hij werd zelfs stram en lui als een zak aardappels. In een openhartig interview met Ivo Niehe openbaarde hij over zijn zelfdestructieve inborst. Hij bleek te snel in het diepe van de roem te zijn gegooid. Een door zijn stuurse vader opgedrongen overlevingsmechanisme, waar hij in ten onder ging. Al die happy-songs van Wham waren maar schijn. Na Wham zag je zijn ware, emotionele aard steeds meer tevoorschijn komen.

George zong over zijn verlegenheid en kwetsbaarheid in 'A Different Corner' en 'Careless Whispers'. In het album 'Faith' tructe hij nog volop met zijn zogenaamd hetero-seksuele imago, maar daarmee ging hij over de top en was hij ronduit ongeloofwaardig. Een undercoveragent in Amerika maakte een eind aan zijn hetero-dekmantel. George gaf zijn homoseksualiteit eerlijk toe en hij won het van de homo-vijandige cops.

Dat George aan een chronische depressie leed, wist bijna niemand of wilde bijna niemand weten. George had gemakkelijk een peperdure, hoogstbekwame psychiater in de hand kunnen nemen, maar dat weigerde hij. Wellicht uit artistieke eergevoelens of een overtuigd ongeloof. Roem en eenzaamheid gaan hand in hand en George wist daar over mee te praten. Hij heeft geleerd om de buitenwereld te pleasen, maar innerlijk werd hij een zwarte banaan. Zijn verlegenheid kwam als een boomerang extreem terug en hij verstopte zich in zijn dure huizen, zoals Joden in de Tweede Wereldoorlog onderdoken. Extreem bang voor imaginaire vijanden. Psychotisch paranoïde. Enkel nog houvast vindend in de roesverwekkende drugs.

De laatste maanden van zijn tragische leven was hij totaal verslaafd aan de harddrug heroïne en versleet zijn lichaam daardoor enorm. Zijn psyche overigens ook. Hij was bijna twee keer zo oud als Jim Morrison, toen hij door dat verraderlijke goedje heroïne om het leven kwam. Via via berichten zeggen zelfs dat hij graag dood wilde zijn. Dat hij intens leed, mag duidelijk zijn, maar hij had zichzelf ook kunnen laten opnemen. Dat hij alle hulp weigerde, zegt veel over zijn intense depressie. Laten we dat dus volop respecteren. Oordeel nooit over een ander mens.

En vergeet ook nooit wat George ons met zijn zangkunst heeft gegeven. Alleen daarom zijn we hem al ontzettend veel dank verschuldigd. Zijn ware ik kan nu volop bloeien.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 84Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
21 januari 2017
n Knap portret van een tragisch leven.
Pakkend en meevoelend geschreven.
Doeltreffend is ook het beeld van het innerlijk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)