Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van dweepzuchtige sexbom tot aandoenlijke dochter

(voor Heleen van Royen)

Je bent geboren als Helena Margaretha (Heleen) van Royen op 9 maart 1965 in Amsterdam. De mythologische Helena was ook al een schone vrouw.
Op jouw dertiende pleegde jouw vader zelfdoding door zichzelf in de Sloterplas te verdrinken.
Na het vwo studeerde je aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waar je in 1987 afstudeerde. Daarna werkte je bij het Haarlems Dagblad en Radio Noord-Holland.

In 2000 verscheen jouw debuutroman 'De gelukkige huisvrouw', waarin de zelfdoding van jouw vader een grote rol speelt. Dit boek werd elf keer vertaald en er verschenen ook een toneelstuk en een film van. In het toneelstuk speelde Isa Hoes de hoofdrol, de vrouw van Antonie Kamerling, die een klein jaar later zelfdoding pleegde. Hij werd 44 jaar en hij leed aan een bipolaire stoornis.

In de film van Antoinette Beumer uit 2010 speelde Carice van Houten de hoofdrol als Lea Meijer-Cornelissen. Net als Lea werd jij jaren na de zelfverdrinking van jouw diepongelukkige vader in een psychiatrische inrichting opgenomen, omdat je het trauma van de zelfdoding van jouw vader niet had verwerkt.

In 2003 verscheen jouw roman 'Godin van de jacht', in 2006 'De ontsnapping', in 2007 het opzienbarende 'STOUT', dat je met de mode-ontwerpster Marlies Dekkers samenstelde, in 2009 'De mannentester', in 2011 'Kind van mijn vader', in 2012 'Verboden vruchten' en in 2013 'De hartsvriendin'. Dit is slechts een gedeelte van jouw rijke oogst.

Begin 2005 verhuisde je met jouw man Ton, een 12 jaar oudere televisiepresentator, en jouw zoon en dochter naar Portugal. In 2006 stond je samen met jouw man naakt in de Playboy. In 2013 ben je van jouw man gescheiden.
Jouw nieuwe partner is Bart Meeldijk, de 22 jaar jongere drummer van de band Rigby. Je ex-man, je kinderen en de rest van jouw familie vonden dat aanvankelijk maar een slechte match. Met Bart heb je geen open relatie, zoals je wel met Ton had. Tenminste tot dusverre. Je hebt de neiging om van iedereen en alles kunst te maken, wat wel eens wat al te gefixeerd en benauwend overkomt. In hoeverre onderdruk je daarmee de ware Heleen?...

Op 18 januari 2016 verscheen je bij de aimabele gastheer Van Nieuwkerk in DWDD. Deze keer als filmmaakster van een ontroerende documentaire over jouw dementerende moeder Margreet Breed. Deze film 'Het Doet Zo Zeer' is een portret van jouw moeder, bij wie dementie is geconstateerd. Jouw dochter ontdekte de dementie van jouw moeder het eerste, omdat ze bij haar oma woonde, terwijl ze studeerde. Het viel haar op dat haar oma steeds meer vergat. Jij volgde jouw moeder ruim een jaar in alledaagse momenten en bij bezoeken aan artsen, zorginstellingen en klinieken.

Het productiebedrijf van Jeroen Pauw liet jou een cameratraining doen en je filmde de film bijna helemaal zelf. Je verhuisde jouw moeder van een etage in Amsterdam naar een mantelzorghuisje in jouw achtertuin in Hilversum. Jouw moeder herhaalde alsmaar de schrijnende zin 'Het doet zo zeer!', omdat ze last had van een versleten heup. Door de zorg voor jouw moeder kon je niet aan een nieuwe roman beginnen, maar die film is belangrijker dan een roman. Je zit veel met jouw moeder op een versleten, lichtbruine bank, waar de integere liefde voor jouw moeder heel zichtbaar is. Overigens is jouw moeder een geweldige naturel actrice.

De film gaat op 28 januari 2017 tijdens het JFFR in het Oude Luxor in Rotterdam in première om daarna in de rest van het land te gaan draaien. Je hebt overwogen om als schrijfster te stoppen, omdat je het beste al geschreven hebt, denk je.
Momenteel ben je met een seksdagboek bezig (je moet er maar zin in hebben!), dat eind 2017 of wat later verschijnt. Omdat je met Bart monogaam bent, houd je enkel de seks met hem exact bij. Als groot onderdeel van dit nieuwe project kan die arme Bart er wel eens helemaal aan onderdoor gaan, want die barst natuurlijk van de bijna opgedrongen prestatiedrang.

Je wil wel 100 jaar worden en niet dement worden, daarom zorg je goed voor jouw lichaam, maar ook jouw schoonheid en libido zullen verwelken en bijna alle ouderen krijgen een vorm van dementie.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 5 stemmen 195Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)