Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een Oostenrijkse illustratrice van wereldformaat

(voor Mariette Lydis (1887 - 1970))

Je bent geboren op 24 augustus 1887 in Wenen. Je was het derde kind van de Joodse kooplieden Franz Ronsperger en Eugenia Fischer.
Jouw oudere zus Edith was op 12 februari 1880 geboren en zij maakte opera-libretto's.
Jouw oudere broer Richard was op 14 maart 1881 geboren.

In 1910 ben je getrouwd en heette je Mariette Pachoffer Karny. Daarna trouwde je met Jean L. en woonde je met hem in Castella, nabij Athene. In 1921 pleegde jouw zus Edith in Florence zelfdoding. Ze werd 40 jaar.

In 1922 trouwde je met Jean Lydis, die je verruilde voor de Italiaanse schrijver Massimo Bontempelli, met wie je naar Parijs ging. Massimo was bevriend met de schrijver/dichter Luigi Pirandello, die in 1934 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. In de Eerste Wereldoorlog was Massimo senior een artillerie-officier.

In 1925 zijn Jean en jij gescheiden en ging jij in de Villa Ruspoli in San Domenico di Fiesole, nabij Florence, wonen.
In 1928 kreeg je een relatie met de kunstuitgever/graaf Giuseppi Govone en op 1 augustus 1934 trouwde je met hem en werd je gravin. In 1926 ging je met Massimo naar Parijs, waar je tot 1936 woonde.
Giuseppi publiceerde luxe uitgaven van het werk van o.a. Charles Baudelaire, Guy de Maupassant en Henry de Montherlant, waarbij jij de illustraties verzorgde.
Henry was een romanschrijver/dramaturg. Hij werd ontslagen bij de Saint Croix de Neuilly academie, omdat hij een homoseksuele relatie met een medestudent had. Jij maakte acht litho's bij zijn boek 'Le Chant des Amazones' uit 1931.

Je leefde een avontuurlijk leven met veel seksuele intriges.
Je debuteerde met een solo-expositie in de Galerie Bernheim Jeune en je had in de jaren dertig veel succes. Je was lid en jurylid van de Salon d'Automne.
Voor de invasie van de nazi's vluchtte je met jouw minnares Erica Marx naar het stadje Winchcombe. Erica was een leerlinge van Giuseppe en ze was de dochter van de rijke, literaire verzamelaar Hermann Marx. Van Winchcombe maakten jullie in juli 1940 een gevaarlijke reis naar Buenos Aires. Je was ook bevriend met de vliegenier Amelia Earhart. Je woonde de rest van jouw leven in Argentinië.

In Montmartre had je de Japanse kunstenaar Tsuguharu Foujita (1886 - 1968) ontmoet, die jouw stijl sterk heeft beïnvloed. Jouw etsen en aquarellen illustreerden de poëzie van o.a. Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud en Paul Valéry. Voor de dichtbundel 'Parellèlement' van Paul Verlaine maakte je 15 etsen.

In 1948 overleed Giuseppe. In 1949 werd jouw boek met schilderijen en tekeningen gepubliceerd en Henry de Montherlant had het voorwoord geschreven. Erica Marx overleed op 4 april 1969.

Jij overleed op 26 april 1970 in Buenos Aires. Je werd 82 jaar en je bent op de begraafplaats van Recoletta in Buenos Aires begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 977Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nachtzuster
Datum:
1 februari 2017
Ik kan niet stemmen, maar ik vind jouw beschouwingen over idolen heel mooi. Compleet en documentairisch beschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)