Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In Zandvoort kou gevat en het loodje gelegd

(voor Lovis Corinth (1858 - 1925))

Je bent geboren als Franz Heinrich Louis op 21 juli 1858 in Tapiau, Rusland, destijds van Duitsland, Oost-Pruisen. Jouw vader was een leerlooier. Als kind blonk je al uit in de tekenkunst. Na het gymnasium ging je in 1876 aan de schilderacademie in Königsberg studeren. In 1880 studeerde je aan de Münchener Academie, waar je van de genre- en landschapsschilder Ludwig von Löfftz les kreeg. Ludwig was de leerling van August von Kreling, Karl Raupp en Wilhelm von Diez. Je was kort de leerling van Franz von Defregger. De genreschilder Otto Gunther weerhield jou van jouw plan om historieschilder te willen worden. In 1882-1883 zat je in militaire dienst.

Je werd beïnvloed door het werk van Gustave Courbet en de School van Barbizon. Jouw vroege werk was nog naturalistisch. In Parijs kreeg je in de Académie Julian les van William-Adolphe Bouguereau en Tony Robert-Fleury. In 1891 ging je naar München terug en in 1892 werd je lid van de Münchener Sezession. Je was ook beïnvloed door de artistieke visies van de realistische portretschilder Wilhelm Maria Hubertus Leibl en Wilhelm Trübner. Leibl was weer beïnvloed door de Nederlandse, oude meesters. Leibl en Trübner werden beiden door Courbet beïnvloed. Trübner was eveneens een groot bewonderaar van Leibl.

In Antwerpen werd je helemaal betoverd door de waanzinnig mooie schilderijen van Peter Paul Rubens. Je concentreerde jezelf vooral op het verbeteren van jouw tekenkunst en het vrouwelijk naakt was jouw favoriete onderwerp. Doordat je herhaaldelijk geen medaille op de Parijse Salon won, keerde je zwaarteleurgesteld naar Königsberg terug. Van 1891 tot 1899 stond je vooral bekend als een groot drinker van rode wijn en champagne. In 1900 verhuisde je naar Berlijn en had je een solo-expositie in de galerie van de kunsthandelaar/redacteur Paul Cassirer. Deze Paul was een grote stimulator voor het werk van Vincent van Gogh en Paul Cézanne. Op 7 januari 1926 heeft hij zichzelf in Berlijn net als Van Gogh doodgeschoten. Hij werd 54 jaar.

In 1902 begon je een schilderschool voor vrouwen en trouwde je met jouw eerste leerlinge Charlotte Berend, die 20 jaar jonger was. Ze was jouw jonge muze, geestelijke partner en de moeder van jouw twee kinderen. Op 13 oktober 1903 was Thomas geboren en op 13 juni 1909 was Wilhelmine geboren. Charlotte had een grote invloed op jou, waardoor het gezinsleven een belangrijk thema in jouw kunst werd. In 1902 maakte jij een monumentaal portret van Charlotte in een witte jurk en tevens het vrijmoedige, extreem bohemienachtige 'Zelfportret met Charlotte Berend en een champagneglas'.

In 1911 kreeg je een beroerte en werd je aan jouw linkerkant gedeeltelijk verlamd en vertoonden jouw handen een chronische tremor. Door de hulp van Charlotte kon je weer schilderen. Je had opeens een grote belangstelling voor de eenvoud en intimiteit van het leven. Je maakte legendarische werken van de landschappen rondom de Walchensee, waar je een huis had. Op 15 maart 1921 kreeg je een eredoctoraat aan de Universiteit van Königsberg.

In 1925 reisde je naar Nederland om het werk van jouw favoriete, Nederlandse meesters te bewonderen, Frans Hals en Rembrandt van Rijn. Je kreeg echter een longontsteking en op 17 juli 1925 ben je in Zandvoort overleden. Je werd 66 jaar en je bent in Berlijn begraven. Charlotte overleed op 10 januari 1967 in New York City. Zij werd 86 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 maart 2017


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

3.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)