Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een sterk spiritueel geladen kunstschilderes

(voor Isabelle de Steiger (1836 - 1927))

Je bent geboren op 28 februari 1836 in Liverpool. Jouw ouders hadden zeven kinderen. Jouw vader Joshua Lace was een advocaat. Je studeerde eerst in Liverpool en daarna in Stratford-upon-Avon. In 1861 trouwde je met Rudolf Adolf von Steiger von Riggesberg, een Zwitserse katoenhandelaar. Jullie woonden in Engeland en Zwitserland. Om professionele redenen gingen jullie in Egypte wonen, waar Rudolf in 1870 door tuberculose overleed.

In 1874 ging je naar Engeland terug. Je studeerde eerst kunst aan de Heatherly School of Fine Art aan de Newton Street in Londen, opgericht in 1845 en vernoemd naar de directeur Thomas Heatherly. Daarna studeerde je aan de Slade School of Fine Art in Bloomsbury, in 1871 opgericht door Felix Joseph Slade, een advocaat en een verzamelaar van glaswerk, boeken en gravures. Na het behalen van jouw diploma ging je als een professionele schilderes aan de slag. Je exposeerde in diverse galerieën, zoals in de Koninklijke Academie in Londen en de Walker Art Gallery in Liverpool, die is opgericht door Sir Andrew Barclay Walker, een rijke bierbrouwer en een ex-burgemeester van Liverpool, die enkele jachten bezat.

Jouw stijl is sterk beïnvloed door de in het Friese Dronrijp (Dûbelestreek 2) geboren schilder Sir Lawrence Alma-Tadema, met zijn historische schilderijen, zoals 'Cleopatra na de Slag van Actium'. Je was tevens beroemd om jouw bloemenschilderingen en jouw boekillustraties. Jij illustreerde het occulte tijdschrift 'The Unknown World', wat bewerkt werd door de dichter/mysticus Arthur Edward Waite, die in 1881 de wijze werken van Eliphas Levi ontdekte en die in 1915 het Genootschap van het Rozenkruis vormde. Aleister Crowley beschouwde hem als zijn spirituele vijand. Je schilderde enkele, belangrijke leden van de Theosofische Gemeenschap, maar een groot deel daarvan verbrandde.

Je werd net als zoveel andere vrouwen geplaagd door mannelijke vooroordelen, waardoor je met grote moeite atelierruimten kon huren en filosofielessen bijwonen. Je werd door de dominante mannen belemmerd om een zelfstandige carrière op te bouwen. In 1878 werd je lid van de Theosofische Gemeenschap. Je ontmoette de Russische, occultiste Helena Petrovna Blavatsky, de belangrijkste figuur binnen de Theosofie, de theosofische schrijfster Mabel Collins en de anti-vivisectie, vegetarische en vrouwenrechtenstrijdster Anna Kingsford, die op haar 41-ste door tuberculose overleed. Ze is op het kerkhof van de 11-de-eeuwse St Eata's Church in Atcham begraven. Anna was jouw idool en jouw geliefde vriendin.

Later werd je lid van de Hermetische Gemeenschap, die door Anna is opgericht. Je was tevens lid van de Vereniging voor Psychisch Onderzoek (parapsychologie), met de filosoof/econoom Henry Sidgwick als eerste president. Je werd een dikke vriendin van de alchemist/schrijfster Mary Anne Atwood, waardoor jouw schrijfwerken ook sterk door de alchemie beïnvloed werden. Mary overleed in 1910 en ze is begraven in Leake Church, Yorkshire. Ze werd 93 jaar. Vlak daarna publiceerde jij haar hoofdwerk 'Een suggestieve vraag naar het Hermetische Mysterie'.

Tegen het einde van jouw zoektochtleven volgde je de leringen van de antroposofie, het filosofische geestesgoed van de helderziende spiritualist Rudolf Steiner. Je schreef diverse boeken over mystieke zaken, o.a. een vertaling van 'Die Wolke über dem Heiligtum' van Karl von Eckartshausen en een autobiografie. Op 1 januari 1927 overleed je in Rock Ferry, Cheshire. Je werd 90 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)