Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De trouwste minnaar van Oscar Wilde

(voor Robbie Ross (1869 - 1918))

Je bent geboren als Robert Baldwin Ross op 25 mei 1869 in Tours.
Jouw moeder Augusta Elizabeth Baldwin was de oudste dochter van Robert Baldwin, een Canadese advocaat en politicus, en Augusta Elizabeth Sullivan. Opa Robert had gestreden tegen Groot-Brittannië en voor de Canadese autonomie.
Jouw vader John Ross was een advocaat en politicus in Toronto en hij was eerder getrouwd geweest met Margaret Crawford. Hij was als politicus zeer succesvol en in 1869 werd hij de Spreker van de Senaat.
Jouw oudere zussen waren Mary en Maria. Jouw oudere broers waren John en Alexander.

In 1866 is jouw familie naar Tours verhuisd, terwijl jouw moeder zwanger was van Maria, die in 1867 is geboren. In 1869 ging jouw vader naar Canada terug en de rest van het gezin volgde in 1870.
Begin 1871 overleed jouw vader in Toronto. Hij werd 52 jaar. In april 1872 verhuisden jullie naar Londen. In 1888 ging je naar het King's College in Cambridge, waar jij gepest werd vanwege jouw homoseksualiteit, waar je openlijk voor uit kwam. Jouw uitgesproken journalistiek in het universiteitsblad viel ook niet in goede aarde. Doordat enkele studenten jou in 1890 in een fontein drukten, kreeg jij een longontsteking. Deze mishandeling werd zelfs goedgekeurd door Arthur Augustus Tilley, een conservatieve literatuurprofessor. De daders verontschuldigden zich, maar het college weigerde Tilley weg te sturen.

Je werkte als een journalist en criticus. In 1886 werd je de eerste mannelijke minnaar van Oscar Wilde. Oscar woonde toen op 16 Tite Street, samen met zijn vrouw Constance Lloyd en hun jonge zonen Cyril en Vyvyan. Je was vastbesloten om hem te verleiden.
In 1893 had jij een seksuele relatie met een jongen van zestien. Die jongen vertelde aan zijn ouders, dat hij samen met jou in jouw huis seks met Lord Alfred Douglas had gehad. De ouders gingen niet naar de politie, omdat hun zoon dan ook een gevangenisstraf kon krijgen.

In 1895 namen Oscar Wilde, Alfred Douglas en jij de advocaat Charles Octavius Humphreys in de hand om John Douglas, de stuurse vader van Alfred, te dagvaarden voor criminele laster. Deze kwaadaardige schurk betichtte Wilde van homoseksueel gedrag. Toen Humphreys Oscar vroeg of hij een homoseksuele relatie met Alfred had, zei hij 'Nee!'.
Oscar had ook een homorelatie met de dichter John Gray en via Alfred ontmoette hij mannelijke prostituees.

Sir Edward Clarke en Sir Charles Willie Mathews vertegenwoordigden Wilde, terwijl Travers Humphreys, de zoon van Charles, zijn advocaat was. Van mei 1895 tot mei 1897 zat Wilde in de gevangenis, omdat hij homoseksueel was. Jij verbleef destijds in het buitenland, maar na zijn vrijlating heb je hem financieel en emotioneel gesteund.

Toen Oscar op 30 november 1900 in Parijs overleed, was jij bij hem. Hij werd 46 jaar. Jij werd zijn literaire executeur, bijgestaan door Christopher Sclater Millard.

In 1905 zag je in het Bijou Theater de eerste voorstellingen van Wilde's 'Salomé'. Één van de acteurs was Frederick Stanley Smith, met wie jij een relatie had. Jij zorgde ervoor dat Jacob Epstein dat geweldige grafmonument voor Oscar maakte. De jaloerse Alfred heeft herhaaldelijk geprobeerd om jou te laten arresteren vanwege homoseksueel gedrag. Hoe vals en hypocriet was dat.

Van 1901 tot 1908 had je samen met More Adey de Carfax Gallery, waar jullie o.a. de werken van Aubrey Beardsley, William Blake en John Singer Sargent exposeerden.
More was 15 jaar jouw geliefde en een ex-geliefde van Alfred.
Later was je een kunstcriticus voor 'The Morning Post'. Je was goed bevriend met Oscar's zonen.

Op 5 oktober 1918 overleed je in Londen. Je werd 49 jaar en jouw as is in het grafmonument van Oscar geplaatst, zoals je graag wilde.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)