Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Prince & Sheila E. - A Love Bizarre (Live)

Prince is geboren als Prince Roger Nelson op 7 juni 1958 in Minneapolis. Zijn ouders John L. Nelson en de 16 jaar jongere Mattie Shaw waren van Afro-Amerikaanse afkomst.
Zijn vader was de bandleider en pianist van een lokaal jazz-combo, het Prince Rogers Trio, waarnaar hij vernoemd is. Zijn moeder was een tijd zangeres in dit combo.
Hij had een moeilijke, armoedige jeugd. Op zijn vijfde zijn zijn ouders gescheiden en kort daarna kreeg hij een stiefvader. Zijn zus is Tika Evene Nelson en zijn halfbroer is Alfred.

Op zijn zevende leerde Prince zichzelf piano spelen op de piano, die zijn vader had achtergelaten. Een sneu beeld. Als eerste nummer speelde hij de beginmelodie van de tv-serie 'Batman'. Zijn muzikale passie was gewekt. Daarna leerde hij gitaar en drums bespelen. Op de middelbare school was hij een uitstekende leerling bij de muzieklessen. Met zijn vriend André Anderson begon hij de schoolbands Grand Central en Champaine, terwijl hij bij de familie Anderson inwoonde en in hun kelder de basis voor zijn latere, muzikale carrière legde.

Eind 1975 vormde Pepé Willie de funkband 94 East, waar zijn jeugdvriend André Cymone en hij lid van waren.
April 1978 verscheen zijn eerste solo-album 'For You', met o.a. 'Just As Long As We're Together', 'I'm Yours' en 'Soft and Wet'.
In 1979 verscheen 'Prince', met o.a. 'I Wanna Be Your Lover' en 'Sexy Dancer'.
In 1980 verscheen 'Dirty Mind', in 1981 'Controversy' en in 1982 '1999', met naast de titelsong o.a. 'Little Red Corvette', 'Let's Pretend We're Maried' en 'International Lover'.

In 1984 verscheen 'Purple Rain', met o.a. de achtergrondzangeres Lisa Coleman van The Revolution. Haar vriendin Wendy Melvoin kwam er ook bij. Naast de megawereldhit 'Purple Rain' verschenen o.a. 'When Doves Cry' en 'Let's Go Crazy'.
In 1985 verscheen 'Around the World in a Day', met o.a. het vrolijke 'Raspberry Beret', en in 1986 verscheen 'Parade', met o.a. het geniale en hoogst geniaal gezongen 'Kiss' en 'Sometimes It Snows in April'.
In 1987 verscheen 'Sign of the Times', met naast de titelsong (die tekstueel een hoogstaand gedicht is) o.a. 'U Got the Look' en 'If I Was Your Girlfriend'.

In 1988 verscheen 'Lovesexy', in 1989 'Batman' (hij zal aan de piano van zijn vader teruggedacht hebben) en in 1990 'Graffiti Bridge', met de band New Power Generation, waarmee hij vijf albums maakte, o.a. met de percussioniste/drumster/zangeres Sheila Escovedo, geboren op 12 december 1957 in Oakland. Hij was een jaar met haar verloofd. Op 26 augustus 1985 was haar album 'Romance 1600' verschenen, waarop het nummer 'A Love Bizarre' staat, dat ze met Prince heeft geschreven en gezongen. De live-uitvoering is werkelijk één groot feest en je ziet ook dat Prince een zeer lenige en snelle danser was.

Op 14 februari 1996 trouwde hij met de zangeres/danseres Mayte Jannell Garcia, geboren op 12 november 1973 in Fort Rucker. Op 16 oktober 1996 werd hun zoon Ahmir Gregory geboren, die een week later door het Syndroom van Pfeiffer is overleden. In 2000 zijn zij gescheiden.

Onder invloed van de basgitarist Larry Graham werd hij lid van de Jehova's getuigen.

In december 2001 hertrouwde hij met Manuela Testolini, geboren op 19 september 1976 in Toronto. Op 24 mei 2006 vroeg Manuela de scheiding aan. Ze kreeg o.a. een huis in Toronto van zes miljoen dollar en een Lexus auto.

Prince woonde en werkte op het landgoed Paisley Park in Chanhassen bij Minneapolis. In de Purple Rain kamer ligt het script van de film 'Purple Rain' en zijn de gitaar en de motor uit de film. De Oscar voor de film staat er ook.

Op 21 april 2016 ben je overleden in een lift van jouw woning in de Paisley Park Studios. Je had een overdosis fentanyl genomen, een pijnstiller met dezelfde werking als morfine, maar dan vele malen sterker. Je werd 57 jaar. De urn met jouw as is in jouw huis op Paisley Park geplaatst.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=hU0WhdxpBAs

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)