Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

WK 2022 Qatar ook onhaalbaar?

Het is over en uit voor het Oranje-elftal, ze gaan niet naar het WK 2018 in Rusland.
Laten we eerlijk zijn, de pit is uit de teamgeest en het merendeel van de Oranje-spelers komt over als stuntelende groentjes, die maar wat aan rotzooien, terwijl ze ook nog eens aan goalangst lijden. Op zich is het knap van onze jongens, dat ze met 2-0 van Zweden hebben gewonnen, maar beide goals kwamen wel van Arjen Robben, die wederom het elftal op sleeptouw moest nemen.
Arjen is de uitblinker, die geen aansluiting kan vinden bij de andere tien stoethaspels, die kansen genoeg kregen, maar ze keer op keer verprutsten. De bal aannemen lukt ze nog net, maar er vervolgens wat mee doen is een stap te ver voor deze kneusjes zonder saamhorigheidsgevoel.

Eerlijk is eerlijk, in de eerste helft leek Oranje eindelijk gezamenlijk op dreef te zijn, maar in wezen door kapitein Robben, die de koers bepaalde en het meeste werk verrichtte. Arjen pingelde er een penaltybal op wonderlijke wijze in, wat hij zelf ook maar kielekiele vond, maar toch. Zijn tweede doelpunt was weergaloos mooi en geniaal.

Het elftal had zich in de eerste helft al leeg gespeeld, gezien het spel in de tweede helft. Behalve Arjen, want die bleef tot de laatste seconde in topvorm. Hij perste werkelijk alles wat hij in zijn mars had eruit. Naarmate de wedstrijd vorderde, begreep ik meer en meer, dat dit de laatste wedstrijd van Arjen Robben voor het Oranje-elftal was. Daar voelde ik tenslotte meer emoties bij dan bij het WK-verlies van dat bij elkaar verzonnen zootje stuntelaars zonder oer-Hollandse gedrevenheid. Het ontbreekt Nederland momenteel aan voldoende voetbaltalenten, die voor de zaak gaan en die niet louter voor hun eigen eer en salaris spelen.

Arjen Robben (Bedum, 23 januari 1984) ontmoette zijn jeugdliefde Bernadien Eillert op de middelbare school het Kamerlingh Onnes college aan de Eikenlaan te Groningen. In 2007 is hij met deze knappe blondine getrouwd en in 2008 werd hun eerste zoon geboren. In 2010 werd hun dochter geboren en in 2012 werd hun tweede zoon geboren. Zij wonen op het landgoed Grünwald nabij München en in een villa in Groningen. Tijdens de wedstrijd werd er vanaf de tribunes al 'Robben bedankt!' gezongen en kreeg ik de tranen in mijn ogen. Hij is 33 jaar en zo gaat dat met topsporters, maar toch, je wilt er niet aan. Tijdens het zingen van het Wilhelmus zag je al dat hij extra geëmotioneerd was. De laatste keer als speler voor Oranje. Hij blijft nog wel een tijd voor Bayern München spelen, maar dat raakt natuurlijk niet aan onze nationalistische gevoelens van trots. Bovendien worden die wedstrijden niet op de Nederlandse televisie uitgezonden, of je moet een bepaald voetbalabonnement hebben geloof ik.

Arjen omhelsde alle spelers op het veld en daarna liep hij naar zijn vrouw en kinderen, die op de tribune zaten. Samen met zijn twee zoons maakte hij een afscheidsronde door het stadium. Eén van zijn zoons maakte nog een doelpunt. Een nieuwe generatie dient zich aan. Met topsport brand je veel eerder op. Arjen ziet er dan ook veel ouder uit. Hij zal misschien nog enkele jaren bij Bayern gaan spelen en dan, zoals de meeste voetbalvedetten, ergens als trainer aan de slag gaan. FC Groningen, waar hij zijn loopbaan(!) begon, staat te trappelen van ongeduld, maar het zal waarschijnlijk wel een grotere club worden.

Nog even over de toekomst van het Nederlandse elftal. Zonder Arjen is het natuurlijk een hopeloos geval, een krakkemikkige fiets, die continu uit elkaar valt. Met een te slappe ketting en een vastgeroest stuur. Bovendien zijn de trappers versleten. Ik weet wel haast zeker, dat we de komende decennia als voetballand niet meer gaan meetellen, omdat de ware voetbalmentaliteit ontbreekt en er simpelweg te weinig supertalenten op voorraad zijn. Met het eervolle en welverdiende afscheid van Arjen Robben nemen we ook afscheid van de eens zo voortvarende, roemrijke Oranje-kenmerken. We gaan een zeer lange, gitzwarte periode tegemoet. En inderdaad, Qatar is ook onhaalbaar. Misschien ergens weer rond 2050. Wen er maar aan. Eerder echt niet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: afscheid

4.0 met 3 stemmen 2.314



Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
Dibbus den Ouden
Datum:
12 september 2023
Gelukkig was Oranje wel aanwezig op het WK 2022 en lijken ze op weg zich te plaatsen voor het EK 2024 dat in het hol van de leeuw gespeeld wordt, namelijk in Duitsland , zie ook www.ek2024duitsland.nl/ . Hopelijk zijn we er dan bij en gaan we daar, net als in '88 met de beker er van door.
Naam:
Arie Balk
Datum:
7 september 2021
Tsja, ben benieuwd of Oranje het WK 2022 gaat halen. De wedstrijd van vanavond tegen Turkije is denk ik wel beslissend (zie www.wk2022-qatar.nl/ ). Vanavond winnen en we gaan wel door denk ik.
Naam:
Erik
Datum:
6 januari 2021
Net als het WK heb ik ook zo erg zin in het komende EK, lekker weer iets om naar toe te leven. En wat een heerlijke poules zijn er, ik denk als je ziet waar Nederland in zit dat ze wel echt kans maken om door te gaan naar de volgende ronde www.ekvoetbal.nl/poules/
Naam:
Henk Neuzelmans
Datum:
2 augustus 2019
Net gelezen op www.ek2020voetbal.nl dat het EK 2020 begint in Rome waar ik dan 'toevallig' ben (blij blij blij!) Kunnen hier eigenlijk al kaartjes voor gekocht worden?
Naam:
Brianne
Datum:
13 oktober 2017
Ik ga Robben enorm missen. Het zou leuk zijn en goed zijn voor het Nederlands Eftal als jij ons wil helpen om te kwalificeren voor het EK2020. Helemaal omdat er een paar wedstrijden van het EK2020 in Amsterdam gespeeld worden Zie deze website www.ek2020-voetbal.nl/speelsteden-ek-2020/ . Maar ik vrees dat Oranje inderdaad ook daar niet bij zal zijn... Of gaat Robben ons ernaar toe leiden...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 oktober 2017
Deze keer heb ik de wedstrijd wel gezien, en herken ik deze ook helemaal terug in je mooie verslag. Arjen speelde inderdaad een geweldige match. Hadden ook de andere spelers gespeeld alsof het hun laatste interland was, dan was het misschien nog gelukt. Het afscheid van Arjen was ontroerend mooi. We zullen ongetwijfeld nog van hem gaan horen. Misschien wel als coach van Oranje, ooit in de toekomst. Kan hij het voetbalniveau bij de mannen weer wat omhoog trekken. Voorlopig ligt de eer van het voetbal in Nederland bij de vrouwen. Arjen stapt er op tijd uit. Met twee mooie en verdiende goals.
Naam:
Bjarne
Datum:
11 oktober 2017
Robben speelde een gedenkwaardige eerste helft, maar de tweede helft was het elftal niet meer bij machte de resterende doelpunten te maken. De Zweden wisten de wedstrijd te vertragen, en Oranje kreeg steeds minder energie. Een reisje naar Rusland zit er niet meer in. Gelukkig kunnen we met meer vreugde aan het damesvoetbal terugdenken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)