Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Glen Frey van The Eagles - Tequila Sunrise

(voor Glenn Lewis Frey (1948 - 2016))

Je bent geboren op 6 november 1948 in Detroit, Michigan. Je groeide op in Royal Oak. Vanaf jouw vijfde studeerde je piano en later speelde je gitaar en werd je een lid van de rock-scene van Detroit, zo rond de midden jaren zestig. Één van jouw eerste bands heette 'The Subterraneans', vernoemd naar een novelle van Jack Kerouac. Deze band werd ten tijde van jouw studie aan de Dondero High School gevormd, samen met de drummer Doug Edwards, de gitaristen Doug Gunsch en Bill Barnes en de bassist Jeff Hodge.

Na jouw afstuderen in 1966 werd je lid van de band 'The Four of Us', geleid door Gary Burrows. Je studeerde ondertussen aan het Oakland Community College. In 1967 ontmoette je ook de singer-songwriter Bob Seger, die jou hielp om een beheer- en opnamecontract te krijgen. Je wilde je bij de band van Seger aansluiten, maar jouw moeder blokkeerde dat, omdat je door Seger cannabis ging roken. Eind 1967 formeerde je de band 'Heavy Metal Kids', met de pianist Jeff Burrows, de bassist Jeff Alborell, de leadgitarist Paul Kelcourse en de drummer Lance Dickerson.

Op jouw negentiende speelde je de akoestische gitaar en deed je de achtergrondzang op het nummer 'Ramblin 'Gamblin' Man' van Seger. Seger heeft jou sterk beïnvloed en aangemoedigd om originele songs te schrijven. Seger en jij bleven goed bevriend en jullie schreven geregeld samen een song. Je zong o.a. op Seger's songs 'Fire Lake' en 'Against the Wind'. Je werd bevriend met de zangeres Joan Sliwin en haar zus Alexandra bracht je in contact met de zanger J.D. Souther, met wie je later het duo 'Longbranch Pennywhite' vormde, een country rock/folkmuziekgroep. In 1969 verscheen er een album van hen.

John David Souther schreef en co-schreef enkele van de populairste songs van 'The Eagles', naast hits voor Linda Ronstadt. Souther en jij woonden in hetzelfde flatgebouw, waar de singer-songwriter Clyde Jackson Browne woonde. Clyde woonde onder jou en je leerde daardoor veel van hem, hoe je songs moet schrijven. In 1970 ontmoette je de drummer Don Henley en samen met hem speelde je in een back-upband voor Linda Ronstadt. Tijdens Linda's tournee besloten Don en jij een band te vormen, samen met Randy Meisner en Bernie Leadon. The Eagles waren geboren. Jij zond de hoofdstem op de The Eagles-hits 'Take It Easy', 'Peaceful Easy Feeling', 'Already Gone', 'Tequila Sunrise', 'Lyin 'Eyes', 'New Kid in Town', 'Heartache Tonight' en 'How Long'.

Rond 1980 gingen The Eagles uit elkaar en in 1994 was er een hereniging, wat het album 'Hell Freezes Over' opleverde. Van 1983 tot 1988 was je getrouwd met de kunstenares Janie Beggs. In 1990 trouwde je met de danseres/choreograaf Cindy Millican. Samen kregen jullie de dochter Taylor en de zonen Deacon en Otis. Vanaf 2000 leed je aan reumatoïde artritis, wat diverse gewrichten aantastte. Voorts kreeg je colitis en een longontsteking. In 2007 verscheen het laatste album 'Long Road Out of Eden'. In mei 2012 kreeg je een eredoctoraat van de muziek van het Berklee College of Music. In november 2015 kreeg je een darmoperatie met een lange herstelperiode. Na die operatie bleef je in coma in het Columbia University Medical Center. Op 18 januari 2016 ben je daar overleden. Je werd 67 jaar. Volgens jouw vrouw ben je onrechtmatig overleden, maar zo'n stelling heeft geen enkele zeggingskracht meer.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 januari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)