Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Grimes - Dream Fortress

Je bent geboren als Claire Elise Boucher op 17 maart 1988 in Vancouver, British Columbia, Canada. De wijdse natuur is daar werkelijk schitterend mooi. Dat weet ik uit het Engelstalige tijdschrift 'British Columbia', waar ik gretig in neusde. Jij maakt Indie pop, Heksenhuis, barokpop, Electropop, Synthpop, Dreampop en Elektronische muziek. Jouw stiefbroer is een rapper met het pseudoniem Jay Worthy. Je bent van Québécois en Oekraïense afkomst. Je bent rooms-katholiek opgevoed en je bent in Vancouver opgegroeid.

In 2006 verhuisde je naar Montreal en studeerde je aan de McGill University, in 1821 via een koninklijk handvest door koning George IV opgericht. De oorspronkelijke weldoener was de Schotse handelaar James McGill. Leonard Cohen studeerde er Engels en de huidige president van Canada studeerde er ook. Net als William Shatner, Captain Kirk in 'Star Trek'. In 2007 begon je muziek(songs) te schrijven onder de naam Grimes, afgeleid van de grime-muziek, ontstaan in East End, Londen, vanuit de UKgarage en jungle muziekstijlen. En ook met beïnvloeding van dancehall, ragga en hiphop. Je bent autodidactisch in jouw muziek en visuele kunst.

Op 10 januari 2010 verscheen jouw debuutalbum 'Geidi Primes' bij Arbutus Records van Sebastian Cowan. Het album is gebaseerd op de sciencefiction-roman 'Dune' van Frank Herbert, wat in 1965 verscheen en wat jouw favoriete boek is. De album-titel verwijst naar de fictieve planeet Giedi Prime. Het zijn veelal korte nummers. Het langste nummer is 'Shadout Mapes'. Lindsay Zoladz van het online muziekmagazine 'Pitchfork' noemde het album 'vindingrijk' en ze loofde jouw 'indrukwekkende falsetto', jouw spookachtige lage toon en jouw melodieuze mid-range'. Vanuit politieke redenen ben je een vegetariër en vermijd je meestal zuivelproducten. Begin 2011 verliet je deze universiteit zonder een diploma.

Je hebt een afkeer van harddrugs en je betreurt het dat je vrienden door drugs en alcohol hebt verloren. Als zangeres lispel je (sigmatisme), wat je ook bekend hebt gemaakt. Dit leidt tot onduidelijke spraak, maar dat vind je juist leuk en dus vermijd je logopedie. Jouw muziekwerk is vergeleken met het muziekwerk van Björk, Enya en Siouxsie Sioux. In mei 2011 opende je voor Lykke Li haar Noord-Amerikaanse tournee. Op 5 oktober 2010 verscheen jouw tweede album 'Halfaxa', een goth-pop en Heksenhuis uitgave. Je zei dat je 'op een zeer middeleeuwse, christelijke manier het gevoel van in God te laten geloven' hebt willen overbrengen. Op de hoes sta jij met jouw blote borsten, al is het door neonlicht en wazigheid flink gedempt. Alle nummers zijn door jou geschreven.

Op 31 januari 2012 verscheen jouw derde album 'Visions' bij 4AD, wat in drie weken in jouw appartement in Montreal werd opgenomen. Inclusief negen dagen zonder eten, slapen en gezelschap. Je maakte de ramen zwart, omdat je meestal overdag moeilijk muziek kunt maken. De nacht is immers bij uitstek geschikt voor inspiratie. In de nacht is het godenrijk vele malen dichterbij. In april 2013 uitte je in een schriftelijke verklaring over het wrange feit, dat je als vrouwelijke muzikant veel seksisme in de muziekbusiness hebt ervaren. Bovendien vond je het teleurstellend dat jouw feminisme vaak als anti-mannelijk werd beschouwd.

Op 6 november 2015 verscheen jouw vierde album 'Art Angels' bij 4AD, met naast de titelsong o.a. 'Flesh Without Blood', 'Realiti' en 'Butterfly'. Je hebt al jouw albumhoezen zelf gemaakt. Jouw visuele kunst is o.a. door Charles Burns en Daniel Clowes geïnspireerd. Je zegt: 'Ik ben veel gekker dan ik mijzelf voordoe, in wezen ben ik nog veel meer extreem!'. In die extremiteit ben je jouw tijd wellicht ver vooruit en de collectieve censuur verpest ook een hoop schone werken. De gewelddadigheid in jouw videoclips wordt vaak verkeerd uitgelegd. Overigens is jouw nummer 'Dream Fortress' qua zang en artistieke videobeelden volkomen in harmonie. Die brandende heksencirkel overtuigt me van jouw diepgang. Ik heb er één woord voor: majestueus!


Zie ook: https://www.youtube.com/w...Lbs4pBpgEGjGIpAsvxGP53AhVACL7Q

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 januari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)